Ta nenávist! Mnoho umělců jako já podporuje Miloše Zemana, Jana Žižku naší politiky. Drahoš je zajíc v pytli, svěřila se nám známá herečka

Tereza Bebarová

ROZHOVOR

23. 1. 2018   ParlamentníListy

Není pravda, že většina umělců nenávidí prezidenta Miloše Zemana. Jenom nejsou tolik slyšet. ParlamentnímListům.cz to řekla známá herečka a dabérka Tereza Bebarová, která bude podle svých slov opět volit Miloše Zemana. „Je to takový Jan Žižka české politiky. Už se sice tak mocně neohání palcátem, občas i z koně spadne, ale vždycky se vydrápe na hřbet a zase jde do boje, bojovat za nás a za naši zemi,“ říká.




S jakými pocity sledujete finále prezidentské kampaně?
Musím říct, že mi to bohužel zase připomíná situaci před pěti lety. Opět nenávist, urážky a invektivy. Vůbec se mi nelíbí ta mašinerie manipulace, která mě má přesvědčit o jediném správném kandidátovi, o jediné správné cestě, po které mám jít, jinak budu vyčleněna ze společnosti a bude se na mě hledět skrz prsty. Jiný názor než ten správný se neuznává, a to, myslím, není demokracie. Ano, mám jiný názor a nestydím se za něj.
Takže už máte jasno, koho budete volit.
Bude to znovu pan prezident Zeman.
Proč právě Miloš Zeman? Mezi herci a umělci obecně to není vůbec obvyklé…
S tím bych úplně nesouhlasila. Existuje dost umělců, kteří podporují Miloše Zemana. Objevují se i u vás, i v dalších médiích. A ti ostatní, kteří nejsou slyšet, jsou pravděpodobně už unavení, díky všem těm hurá akcím, které jsme zažili v minulosti, jako byly třeba bivakování v ČT, souboj Topolánek versus Paroubek nebo minulá volba prezidenta. Čas jasně ukázal, co z toho nakonec zbylo. Pachuť na jazyku. Rozdělená společnost.
Co vás přivedlo právě k Zemanovi? Čím si získal vaše sympatie nebo náklonnost?
V naší rodině sledujeme pana Zemana už od roku 1989, kdy se podílel na revoluci. Vždycky se mi líbily jeho myšlenky, které měly hlavu a patu, a ačkoliv jsem s ním třeba i nesouhlasila, vždycky mě donutil přemýšlet o tom, co říká. Nelze mu upřít, že je to bojovník. Když to řeknu nadneseně, je to takový Jan Žižka české politiky. Už se sice tak mocně neohání palcátem, občas i z koně spadne, ale vždycky se vydrápe na hřbet a zase jde do boje, bojovat za nás a za naši zemi, proti všem.
Jak hodnotíte dosavadních pět let Miloše Zemana na Hradě?
Ukázal to, v co jsem doufala, když jsem ho volila poprvé. Že nebude nikomu poklonkovat. Že se bude rvát v zahraničí za naše zájmy, nenechá si nic líbit a bude vidět a slyšet. Nejenom v médiích, ale i mezi lidmi. Velmi mi vadily během těch pěti let ty neustálé dehonestace naší hlavy státu, která byla zvolena první přímou volbou. Ale přesto všechno pan prezident dokázal, že se nebrání jakékoliv diskusi, konfrontaci a že neohne nikdy hřbet. 
V další části rozhovoru přišla řeč na podpásové útoky, sprostotu a vulgarizmy, na Halíkovo prohlášení a na Drahošovy reakce na útoky. A dále padla otázka
Pokud jde o Jiřího Drahoše, jaké jsou vaše hlavní důvody, proč mu nedáte hlas?
Na to je jednoduchá odpověď. Protože nevím, kdo to je! Jeho existenci jsem zaznamenala s oznámením kandidatury na prezidenta. Ano, je to na první pohled sympatický, dobře vypadající pán, takový primář Sova. A v tom má nad panem prezidentem určitou výhodu, protože z Miloše Zemana nikdy žádný Leonardo di Caprio nebude. Jenže to je úplně jedno. U pana profesora je sice forma dokonalá, i ty tolik skloňované falešné brýle ho skvěle doplňují, ale chybí mi u něj obsah.
Vlastně nevidím žádný jiný důvod, proč se propracoval do druhého kola volby. Pochopila bych volbu pana Fischera, případně pana Horáčka, dokonce snad i pana Topolánka, protože všichni tito tři kandidáti jsou pro mě čitelní, známe je z minulosti, ať v dobrém nebo ve zlém. Ovšem tohle mi u pana profesora chybí.  …..