Babiš, Karel Gott, hloupí a placení odpůrci? Miloš Zeman vyslal přes PL na veřejnost zásadní odpovědi

18.1.2018 ParlamentníListy
Prezident Miloš Zeman po delší době odpovídal na otázky čtenářů ParlamentníchListů.cz. Činil tak po celých pět let svého mandátu, pokud mu to časové možnosti umožnily. Naši čtenáři se zajímali o prezidentské volby či vztah s Andrejem Babišem. Jako vždy se Zeman nevyhnul ani nepříjemným otázkám.

První dotaz, na který prezident republiky odpovídal, se týkal možných předčasných i současných prezidentských voleb. Čtenářka psala o honu, který se podle ní pořádá na premiéra Andreje Babiše i možnosti vyhlášení předčasných voleb. Stranou nezůstalo ani finálové prezidentské klání. „Drahoš nás uvrhne do doby temna a poslušně bude plnit úkoly kmotrů a mafiánů,“ myslí si čtenářka ParlamentníchListů.cz.

„Především vám všem děkuji za podporu! Důležité je přijít i k druhému kolu prezidentských voleb, kdy budou volební lístky k dispozici až ve volební místnosti. Pokud jde o předčasné volby, při svých krajských cestách jsem uspořádal na náměstích referendum a tisíce lidí se proti nim vyslovily. A já si myslím, že lidem je třeba naslouchat. Proto nejsem příznivcem předčasných voleb,“ odpověděl Miloš Zeman.

Další otázka směřovala pouze na Andreje Babiše a jeho nedávné prohlášení o druhém kole voleb, kdy dával prezidentu Zemanovi doporučení stran jeho některých spolupracovníků.

„Každý má právo na svůj názor. Platí, že s Andrejem Babišem spolu máme velmi korektní vztahy, ale to neznamená, že musíme mít úplně na všechno stejný názor. I o tom je demokracie,“ připomněl Zeman.

Čtenáře Martina zajímal stav naší ekonomiky, ptal se kupříkladu na to, kdy budeme jako Česká republika soběstační. Prezident ve své reakci zdůraznil zásadní roli ekonomické diplomacie.

„Děkuji Vám za podporu. Jako prezident republiky se snažím v rámci ekonomické diplomacie pomáhat českým podnikatelům. To je cesta k dalšímu posílení české ekonomiky. Budou-li zakázky, bude práce,“ míní Zeman.

Jedna ze čtenářek se zajímala, jak to je s podporou či nepodporou Karla Gotta, čemuž se média před týdnem věnovala.

„Děkuji Vám za tento dotaz. Vycházel jsem z prohlášení Karla Gotta v Blesku. A rozhodně jsem nebyl sám. Následné prohlášení Karla Gotta plně respektuji,“ uvedl prezident Zeman. Připomeňme, že Gott v bulvárním deníku uvedl, že bude volit člověka, který „bude naši republiku opět dobře reprezentovat“.

Další z otázek se týkala Zemanových odpůrců. Tazatel se konkrétně zajímal o to, kolik z nich je podle prezidenta hloupých či placených. „Nejsem jako někteří mí odpůrci, kteří mé podporovatele za jejich názor označují za lůzu. Lidé by měli navzájem respektovat své názory, a pokud spolu nesouhlasí, diskutovat,“ odpověděl Miloš Zeman.

Hned dva z dotazů se týkaly otázky, zda by v politice měla nebo neměla platit presumpce viny. Specificky se čtenáři zajímali o změnu prezidentova názoru, který totiž v minulosti prosazoval presumpci viny u politiků.

… …. …. …..  (celý text najdete zde)