Pejsek s kočičkou, kteří pekli dort a přidali do něho myš, kosti, jedlou hlavu z husy, škvarky i tvarůžky, byli jako otcové zakladatelé, jež do ústavy USA dali svobodu, otroky a rasismus, demokracii a války, anexe či invaze

Břetislav Olšer
5.2. 2018   Rukojmí
Pejsek a kočička z Čapkovy pohádky do toho svého dortu k jejich svátku dávali a míchali všechno možné, dali tam i česnek a pepř a namíchali tam sádlo i bonbóny, škvarky a skořici, krupičnou kaši a tvaroh, perník a ocet, kakao a zelí, jedlou hlavu z husy a hrozinky…

Holt všechno možné do toho dortu dali, jen chleba tam nedali, protože pejskové a kočičky chleba zrovna tuze moc rádi nejedí…A jak to dopadlo, všichni víme; “tady mně to nějak voní, to bude asi něco na můj zub!”. A koho z toho dortu bolelo břicho…? Je možné zde uvést parafrázi; pak ale přišel zlý pes Donald Trump a Spojené státy jako upečený dort otců zakladatelů snědl i se všemi válkami, atomovými zbraněmi, lidskými právy, svobodou a demokracií; hlava nehlava, život neživot, až se mu z toho udělalo špatně a pozvracel celý Bílý dům. Nejvíc z nové jaderné doktríny USA… 200 let terorismu USA: Přehledný seznam všech amerických válečných zločinů, teroru a válek

Americký prezident Donald Trump přichází s novou jadernou doktrínou, která má být oproti éře jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší vůči Rusku. Na tento očividně konfrontační a protirusky zaměřený dokument, který v pátek zveřejnil Pentagon, o den později ruské ministerstvo zahraničí okamžitě reagovalo, když upozornilo, že Rusko podnikne potřebné kroky k zajištění vlastní bezpečnosti.

USA svou politiku rozsáhlého hromadění jaderných zbraní pokrytecky ospravedlňují poukazováním na modernizaci jaderných sil Ruska a na údajný růst role jeho jaderných zbraní, místo toho, aby seriózně hledaly řešení nahromaděných problémů ve sféře podpory strategické stability…

Co na to Češi? Nová jaderná doktrína Spojených států prý odráží současnou realitu, míní bývalý český velvyslanec v USA a v Rusku Petr Kolář, nedávný šéf volebního štábu prof. Drahoše. Spojenci v Severoatlantické alianci by ji měli podle něho přivítat.

Petr Kolář ale přes to všecko ví své: „Nežijeme v ideálním světě a hrozby, na které nová jaderná doktrína USA reaguje, jsou skutečné. Rusko, Čína, Severní Korea i Írán ohrožují nejen USA, ale i své sousedy a především celou naši západní liberálně demokratickou civilizaci,” řekl, aniž by dodal následující fakta.

Podotkl, že je vždy lepší prevence než náprava spáchaných škod, mír je podmíněn i připraveností na válku. “Stačí si prostudovat ruskou vojenskou doktrínu a je zřejmé, že USA a NATO, tedy i my, jsou putinovským Ruskem vnímány jako hlavní nepřítel,” uvedl. Rusko podle něho zbrojí a posiluje své vojenské kapacity.

“Ani Aktivity Číny v Jihočínském moři také nemohou nikoho nechat na pochybách. Co se týče Severní Koreje a Íránu, není to snad třeba ani komentovat. Nová jaderná doktrína Spojených států by měla být spojenci v NATO přivítána,” zdůraznil hochštapler Kolář, který nic neví, nebo ńechce vědět o tom, že svět vojensky ovládají Spojené státy, viz: Vojenské základny USA.

Doktrína, s níž přichází prezident Donald Trump, má být dle Koláře v porovnání s érou jeho předchůdce Baracka Obamy podstatně tvrdší vůči Rusku. Jejím cílem je mimo jiné odradit Rusko od toho, aby hrozilo byť jen omezeným jaderným útokem v Evropě. Jak informovala agentura AP, Moskva musí být přesvědčena o tom, že by za to zaplatila “nepřijatelně vysokou cenu”.

V textu se také uvádí, že Severní Korea zůstává “jasnou a vážnou hrozbou” pro USA a její spojence. Jakýkoli severokorejský jaderný útok proti USA nebo jeho spojencům by měl za následek “konec tohoto režimu”. http://www.rukojmi.cz/clanky/4327-cina-si-dala-darek-k-90-vyroci-cinske-lidove-armady-presunula-vojaky-do-sve-vubec-prvni-vojenske-zakladny-na-svete-dzibutska-do-zeme-kterou-proudi-desetina-svetove-ropy-a-petina-svetoveho-obchodu

Kdo je Petr Kolář? Byla to náhoda, že mně ve Stockholmu koncem 90. let pomohla objevit hrob zastřeleného premiéra Švédska Olofa Palmeho právě sekretářka kanceláře české ambasády s Petrem Kolářem v čele. Ten měl za sebou zvláštní akci; tento poradce Josefa Zieleniece spěchal v době tzv. sarajevského atentátu do redakce MF DNES, aby oznámil, že Josef Zieleniec, tajemník ODS Libor Novák a Václav Klaus znali podrobnosti původu darů.

