Rusy odstraňují a dopující Angloasové a Norové vyhrávají tituly!

25. 1. 2018       PrvníZprávy
Ski-Nordique nazvalo rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, že biatlon se musí obejít bez sportovce Antona Šipulina a lyžaře Sergeje Ustjugova “za skandální”. Francouzské vydání Ski-Nordique se domnívá, že Rusové jsou odsouzeni bez důkazů, zatímco jiní sportovci i nadále beztrestně berou zakázané preparáty. “V nadcházejících dnech může výbor, jmenovaný MOV a vedený zájmovou osobou, odsuzovat sportovce bez důkazů. A to je velmi znepokojující. Zatímco jsou Rusové vylučováni, Anglosasové a další sportovci, kteří přijímají doping, i nadále vyhrávají tituly na základě terapeutických výjimek,“ poukázal Mirko Hominal, autor materiálu.


Podle novináře, zatímco Anton Šipulin a Sergej Ustjugov budou sledovat olympiádu v televizi, Nor Martin Sundby vyhraje medaili, a to navzdory skutečnosti, že se v jeho dopingovém vzorku našly v roce 2016 dávky bronchodilatační salbutamolu, překračující 15 krát povolený limit .

„Ale on je Nor, nikoli Rus, takže dostal dva měsíce diskvalifikace v červenci a srpnu. Samozřejmě, nikdo nikdy nepomyslel na to, že by ho v roce 2018 připravili o hry v Pjongčangu,” dodal autor článku.

„Nebojme se říct, že to, co se stalo se Šipulinem a Ustjugovem, je přímým porušením zákonů spravedlnosti. Oni jsou odstranění z her 2018 jen kvůli účasti na olympijských hrách v Soči. Oba sportovci se v průběhu roku 2014 podrobili stovkám dopingových kontrol, nemluvě o desítkách v posledních měsících. A nikdy nedali pozitivní výsledek,” zdůraznil autor článku Mirko Hominal.