Valenčík: Koukněte, jak se s vámi manipuluje!

Radim Valenčík
26.1.2018 PrvníZprávyblog autora
Pro ty, kdo si chce udělat alespoň částečnou představu o tom, jak s ním mediální mainstream manipuluje ohledně prezidentské volby a debaty kandidátů.


Ten, kdo si chce udělat představu o tom, jak dobře je koordinován mediální mainstream a kam až je ochoten zajít v  manipulaci s občanem, má nyní ideální příležitost porovnat “originál” (to, jak oba duely proběhly) s “kopií” (mainstreamovou mediální prezentací).  

 
Radim Valenčík na svém blogu píše: Uvedu jeden příklad. Mainstreamové Novinky (spojené s Právem) v době, když duel Drahoš – Zeman jen jen začínal, pouhé tři minuty od začátku, v čase 20:03, už “prognosticky” napsaly:

“Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš se ve čtvrtek večer sešli v pražském Rudolfinu k závěrečné debatě před druhým kolem volby hlavy státu. Duel odvysílala veřejnoprávní Česká televize. Drahoš byl v debatě o poznání bojovnější a  připravenější než v minulé diskusi na Primě. Naopak Zeman působil unavenějším dojmem.”


Viz: https://www.novinky.cz/domaci/461629-drahos-ve-finalovem-duelu-se-zemanem-pritvrdil.html

Každý si začátek článku, který byl napsán ještě před tím, než se diskuse rozběhla, může přečíst a na vlastní oči se přesvědčit, jak se manipuluje. Obsah článku byl pak průběžně doplňován, ale název a mnou citovaný perex už zůstaly.

Skutečnost, jak se každý může sledováním obou duelů přesvědčit též na vlastní oči, byla trochu jiná. V obou duelech Drahoš působil stejným dojmem: Prkenný, nejistý, nepřesvědčivý, neupřímný, vyhýbavý, řada hloupých formulací. To nebylo ani Zemanem, ani publikem, ani křeslem, na kterém seděl a na které se vymlouval. Bylo to tím, že vyjadřoval cizí názory, že se prezentoval jako figurka v rukou druhých.

Duely se lišily. Někteří z těch, kteří viděli ten první, si stěžovali na to, že ten druhý byla nuda. Nepochopili, že Zeman změnil taktiku. V prvním chtěl ukázat svou převahu nad Drahošem, ve druhém pak nerozhodnuté voliče přesvědčit o  tom, že je v kondici, že má přehled, že se vyjadřuje poctivě a že je schopen důstojně reprezentovat naši zemi. Drahošovi poradci udělali chybu a tlačili ho k větší konfrontaci, což působilo komicky až trapně. Stačí si pozorně vyslechnout a prohlédnout například závěrečné Drahošovo vystoupení v duelu na ČT 24.

Ten, kdo si chce udělat alespoň částečnou představu o tom, jak s ním mediální mainstream manipuluje, má ideální příležitost porovnat to, co se v úterním duelu odehrálo, s  mainstreamovou mediální prezentací.

– – –