(Maďarský Lajos Bács a Radjiv M. Sinha z Mauricia, jména uvedena v daňovém přiznání ODS z roku 1995 k zastření 15milionového daru od bývalého tenisty a majitele zprivatizovaných Třineckých železáren Milana Šrejbra). Nakonec se přišlo na to, že to celé s Lajosem Bácsem byl jen planý blaf…

Petr Kolář, původním povoláním etnograf, rezignoval po „sarajevském atentátu“ na post velvyslance ve Švédsku, se stal paradoxně přes výše zmíněnou ostudu zaměstnancem kanceláře prezidenta ČR Václava Klause a jeho diplomatická kariéra začala vzkvétat, zatímco hlavní protagonisté „aféry Lajose Bácse“ Ruml a Pilip šli od válu.

A o jaké Kolářovy zájmy vlastně šlo, když 7. dubna 2010 byl v Radiožurnálu, kde negativně odpovídal mj. na otázku „Je protiraketový štít ve střední Evropě opravdu mrtvý projekt?“ a označil české odpůrce stavby amerického protiraketového radaru v Brdech za „užitečné idioty“, kteří podlehli dezinformační kampani Ruska. Českého prezidenta Miloše Zemana zase nazval „trojským koněm“ Ruska, přitom v tomtéž roce nastoupil na post velvyslance v Moskvě; dvojitý agent ve službách USA…?

Říká se o Kolářovi, že je kariérista, eufemisticky řečeno „dítě štěstěny“… Hádejte z jeho následující rošády; když jako bývalý český velvyslanec v USA byl poté dva roky ambasadorem v Moskvě? Bystře skončil v diplomacii a šupito presto k oficiálně kdysi nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi. Zlákala ho jeho nabídka jako majitele finanční skupiny PPF, aby zastupoval zájmy společnosti v zahraničí, zejména v Rusku.

Kellnerova banka Home Credit & Finance Bank (HCFB) byla jedničkou na ruském trhu v poskytování spotřebitelských úvěrů. Je otázkou, kdo koho, a která firma komu platí a zdali ho lze proto nazývat vlastizrádcem, když prosazuje pouze zájmy USA na úkor Česka. Kolářovi jak je vidno ruské peníze pranic nesmrděly… Od roku 2014 navíc spolupracuje s advokátní kanceláří Squire Patton Boggs a s think tankem Evropské hodnoty, angažuje se v Iniciativě pro evropské hodnoty, kde je ústřední postavou známý pornoherec a gay Jakub Janda.

Mudrlant Kolář ale není sám… Mnoho povyku pro nic, když Moskva hypoteticky zvažuje možnost, že by se Rusové vrátili do výzvědného centra na Kubě a na vojenskou základnu ve Vietnamu, kde působili od sovětských dob až do roku 2002. O těchto plánech takto informoval náměstek ruského ministra obrany Nikolaj Pankov. „Rusové tím hrají hru, která začíná být velmi nebezpečná,“ prohlásil v reakci armádní generál v záloze Jiří Šedivý.

Je to ten samý generál, jenž napřed absolvoval v roce 1971 jako komunistický kádr Vojenského gymnázia Jana Žižky z Trocnova v Moravské Třebové, V roce 1993 byl vyslán pro změnu ke studiu na Vysokou válečnou školu Armády USA. Poté byl odeslán do Bosny a Hercegoviny k výkonu funkce velitele kontingentu AČR v misi IFOR pod vedením NATO.

Následně ho milovník humanitárního bombardování Václav Havel jmenoval náčelníkem Generálního štábu AČR; kromě personální práce bylo jeho hlavní náplní provést v armádě takové změny, aby se stala armádou splňující požadavky ke vstupu do NATO, aby v roce 1999 byl u toho, když NATO už s Českem, jako se svým čerstvým členem, bombardovalo Srbsko…http://www.rukojmi.cz/clanky/2615-general-sedivy-asi-trpi-amnezii-tvrdi-ze-rusove-hraji-hru-ktera-zacina-byt-velmi-nebezpecna-nevi-ze-proti-dvema-zakladnam-ruska-v-zahranici-stoji-109-zakladen-usa-v-japonsku-dalsi-stovky-v-evrope-a-85-v-jizni-koreji

Existují však zcela odlišné pohledy na věc; podle politologa Petra Robejška, působícího v Německu, už bychom neměli přejímat vzory ze Západu, protože „západní společnosti zhlouply dlouholetým blahobytem a příliš samozřejmou svobodou. Dnes se sice pořád ještě nacházejí před námi, ale jen na cestě k dekadenci. Valí se na nás vlna duchovní destrukce. Napodobovat západní názorové proudy i dnes je smrtelně nebezpečné,“ varoval. Střední Evropa se této vlně dekadence musí postavit a stát pevně jako poslední bašta západní civilizace.

