Norský expert na doping se vyjádřil ohledně “léků” Norů na olympiádě: “Když jsi tak moc nemocný, tak nesoutěž”

Grigorij Jegorov
15. 2. 2018 zdroj
Norský expert na doping Mads Kaggestad zkritizoval norské olympioniky za “léky”, které si přivezli do Pchjongčchangu. Uvedl to v místní televizi …. Krátce před zahájením ZOH v Jižní Koreji informovala norská média o “zázračném léku”, který si norští sportovci vzali s sebou do Pchjongčchangu. Jedná se o celeston a kenacort, což jsou velmi silné stimulanty a mohou mít podstatný vliv na sportovní výkon. Přičemž WADA oficiálně nezakazovala tyto léky, tento problém se nyní pouze posuzuje, ale omezila jejich použití příslušnými lékařskými indikacemi.


Kaggestad považuje za správné, že Norsko přiznalo seznam léků před Olympijskými hrami 2018, ale vyjádřil obavy z jeho možného použití. Podle experta v případě, že Norové reflektují na naprostou transparentnost, měli by zveřejnit i informace o užívání prostředků z lékárničky v Pchjongčchangu. V opačném případě na Nory nevyhnutelně padne podezření, upozornil v rozhovoru pro TV4 Norge ….

Expert věnoval také pozornost následujícímu nesouladu. “Zázračný lék” kenacort a celeston jsou silně působící léky, které jsou určeny pro nemocné lidi, řekl Kaggestad. Z tohoto důvodu, pokud sportovec bere tyto preparáty pod záminkou nemoci, je vážně nemocný a nemůže jít fyzicky na start. “Pokud jsi natolik nemocný, že potřebuješ injekce kenacortu, bylo by pro tebe lepší se neúčastnit”, zdůraznil. Z tohoto důvodu je samotná skutečnost, že tyto léky jsou Norům k dispozici, pochybná.

Poznamenejme, že absence reakce WADA na “zázračný doping” norského týmu rozhořčila Rusko, které je nuceno vystupovat v Pchjongčchangu bez vlajky a hymny a v neúplné sestavě právě kvůli “dopingovému skandálu”, přičemž důkazy o vině Ruské federace nebyly předloženy. Člen Rady federace RF Alexej Puškov otevřeně vyjádřil rozhořčení na adresu WADA, která podle jeho vyjádření “jako obvykle hledí mimo”. Předtím se ruský prezident Vladimír Putin omluvil ruským sportovcům za to, že je stát “neochránil” před těmito obviněními….

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová