Ein Kessel Buntes: Miloš Zeman umlátil v debatě Jiřího Drahoše způsobem, že ani nemusel vstát z křesla.

-VK-
24.1.2018  AE News
Ein Kessel Buntes: Miloš Zeman umlátil v debatě Jiřího Drahoše způsobem, že ani nemusel vstát z křesla. Rozčarování a kritika Pražské kavárenské havlérky míří na Drahoše, že se lépe nepřipravil. Už je jasné, proč Drahoš nechtěl jít se Zemanem do 4 debat, protože by to skončilo katastrofou. Miloš Zeman sice špatně chodí, ale hlava mu pracuje jako smrtící kulomet!


Včera večer proběhla na TV Prima v hudebním divadle v Karlíně v Praze již 3. prezidentská debata, která ovšem byla současně první debatou, které se zúčastnil Jiří Drahoš. Hned v úvodu přenosu, který za TV Prima moderoval Karel Voříšek, bylo jasné, že Jiří Drahoš bude chtít Miloše Zemana převýšit, a tak hned v úvodu vstal Jiří Drahoš z křesla, narovnal se a lehce se uklonil divákům v sále. Tato scénka měla za úkol ukázat, že Jiří Drahoš nemá problém s tělesnými funkcemi, na rozdíl od prezidenta Miloše Zemana, který chodí o hůlce a špatně stojí, protože trpí neuropatií dolních končetin. Takže, zatímco Jiří Drahoš pohodlně vstal a představil se divákům v sále, Miloš Zeman zůstal sedět. Tento moment ukázal, že debata bude velmi ostrá, osobní a vyhraněná, jejímž cílem nebude nic jiného, než Miloše Zemana zdiskreditovat. Jenže to, co se začalo dít poté, to opravdu nebyla prezidentská debata dvou rovnocenných kandidátů, ale doslova divadelní adaptace východoněmecké televizní show Ein Kessel Buntes (ne)blahé paměti, dokonce ani bouřící a nadšení tleskající a pískající nechyběli.

Jiří Drahoš a Miloš Zeman v prezidentské debatě na TV Prima.

Hned v úvodu se stočila řeč na volební kampaň před 1. kolem a Jiří Drahoš kritizoval Miloše Zemana, že se neúčastnil debatních panelů s dalšími 8 kandidáty. Ovšem při diskusi o jmenování premiéra zazněl z úst Jiřího Drahoše zvláštní výrok, že by upřednostnil při jmenování premiéra vítěze voleb. Tím nahrál Miloši Zemanovi na smeč, protože jak prezident upozornil, vítězem parlamentních voleb je právě Andrej Babiš. Jiří Drahoš zřejmě chtěl říct, že by dal šanci vítězi voleb, jednu šanci, ale podruhé již ne, jenže to Jiří Drahoš neřekl a jeho výrok tak již dopředu naznačil, že Jiří Drahoš nebude zkušený rétor. Miloš Zeman toho okamžitě využil a upozornil, že Jiří Drahoš asi sledoval úplně jiné parlamentní volby. Celá následující debata se nesla v duchu profesorského výkonu, ovšem ne ze strany Jiřího Drahoše, ale ze strany Miloše Zemana, kterému se snažil Jiří Drahoš sekundovat a občas učinit výpad proti Miloši Zemanovi.

Miloš Zeman vyslal z Karlína sérii symbolů a vzkazů voličům a lidem uvnitř Hnutí ANO

Jenže mnohem důležitější než debata obou kandidátů byly signály a vzkazy vyslané Andreji Babišovi, Hnutí ANO a jeho voličům. Miloš Zeman totiž potvrdil, že Andrej Babiš dostane od něho i druhý pokus na sestavení vlády, a že bez ohledu na to, jestli bude nebo nebude zvolen prezidentem, jmenuje Andreje Babiše i napodruhé premiérem v průběhu února. Další oznámení přišlo dnes, kdy Miloš Zeman na Pražském hradě přijal Babišovu demisi po neúspěšném 1. pokusu o získání důvěry své vládě ve sněmovně, ale současně ihned ho pověřil 2. pokusem a navíc oznámil, že pokud nebude zvolen podruhé prezidentem, nemusí už mít Andrej Babiš na papíře 101 podpisů poslanců k tomu, aby ho Miloš Zeman jmenoval premiérem i napodruhé. Okamžitě vypukla zběsilá reakce médií, především pak ODS, která toto označila za politický obchod v přímém přenosu a v podstatě s tímto názorem se dá souhlasit. Miloš Zeman totiž včera v Karlíně nebojoval s Jiřím Drahošem, ale především s voliči Hnutí ANO, kteří v 1. kole prezidentské volby hromadně hlasovali pro kandidáty Pražské havlérky, zejména pak pro Marka Hilšera, ale i pro Jiřího Drahoše.

Miloš Zeman v debatě s Jiřím Drahošem v karlínském divadle.

Miloš Zeman tímto vyslal vzkaz dovnitř Hnutí ANO všem nepřátelům Andreje Babiše, kteří plánují jeho odstavení z funkce předsedy v případě vítězství Jiřího Drahoše. Miloš Zeman tímto poskytl Andreji Babišovi definitivu ve smyslu garance toho, že nikdo jiný nebude premiérem, než Andrej Babiš, a to ani v případě 3. pokusu o sestavení vlády, kde pověření uděluje už ne prezident, ale předseda poslanecké sněmovny, kterým je Babišova pravá ruka v Hnutí ANO, Radek Vondráček. Takže nejen ODS, ale celá pravicová opozice ve sněmovně je odříznuta od šance na ovlivnění budoucí vlády a bez Babiše nebude žádná vláda. Tento signál vyslaný z Hradu, resp. včera z divadla v Karlíně, je mocenský svazek, kterým si Miloš Zeman podrobuje vyšetřováním oslabeného Andreje Babiše, který začíná mít problémy ve vlastní straně, kde čelí tichému puči. Všichni totiž zaregistrovali, co se stalo minulý týden v poslanecké sněmovně.

Andrej Babiš je oslabený uvnitř Hnutí ANO a potřebuje pomoc a podporu prezidenta

Kandidát KSČM na funkci předsedy sněmovního kontrolního výboru pro GIBS Zdeněk Ondráček totiž nebyl v poslanecké sněmovně zvolen ani napotřetí. Postarala se o to část poslanců za Hnutí ANO, kteří podrazili svého vlastního stranického šéfa Andreje Babiše, který tuto dohodu s KSČM předtím uzavřel. Vlastní poslanci za Hnutí ANO se tak Babišovi vzbouřili a podrazili mu nohy. Další jobovka přišla záhy, když sněmovna znovu odhlasovala vydání Andreje Babiše trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Ten na opětovné vydání reagoval prudkým rozčílením u řečnického pultu a bylo zjevné, že Babišova stoická pohoda a klid je zcela pryč. Nejprve ho podrazili jeho vlastní poslanci ve věci hlasování o předsedovi výboru pro GIBS a vzápětí byl opět vydán k vyšetřování. Situace dokonale využil Miloš Zeman pro své znovuzvolení. Nejde totiž o Babiše, ale o voliče Babiše. Těm vyslal prezident Zeman jasný vzkaz, že když budou hlasovat pro něho, Andrej Babiš bude mít na Hradě ochránce a spojence. A buďme upřímní, jediného spojence!

Fanoušci Miloše Zemana před divadlem v Karlíně.

Miloš Zeman i Andrej Babiš mají mnoho společného. Nemají na politické scéně nikoho jiného než sami sebe. I když by někdo mohl namítnout, že pana prezidenta podporuje SPD a také KSČM, tak tato podpora není širokospektrální, ale velmi úzkoprofilová. A proč? Protože Miloš Zeman podporuje členství v EU, nechce vystupovat z EU (i když referendum o vystoupení z EU pro občany podporuje), podporuje i NATO, i když s výhradami ve smyslu k tomu, že NATO by mělo hlídat hranice Schengenu atd. Miloš Zeman je však velmi ostře proti migraci a je pro spolupráci západu s východem, což imponuje jak SPD, tak i KSČM. Nicméně to samo o sobě nestačí k tomu, aby se obě zmíněné strany daly označit za “zemanovské”, to ani náhodou a ani omylem. Tuto funkci kdysi plnila SPO (Strana práv občanů), ale její politická síla je poněkud marginální.

Miloš Zeman si zavázal Andreje Babiše ke spolupráci na svém znovuzvolení

Takže Andrej Babiš a jeho Hnutí ANO se stává pro Miloše Zemana po dlouhé době nadějí na silné spojenectví, kde pravidla bude určovat Miloš Zeman a Andrej Babiš bude muset poslouchat. Dosud to tak nebylo a ukázalo se to i těsně po 1. kole voleb, kdy od Andreje Babiše zaznívaly různé podivné signály směrem k Jiřímu Drahošovi, možná kvůli panice a strachu, protože po 1. kole to vypadalo čistě matematicky tak, že když to dají voliči kavárny Drahošovi ve 2. kole, tak bude vymalováno. Na AE News jsme upozorňovali voliče, že jde o maskírovku a operační hru s voliči, kteří mají rezignovat na podporu Miloše Zemana. A jak se ukazuje, Andrej Babiš na tuto hru přistoupil, protože minimálně několik dní po 1. kole unikaly na veřejnost podivné výroky ve vztahu možné spolupráce Andreje Babiše s Jiřím Drahošem, snad v naději na to, že Jiří Drahoš vypíše předčasné volby, které by Andreji Babišovi vyhovovaly, ale Miloš Zeman o nich nechce ani slyšet.

Miloš Zeman pozdravil diváky v karlínském divadle.

Proto netrvalo dlouho a Andrej Babiš vyzval, aby voliči Hnutí ANO volili Miloše Zemana. Stejná výzva zazněla i od vedení SPD a KSČM ve vztahu ke svým členům. Miloš Zeman si tak přivázal Andreje Babiše na vodítko, které je opravdu velmi krátké. Miloš Zeman včera v Karlíně byl v rozmařilém rozpoložení, protože po pár větách a slovních výměnách s Jiřím Drahošem zjistil, že pan profesor není připraven a je velmi slabý. Přestože má Miloš Zeman problémy s chůzí a rachetický postoj, jeho hlava funguje jako smrtící kulomet a kdybych to měl přirovnat, tak i kdybychom měli v budoucnu prezidenta na vozíčku, což doufejme se nikdy nestane, tak jako prezident bude hájit zájmy ČR tak brilantně, jako žádný jiný politik v ČR, i kdyby uměl zaběhnout maraton. Protože včerejší Ein Kessel Buntes v Karlíně odhalil, že Miloš Zeman nemusel ani vstát z křesla, aby umlátil svého protikandidáta argumenty a poznámkami.

Nevolíme prezidenta, volíme vlastně buď Babiše premiérem nebo návrat Pražské havlérky a TOP09 k moci na Pražském hradě skrze Jiřího Drahoše. Opět stojíme před volbou menšího zla?

Co však je třeba rovněž zopakovat, to je princip mocenského tenzoru, který se odhalil v posledních hodinách před námi v plné nahotě. Miloš Zeman bez Andreje Babiše a jeho voličů nemá šanci na znovuzvolení. Nechceme Jiřího Drahoše, ale Andrej Babiš také není favoritem alternativy. Otázka nakonec může znít, jestli se voliči více obávají Drahoše (a jeho Pražské kavárny) anebo Babiše. Opět stojíme před volbou menšího zla, také si toho všímáte? A to je typický projev mocenského tenzoru. Bez ohledu na snahy a úsilí směřuje společenský konsenzus k výslednici mocenského tenzoru, který končí u rozhodnutí, jestli si vybrat Drahošovu migraci a Novou Evropu, nebo Andreje Babiše s Milošem Zemanem a nějakou “jinou” Evropu. Nakolik bude jiná od té “nové”, kterou prosazuje Berlín? To netušíme. Ale víme jednoznačně, že Miloš Zeman bude pokračovat v krocích, ve kterých nebude pokračovat žádný jiný kandidát. Tzn. odpor vůči migraci, podpora národního průmyslu a rozvoj spolupráce a přátelství s východními zeměmi. Pro tyto hodnoty je Miloš Zeman nenahraditelný a proto je třeba Miloše Zemana podpořit v zájmu záchrany národa.

Záznamy debaty z karlínského divadla jsou od rána mazány a cenzurovány na video portálech, někdo se snaží, aby debata byla veřejnosti nedostupná, protože nevykresluje Jiřího Drahoše v pozici, že by měl předpoklady stát se prezidentem. Pokud budou dostupné reuploady, budeme je průběžně aktualizovat. Zatím je video dostupné přímo v archivu TV Prima zde. Nevíme ale, jak dlouho tam zůstane. Sdílejte prosím tento článek na sociálních sítích a v emailech, protože je potřeba posílit volební potenciál prezidenta Miloše Zemana, především u voličů, kteří se rozhodují. Musí vědět, že nejde jen o prezidenta, ale hlavně o budoucí vládu, premiéra a ovládání zahraniční politiky, ve vztahu k migraci především.


Prosba redakce (AENews) závěrem článku

V souvislosti se zpravodajstvím o prezidentské volbě bychom chtěli požádat a poprosit naše čtenáře, aby i tento měsíc zvážili finanční podporu našemu serveru. Nejsme veřejnoprávní médium, ani neziskovka napojená na fondy uhlobarona nebo cizí fondy. Stojíme a padáme s finanční podporou Vás, našich čtenářů. Pokud se Vám líbí, jak pracujeme a jaké informace přinášíme, přispějte nám prosím jakoukoliv částkou na naší obvyklé darovací stránce zde. Dobrovolný dar můžete zaslat na bankovní účet v ČR a v SR, na PayPal, Bitcoin anebo poštovní složenkou na účet v ČR nebo v SR. Podpoříte tím naši práci, investigativní novinařinu a zajistíte pokračování našeho nezávislého alternativního zpravodajského projektu. Moc Vám děkujeme!

-VK-
Šéfredaktor AE News