Generální tajemník OSN vyhlásil červený poplach

4. 1. 2018      zdroj
Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve svém novoročním poselství vyhlásil “červený poplach” a nazval hlavní hrozby, kterým čelí lidstvo, uvádí TASS. V polovině prosince časopis The National Interest zveřejnil seznam zemí a regionů, které by v roce 2018 mohly rozpoutat třetí světovou válku. … dnes nejnebezpečnější oblastí na světě je Korejský poloostrov. Do seznamu byly také zahrnuty Tchaj-wan, Ukrajina, Turecko a Perský záliv.


V první řadě poznamenal, že globální znepokojení světa ohledně jaderných zbraní je nyní na nejvyšší úrovni od konce studené války. “Klima se mění rychleji, než působíme, roste nerovnost. Vidíme hrůzné porušování lidských práv, roste nacionalismus a xenofobie”, dodal Guterres.

Podle jeho názoru udělal svět krok zpátky v tom, že by jej bylo možné udělat bezpečným, pokud by se světoví politici sjednotili.

V polovině prosince časopis The National Interest zveřejnil seznam zemí a regionů, které by v roce 2018 mohly rozpoutat třetí světovou válku. Byl sestaven expertem v oblasti obrany a národní bezpečnosti USA, profesorem Robertem Farleyem. Podle něj je dnes nejnebezpečnější oblastí na světě Korejský poloostrov. Do seznamu byly také zahrnuty Tchaj-wan, Ukrajina, Turecko a Perský záliv.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová