Zachar Prilepin sdělil, proč OSU střílejí na radikály na Donbasu

14. 1. 2018       zdroj  a  video*
Ukrajinští vojáci na demarkační linii na Donbasu střílejí na radikály, kteří neustále “provokují situaci”, řekl zástupce velitele praporu zvláštních sil armády DLR, spisovatel Zachar Prilepin** ve vysílání televizního kanálu Rossija-1. V komentáři k tomu, že na Ukrajině byly zjištěny americké zbraně a že Washington dodává praporu Azov granátomety, Prilepin vysvětlil, že situace se zbraněmi se promítá do všech hospodářských vztahů Ukrajiny s USA a Evropskou unií.


Znamená to, že i finanční pomoc je rozdělována “není jasné jak“, a se zbraněmi to je stejný příběh. Ekonomické tranše i zbraně “přicházejí na jedno místo, ale dostávají se k jiným lidem“.

Je to ukázka toho, jak je disciplinárně a z hlediska logiky situace anomální: zbraně Američané, na nichž závisí nezávislost Ukrajiny, posílají na jedno místo, ale ty se během jednoho dne dostávají do rukou praporu Azov“, řekl Prilepin.

Nepřátelství OSU (Ozbrojených sil Ukrajiny) je tam v rámci samotné země k nejrůznějším pravosekům (Pravý sektor je organizace, jejíž činnost je v Rusku zakázána) obrovské”, řekl Prilepin: “Během nedávných událostí v Lugansku, které jsou nám známy, využili situace a obsadili dvě vesnice – Travjanoe a Gladosovo“.

Spisovatel vysvětlil, že když byly vesnice obsazeny, začali ze strany DLR působit odstřelovači.

Ale naši odstřelovači byli překvapeni, když zjistili, že na protistraně příslušníci OSU zabíjí své vlastní pravoseky: v Travjaném a Gladosovu zabili 14 nebo 16 lidí jenom oni sami“, řekl Prilepin.

Na otázku “proč?” Prilepin odpověděl: “Protože je běsní. Donekonečna provokují situaci: zabavují zbraně, ostřelují vesnice a OSU za to dostávají. Jsou rukojmími situace a začínají je trestat, protože je to už otrávilo“.

Spisovatel poznamenal, že to je jasné nejen Doněcku a Lugansku, ale i Washingtonu: “Začínají se navzájem zabíjet, my se ani vždycky účastnit nemusíme, je to paradox“, konstatoval Prilepin.

Připomeňme si, že 8.ledna člen mezinárodní expertní a novinářské skupiny Bellingcat pro východní Evropu a Eurasii Aric Toler napsal na Twittru, že radikálové dobrovolnického praporu Azov už dostávají smrtící zbraně z USA. Podle informací, rozšířených v médiích, to jsou Javeliny a odpalovací zařízení PSRL.

9.ledna tisková služba Národní gardy Ukrajiny tyto informace popřela. “Oznamujeme, že speciální jednotka Azov, která je součástí vojenského útvaru 3057, nemá ve výzbroji výše uvedené zbraně“, sdělilo příslušné ukrajinské ministerstvo.

10.ledna Toler napsal na Twittru, že kompromitující fotografie, na nichž radikálové Azova prováděli nastřelování PSRL-1 již v červenci 2017, byly odstraněny z oficiálních stránek.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
komentář Zachara Prilepina, který je reprodukován v článku, je na 11:25
** Zachar Prilepin *1975 je ruský spisovatel, veterán čečenské války, “nacionalista a kritik Kremlu” a  politik NBP. Byl jedním ze signatářů kampaně ‘Putin musí odejít’. Během války na Ukrajině bojoval na straně separatistů na Donbasu