Ministerstvo zahraničí RF: Je na čase zkontrolovat členy MOV na doping. MOV hraje špinavé politické hry místo toho, aby se zabýval rozvojem olympijského hnutí

6. 2. 2018     zdrojzdroj
Marie Zacharová a Dmitrij Gubernijev okomentovali rozhodnutí MOV ohledně 15 ruských sportovců. Oficiální mluvčí Ministerstva zahraničí RF Marie Zacharová soudí, že je nutné zkontrolovat členy MOV na doping. Tímto výrokem okomentovala odmítnutí MOV připustit 15 ruských sportovců na Zimní olympijské hry 2018 v Pchjongjangu kvůli nejistotě v jejich čistotě. “Po tomto prohlášení vzniká otázka: a není na čase zkontrolovat na doping členy MOV?”, napsala Zacharová na svém Facebooku.


K rozhodnutí MOV ohledně ruských sportovců se vyjádřil i komentátor Dmitrij Gubernijev. Podle něj to, co se děje v případě ruských sportovců, není boj proti dopingu, ale je to boj proti Rusku.

“Půjdeme do konce! Zlo musí být potrestáno!, napsal na svém Instagramu. Ještě jednou – není to boj proti dopingu v Rusku, je to boj proti Rusku!”

Připomeňme si, že 1.února Arbitrážní soud pro sport (CAS) posoudil odvolání sportovců z Ruské federace v souvislosti s rozhodnutím Mezinárodního olympijského výboru o jejich doživotním odstranění z olympijských her. Odstranění 28 sportovců bylo zrušeno. Dalším 11 sportovcům CAS zmírnil trest – mohou se účastnit olympijských her, ale vynechají hry v Jižní Koreji.

4.února však MOV odmítl pozvat 13 sportovců a 2 trenéry z Ruska na olympijské hry 2018 v Pchjongjangu. Jak je uvedeno v tiskové zprávě organizace, komise vzala na vědomí rozhodnutí CAS, ale “plné odůvodnění tohoto rozhodnutí není zveřejněno”. Ve sdělení je uvedeno, že rozhodnutí soudu není dostatečné, aby “bylo možné sportovce považovat za čisté”.

MOV hraje špinavé politické hry místo toho, aby se zabýval rozvojem olympijského hnutí

Ruský premiér Dmitrij Medveděv je přesvědčen, že účelem odstranění ruských sportovců od účasti na 23. ZOH komisí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) je způsobení politické újmy Rusku. Dané prohlášení Medveděv zveřejnil 5. února na své stránce na americké sociální síti Facebook.

Medveděv píše, že komise MOV přijala naprosto hanebné rozhodnutí, “nespravedlivé a neprávní, nemorální a zpolitizované”.

“Nepřipuštěním našich sportovců, kterým byla obnovena práva sportovním soudem, zřízeným speciálně k řešení takových sporných situací, komise pošlapala i Olympijskou chartu, i základní principy práva”, píše hlava ruské vlády.

Medveděv zdůraznil, že pokud vina člověka nebyla prokázána, je nevinen. A konečné rozhodnutí vždy přijímá soud.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová