Ministerstvo zahraničí RF varovalo Rusy před “lovem” zpravodajských služeb USA

1.2.2018
Ministerstvo zahraničních věcí Ruska vystavilo na své internetové stránce upozornění pro Rusy, cestující do zahraničí. V oznámení ministerstva je uvedeno, že “americké zpravodajské služby pokračují ve faktickém “lovu” na Rusy po celém světě”. 


Ministerstvo zahraničí Ruska informovalo, že “reálně hrozí” možnost “být zadržen a dokonce zatčen na žádost orgánů činných v trestním řízení USA ve třetích zemích”.

Podle výpočtů ministerstva zahraničí dosáhl počet zadržených nebo zatčených Rusů ve třetích zemích na žádost USA 40 osob. V loňském roce bylo 10 takových případů. Jako příklad ministerstvo zahraničí RF uvádí zadržení Stanislava LisovaPetra Levašova ve Španělsku, Jurije Martyševa v Lotyšsku, R.Mansurova v Kanadě, Alexandra Vinnika v Řecku.

Ruský zahraniční rezort rovněž připomněl případy únosu ruských občanů v zahraničí. “Stalo se to s Konstantinem Jarošenkem, chyceným v roce 2010 v Libérii, … a také s Romanem Selezněvem, kterého američtí agenti v červenci 2014 doslova ukradli z Malediv”, píše se v prohlášení.

Ministerstvo doporučilo Rusům, kteří se chystají do zahraničí, aby “pečlivě zvážili všechna rizika, zejména v případě, že je důvod předpokládat existenci požadavků ze strany justičních orgánů USA”.

Přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová