Donbas, DLR a LLR: OSU na přístupech k Doněcku; skandál po vyřazení 20 tanků v ATO


Jelena Bystrová, Maxim Karpenko
8. 2. 2018     zdrojzdroj
Operační velitelství DLR oznámilo, že OSU byla zahájena realizace plánu na obklíčení Doněcku. Podle vyjádření představile rezortu Eduarda Basurina zjistila rozvědka lidové republiky u Doněcku maskovaný tankový prapor 30. samostatného motorizovaného praporu OSU. Představitel MO DLR poznamenal, že utajené soustředění tankového praporu se zajištěním údržby, se zásobami materiálu a munice bylo zaznamenáno v okrese Marjinka. Kromě toho nedaleko od obce Novopokrovská, což je 16 kilometrů od Jasinovaté, byly zjištěny dva samohybné dělostřelecké systémy Gvozdika, v blízkosti Pavlopolja v jižním směru velící a pozorovací stanoviště houfnicové baterie OSU.


V DLR bylo konstatováno, že nedávné změny na frontě potvrzují dříve odhalené plány Generálního štábu OSU o zapojení 30. brigády do zachvacujícího úderu na Ilovajsk, Starobeševo, Maximovku. Hlavním cílem úderu je obklíčení Doněcku.

Na Ukrajině se dostala na veřejnost informace o hromadném selhání vojenské techniky v zóně tzv. ATO. Zejména bylo oznámeno, že nekvalitní olej, který patří k jednomu z poslanců Rady, vedl ke ztrátě více než dvaceti tanků OSU na Donbasu. S příslušným oznámením vystoupil v kuloárech parlamentu poslanec Sergej Sobolev, informoval PolitNavigator.

Podle jeho vyjádření došlo k události asi před šesti měsíci a byla utajena před veřejností. Sobolev poznamenal, že v souvislosti s tímto incidentem proběhlo soudní vyšetřování. Vzplanul skandál. Nyní se dodavatelé oleje snaží uhasit jej působením prostřednictvím svých kontaktů na Ministerstvu obrany Ukrajiny, dodal poslanec.

“Mám výsledky dalších testů, které svědčí pouze o jednom – děje se fakticky utajení této informace, když to jediné, co by mohlo odpovědět na otázky – po demontáži tankových motorů, bylo zastaveno. Bohužel, na rozkaz jednoho z vysokých úředníků bylo zastaveno rozebírání motorů tanků …

Existují závěry jiných expertíz, které tvrdí, že právě testy v terénu vedly k zastavení, když nadměrné padání různých látek do tankových motorů vedlo k vyřazení tanků”, konstatoval Sobolev.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová