Izraelský důstojník: Ukrajinští generálové jsou extrémně tupí”!

– kou –
8. 2. 2018  Facebook PrvníZprávy

Major izraelské armády Victor Vertsner, který dobrovolně pomáhal ukrajinské armádě v Donbasu, vyvolal skandál vyvěšením na své stránce na Facebooku záznam kritizující ukrajinskou armádu.


Ve svém příspěvku Vertsner zejména zdůraznil, že ukrajinští generálové s nímiž se setkal, jsou „absolutně profesionálně nevhodní, často velmi hloupí“, postoj k vojákům je „ponižující“, je zde rozsáhlá protekce a korupce. Kromě toho vyjádřil názor, že UA trpí dvěma „syndromy“: „každý všechno ví“ a že jsou „nejsilnější armádou v Evropě“.

Na podporu svých slov dal pár příkladů. Tak například v jednom z pluků zvláštního určení, kde Vertsner byl na návštěvě s dobrovolníky, činiteli a americkými vojenskými atašé, donutili vojáky převléknout se do ukrajinských krojů (košile „vyšívanky“) a nosit jídlo na stůl.

„Štábní cvičení v brigádě jsem sledoval s úžasem. Takovou dobře koordinovanou práci personálu jsem nikdy neviděl, a to ani na základě standardů NATO, které jsou pro Ukrajinu nové. Dokud jsem si ovšem nevšiml listů s textem před každým důstojníkem. Opona …“ uvedl Vertsner další příklad.

V závěru Izraelec vyzývá velení ukrajinské armády „vzpamatovat se, a nevynalézt bicykl se čtvercovými koly“.

Následně propukla na sociální síti zanícená debata mezi Vertsnerem a poradcem ukrajinského prezidenta Jurijem Birjukovem, v níž izraelský major nazval ukrajinské generály „tlustoprdy“. Poradce ho vyzval, aby opakovat tato slova osobně veliteli vojenské operace v Donbasu, generálu Zabrodskému. Později major napsal, že mu Birjukov vyhlásil „svatou válku”.

Související článek: Porošenko: Ukrajina je schopna odrazit jakoukoliv armádu!
facebook.com