Odpověď na protiruskou hysterii v USA: Ministerstvo zahraničí USA se vyjádřilo o návštěvě Naryškina: když se moc chce, jde to. Ředitel CIA vysvětlil setkání se šéfy ruských zvláštních služeb

3. 2. 2018         zdroj a zdroj
Oficiální mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová nazvala “výjimkou” návštěvu ředitele Služby vnější rozvědky Ruska (SVR) Sergeje Naryškina v USA. Podle jejího vyjádření je pro některé ruské občany, kteří spadají pod sankce, Washington připraven udělat výjimku. “Pokud se něco týká národních zájmů USA v oblasti bezpečnosti”, pak “máme možnost zrušit” zákaz, řekla Nauertová. O návštěvě Washingtonu Naryškina, který byl zahrnut do takzvané “kremelské zprávy”, dříve hovořil ruský velvyslanec v USA Anatolij Antonov. Podle něj vedoucí SVR přicestoval na konzultace se svými americkými protějšky v rámci boje proti terorismu.


Toto pobouřilo Demokratickou stranu USA. Vůdce demokratů v Senátu Kongresu USA Charles Schumer požádal Bílý dům, aby vysvětlil, co se stalo.

Předseda výboru Státní dumy pro vzdělávání a vědu Vjačeslav Nikonov konstatoval, že představitele zpravodajských služeb – spolu s Naryškinem cestoval do USA i vedoucí Federální bezpečnostní služby Alexandr Bortnikov – Washington pozval sám, protože “zatoužil” prodiskutovat otázky národní bezpečnosti a boje proti terorismu.

Podle amerických médií navštívil Washington také náčelník Hlavní správy Generálního štábu RF Igor Korobov. Bortnikov, Naryškin a Korobov se setkali zejména s hlavou CIA Mikem Pompeo.

Připomeňme, že Naryškin byl zařazen do sankčních seznamů USA a Evropské unie již v roce 2014. Proto také Nauertová vysvětlila, že pro něj se udělala výjimka – nachází se pod vízovými sankcemi.

Ředitel CIA vysvětlil setkání se šéfy ruských zvláštních služeb
Ředitel CIA Mike Pompeo vysvětlil nedávný příjezd představitelů ruských tajných služeb do Washingtonu obavami o bezpečnost Američanů. Podle Pompea se tato setkání konají pravidelně, informuje Reuters.

“S našimi ruskými kolegy v rozvědce se setkáváme pravidelně ze stejného důvodu, jako to činili naši předchůdci – aby Američané byli v bezpečí”, prohlásil.

Podle tvrzení Pompea probíhají jednání s ruskými protějšky převážně na témata, kde jsou neshody. “Nehledě na to, že Rusko zůstává naším protivníkem, ohrozili bychom životy Američanů více, pokud bychom ignorovali možnost spolupráce s ruskými zvláštními službami v boji proti terorismu”, poznamenala hlava CIA.

Mike Pompeo také sdělil, že setkání se konají v normálním ovzduší.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová