Právo mlčet

11.1.2018 Tribun

Poslední hitem v hejtování prezidenta Zemana je obviňování ze zbabělosti, protože se neúčastní kandidátských debat. Může to tak být, ale také nemusí. Třeba jenom nechce debatu zničit, protože ví, že kdyby přišel, ostatní kandidáti se na něj vrhnou jako vosy na bonbón a jediným a hlavním tématem diskuse se stane on a na žádná věcná témata nedojde. 

 
Třeba ze sebe jenom nechce dělat hokyni na trhu, třeba se jen nechce předvádět jako cvičená opice. A nebo si prostě vybral jen jinou strategii. Účastnit se předvolebních debat je právo, nikoliv povinnost, stejně jako nemá žádná firma povinnost zadávat reklamu na své produkty. To, že prezident Zeman odmítá účast v debatách není žádný prohřešek, ale jen další informace pro voliče. Stejně chybí jen těm, kteří by ho nikdy nevolili a jeho názory je ve skutečnosti nezajímají, jeho voliči mají naopak jasno i bez hádek před kamerou.

Ostatně, nebývalo snad mlčení považována za atribut moudrosti? Ale doba se změnila, dnes je v kurzu zviditelňování, mediální hybris, a zdrženlivost jakéhokoliv druhu je považována za slabost. Proto je na čase připomenout, co se o mlčení říkalo (a snad někde říká pořád):

Pamatujte, že mlčení je někdy tou nejlepší odpovědí.

Nejtěžší je odpovídat na mlčení.

Mlčení je někdy výmluvnější než mluvení.

Mlčení mluví pro toho, do má slovo.

Často jsem litoval svých slov, ale nikdy svého mlčení.

Blázna poznáš podle řeči, moudrého podle mlčení.

Na některé otázky je jedinou rozumnou odpovědí mlčení.

Ten, kdo nerozumí vašemu mlčení, pravděpodobně nebude rozumět ani vašim slovům.

V dobách všeobecného blábolu cena mlčení nehorázně stoupá.

Jen v mlčení je síla…

Mlčení vám zabrání říci více, než musíte, a nutí druhého říci více, než by on sám chtěl.

Nejlepší odpovědí hlupákovi je mlčení.

Mlčení je jedním z nejobtížněji vyvratitelných argumentů.

Kdo neumí mlčet, neumí ani mluvit.

– – –