Katastrofa strany mě zasáhla, napsal Zeman platformě Zachraňme ČSSD

20. 1. 2018  PL
Prezident Miloš Zeman se týden před druhým kolem volby na Hrad vložil do situace v ČSSD. Podpořil platformu uvnitř strany Zachraňme ČSSD, která se sešla v Táboře. „Nejsem lhostejný. Se vší vážností říkám, že mne katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie,“ napsal jí Zeman.

Zdravici přečetl Michal Hašek

Vážené přítelkyně, vážení přátelé,

dovolil jsem si toto oslovení, ačkoliv už přes deset let nejsem členem sociální demokracie. Za takové situace bych mohl být k osudu nejstarší levicové strany lhostejný. A mohl bych jen pozorovat dramatický osud sociální demokracie.

Nejsem lhostejný.

Se vší vážností říkám, že mne katastrofa sociální demokracie zasáhla. Jako bývalého předsedu, který tuto politickou stranu dovedl do Strakovy akademie.

V uplynulých letech v sociální demokracii došlo k likvidaci názorových proudů. Kdokoliv, kdo projevil odlišný postoj, byl mediálně dehonestován a v závěru odstraněn. Ale právě ta největší síla sociální demokracie byla vždy v různosti názorů, v masarykovské diskusi.

Proto jsem velmi rád, že jste se v Táboře sešli a rozhodli jste se sociální demokracii podat pomocnou ruku. Je to odvážné a je to dobře. Naše vlast potřebuje diskusi, naše vlast potřebuje opravdovou levici, která bude protikladem, důstojným fórem proti pokusům o zotročení našich myslí.

Vím, že to nebude jednoduché. Budete terčem útoků médií, která levici doslova nenávidí.

Dám vám všem jedinou radu. Vaším programem musí být člověk. Občan. Na něj spoléhejte.

Váš,

Miloš Zeman

prezident republiky

Kromě nejpalčivějších politických a vnitrostranických témat by platforma na táborském setkání měla diskutovat též nad programovými prioritami. Každý programový blok má svého mluvčího.
V oblasti zahraniční politiky je to exministr zahraničí Jan Kohout, bezpečnostní otázky bude prezentovat poslanec Jaroslav Foldyna, sociální věci jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.
Otázka zdravotnictví připadla hejtmanu Vysočiny a lékaři Jiřímu Běhounkovi, národohospodářský blok exministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi. Mluvčím programového bloku spravedlnost je právník Zdeněk Koudelka a komunální politiku prezentují Stanislav Mrvka a Karel Goldemund.
O vzniku neformální diskusní platformy Zachraňme ČSSD její signatáři informovali 5. ledna na tiskové konferenci v pražském Mánesu.

Zakládajícími signatáři platformy „Zachraňme ČSSD“ jsou Jiří Zimola, Jaroslav Foldyna, Karel Goldemund, Jan Grois, Michal Hašek, Zdeněk Koudelka, Stanislav Mrvka, Svatopluk Němeček, Ivo Polák, Jiří Rozbořil, Adam Rykala, Josef Smýkal, Ivana Stráská či Zdeněk Škromach a Karel Šplíchal.

Zakladatelé platformy zdůrazňují, že všichni členové strany, kteří se k nim přidají, si jsou rovni a nebudou se volit žádní funkcionáři.

„Nejsme žádný stínový orgán, ale neformální skupina lidí, kteří chtějí s ČSSD a pro budoucnost ČSSD něco udělat – formulovat návrh programových tezí a strategie,“ uvádí.

Zdůrazňují zároveň, že jde o otevřenou diskusi. „Respektujeme jiný názor bez sestavování černých listin. Slušnost pro nás není slabost,“ píší signatáři.

„Z kandidátů na prezidenta má k myšlenkám sociální demokracie nejblíže Miloš Zeman,“ řekl bývalý poslanec sociální demokracie, právník Zdeněk Koudelka. „Je jeden z mála politiků, který vychází z národních potřeb České republiky, Miloš Zeman je hájí,“ řekl Foldyna.

„Je načase, aby sociální demokracie a Miloš Zeman opět kráčeli spolu,“ napsala platforma Zachraňme ČSSD do svého prohlášení. Mezi jejími prvními šestnácti signatářijsou i bývalí ministři – zdravotnictví Svatopluk Němeček a práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.