Americké impérium se v případě Íránu řídí stejným scénářem, jakým se řídilo v Libyi a Sýrii

Caitlin Johnstone
6.1.2018 ICH, překlad Zvědavec

Před dvěma týdny uniklo interní sdělení z Trumpovy vlády, že byl ministr zahraničí a nováček z D.C. Rex Tillerson školen o tom, jak americké impérium využívá lidská práva jako záminku k napadení a podkopání vlád, které nejsou poddajné.

Deník Politico uvedl: Memorandum ze 17. května vypadá jako rychlokurz pro podnikatele, který se stal diplomatem, a závěr zprávy nabízí zcela realistickou vizi: že by USA měly využívat lidská práva jako hůl na své protivníky, jako je Írán, Čína a Severní Korea, ale zároveň dát zelenou utlačovatelským spojencům, jako jsou Filipíny, Egypt a Saúdská Arábie.

„Se spojenci by se mělo zacházet jinak – a lépe – než s protivníky. V opačném případě skončíme tak, že budeme mít více protivníků, a méně spojenců,“ uvádí se v memorandu, které napsal Tillersonův vlivný politický poradce Brian Hook.

Bylo by to perfektní komické načasování, kdyby to ovšem nebylo tak děsivé – v Íránu vypukly protesty, které probíhají poslední čtyři dny, a západní impérium náhle začíná vyjadřovat hluboké a bipartijní obavy ohledně lidských práv demonstrantů.

Velké protesty v Íránu. Lidé konečně zmoudřeli, pokud jde o to, jak jsou jejich peníze a bohatství rozkrádány a vyhazovány na podporu terorismu. Vypadá to, že už to déle neunesou. USA velmi pozorně sledují porušování lidských práv!

 — @realDonaldTrump

Íránský lid, zvláště mládež, protestuje za svobodu a budoucnost, kterou si zaslouží. Doufám, že jejich vláda bude reagovat mírumilovně a podpoří jejich naděje.

 — @HillaryClinton

Ministr Tillerson znovu zdůraznil, že Spojené státy vyjadřují hlubokou úctu vůči íránskému lidu. Vyzýváme všechny národy, aby stály při nás, neboť požadujeme, aby režim respektoval jejich základní lidská práva. #Iranprotests

 — @statedeptspox

Sleduji události v Íránu s obavami. Je naprosto nezbytné, aby občané měli právo na mírumilovné demonstrace.

 — @BorisJohnson

Je to přesně stejný scénář, jako byl v Kyjevě, Libyi, atd., znovu se to opakuje. Stejná slova. Je obzvláště kruté, že se chystáte bombardovat stejné občany, zatímco předstíráte, že máte zájem o dodržování jejich lidských práv… (https://twitter.com/BorisJohnson/status/947458422336819200)

 — @DanielLMcAdams

Takže všichni víme, co tohle zdlouhavé předvádění znamená. Jakékoli zlo může být ospravedlněno ve jménu „lidských práv“.

V říjnu jsme se od bývalého katarského předsedy vlády dozvěděli, že Spojené státy a jejich spojenci již od samého začátku protestů, které začaly v Sýrii v roce 2011 jako součást tzv. „Arabského jara“, silně prosazovali svržení syrské vlády. K tomuto odhalení došlo v tom samém týdnu, kdy zpravodajský server The Intercept konečně zveřejnil dokumenty NSA, potvrzující, že zahraniční vlády měly přímou kontrolu nad „rebely“, kteří začali v Sýrii útočit po vlně protestů v roce 2011. Trápení se kvůli lidským právům probíhalo po celou dobu války v Sýrii, a to i přesto, že vlády, které veřejně odsuzovaly porušování lidských práv, tajně vyzbrojovaly a poskytovaly výcvik teroristickým frakcím, které v celé zemi vraždily, znásilňovaly a drancovaly.

Vidíme to znovu a znovu. V Libyi byla západní intervence ospravedlněna pod záminkou ochrany lidských práv, i když skutečným cílem byla vlastně změna režimu. Na Ukrajině se věrní stoupenci impéria aktivně podíleli na protestech v Kyjevě, přestože hlavním cílem byla vlastně změna režimu. A kdo by mohl zapomenout na chudý utlačovaný lid v Iráku, který nepochybně vítal útočníky jako své osvoboditele?

V roce 2007 se penzionovaný čtyřhvězdičkový generál Wesley Clark objevil ve vysílání Democracy Now a řekl, že se asi deset dní po 11. září dozvěděl, že Pentagon již začal připravovat plány na zcela neoprávněnou invazi do Iráku, a že mu dokonce ukázali memorandum, které obsahovalo plán „zlikvidovat sedm zemí za pět let, počínaje Irákem, poté by šlo o Sýrii, Libanon, Libyi, Somálsko, Súdán, a nakonec o Írán“.

Takže tohle je prokázaný fakt, že neokonzervativci mají Írán již pěkně dlouhou dobu na mušce.

Tohle všechno jim vychází na základě zpráv, které neustále prosazuje CIA/CNN, že Írán je hlavním pachatelem v souvislosti s terorismem, který jako stát podporuje – což je pouhá lež. Znám hodně Trumpových stoupenců, a chci jim důrazně sdělit, že veteráni zpravodajských služeb, kteří napsali toto memorandum o Íránu, jsou stejní lidé, kteří zveřejnili memorandum, v němž odhalují pravdu o falešném „příběhu Russiagate“ (ruského vměšování do voleb); jsou to slušní lidé a můžete jim důvěřovat. Doporučuji vám, abyste si to přečetli.

Írán, stát sponzorující terorismus číslo jedna, kde se porušují lidská práva jako na běžícím pásu, nyní znepřístupnil internet, aby mírumilovní demonstranti spolu nemohli komunikovat. To není dobré!

 — @realDonaldTrump

Trump lže, když říká, že Írán je „stát sponzorující terorismus číslo jedna“. Je to přesně ten samý scénář, kterým se pořád znovu a znovu řídí, a lidé jim na to pokaždé naletí (stejně jako komiksová postavička Charlie Brown a fotbal). Je nesmyslné věřit, co v tomto momentě tvrdí americké zpravodajské služby a obranné agentury o slepé víře, zvláště když je jasné, že se snaží vytvářet podporu pro intervenci v klíčové strategické poloze. Ve světě, který zažil invazi do Iráku, již není takovéto chování přijatelné, snad kromě těch největších pochybovačů.

Naštěstí vzhledem k velkému rozsahu invaze do Íránu – která by byla mnohem nákladnější, a s větším počtem úmrtí – bude zapotřebí, aby podpora nepřicházela jen z Ameriky, ale z celé koalice jejich spojenců. To bude nesmírně obtížné, ale s pomocí Boží se o to snaží.

Vážení čtenáři, buďte prosím opravdu velmi skeptičtí, pokud jde o tyto výmysly, týkající se Íránu, a hodně o tom mluvte. Zvláště prosím vás, Trumpovy podporovatele, abyste o tom všem kriticky uvažovali a pozorně zvažovali podobnosti mezi protiíránskou agendou a dalšími intervencemi, proti nimž, jak vím, se stavíte. Společně můžeme tyto falešné zprávy zastavit, a nebudeme aspoň potom muset poslouchat, jak někde na Středním východě došlo zase k nějakému nesmyslnému krveprolití.

US Empire Is Running The Same Script With Iran That It Ran With Libya, Syria vyšel 1. ledna 2018 na ICH. Překlad v ceně 367 Kč Zvědavec.