Podle Robejška je to přitom Západ, který by se měl nad sebou zamyslet, protože tamní „elity“ řeší jen okrajové problémy, třeba otázku, zda máme dvě nebo vícero pohlaví. Zcela stranou nechávají např. neustále narůstající ekonomickou propast mezi nejbohatšími obyvateli a jejich méně šťastnými a chudšími spoluobčany. A rafinovaně odvádějí pozornost od vlastní hrabivosti tím, že financují činnost ‚průmyslu špatného svědomí‘… Filosofie USA: „Válka je dobrý byznys“, aneb Začít znova“ na pozadí destrukce…

A ještě slova Vlastislava Břízy, experta na jaderné zbraně: „Jaderné zbraně se řadí k nejnebezpečnějším zbraním hromadného ničení a jejich případné nasazení by se nejenom dotklo napadené země, nýbrž by mohlo znamenat i zánik veškeré civilizace na naší planetě. Jejich hrozivou sílu demonstruje fakt, že v polovině 80. let vytvářel světový jaderný arzenál 5000krát ničivější sílu, než jaká byla použita během 2. světové války. I přes údajný konec studené války mají tento druh zbraní ve výzbroji především její bývalí aktéři – Rusko a USA: Rusko cca 5000 strategických hlavic, USA 8000 hlavic; zbývajících cca tisíc je rozděleno mezi Francii, Velkou Británii a Čínu…“ Před pětašedesáti roky bylo spáleno Nagasaki a sto tisíc Japonců…

Na jedné straně, straně rozumu, jsou země, které kdysi měly jaderné zbraně: Alžírsko, Argentina, Bělorusko, Brazílie, Kazachstán, Irák, Jihoafrická republika, Libye, Rumunsko a Ukrajina… Jihoafrická republika byla v roce 1993 první zemí, která vyřadila své jaderné zbraně. Po pádu Sovětského svazu v roce 1995 přistoupily ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní Bělorusko, Kazachstán a Ukrajina.

Všechny zbraně, které tyto tři země měly na svém území, vrátily Rusku. Svého jaderného programu se vzdalo i Alžírsko, Argentina a Brazílie. Plány Rumunska na sestrojení jaderné zbraně skončily s pádem režimu bývalého vůdce Nicolaje Ceaucesca… Iráckému jadernému programu, který začal v sedmdesátých letech 20. století, citelně zasáhl úspěšný izraelský letecký úder v roce 1981, poté válka v Perském zálivu v roce 1991 a léta sankcí…

Další pochutinu do unijního dortu přidali potomci otců-zakladatelů v podobě další krvavé řeže a veletrhu zbraní páté generace v Libyi, aby tak dali co proto Kaddáfímu, který si dovolil mít OSN za trafiku USA a jejích páté kolo u vozu. Jak dopadl prezident nejbohatšího státu Afriky a proč, to lze vyčíst níže… Válka je sice vůl, ale její “veletrhy zbraní” jsou skvělý kšeft…

Část historického projevu Muammara Kaddáfího na Valném shromáždění OSN 23. září 2009; trhá v OSN její Chartu a odsuzuje se tak k trestu smrti, když byl proamerickými silami v Libyi zavražděn o dva roky později… Foto: Reuters…

„Preambule Charty uvádí, že ozbrojené síly mohou být použity pouze ve společném zájmu. To je preambule, na které jsme se dohodli a podepsali ji, a připojili jsme se k Organizaci spojených národů, protože jsme chtěli, aby to bylo v Chartě. Uvádí se v ní, že ozbrojené síly by měly být používány pouze ve společném zájmu všech zemí, ale k čemu došlo od té doby; 65 válek vypuklo po vzniku Organizace spojených národů a Rady bezpečnosti – 65 po jejich vytvoření, a počet obětí přesáhl počet obětí druhé světové války, počítá se v desítkách miliónů. Odpovídá válčení, agrese a násilí v těchto 65 válkách společným zájmům nás všech? Ne. Bylo to v zájmu jedné, tří nebo čtyř zemí, ale ne všech států….“ Řekl Kaddáfí a v tomto okamžiku roztrhl Chartu OSN…

Inu, jako bych na počátku nepřipomínal Čapkovu pohádku o tom, jak pejsek a kočička pekli ke svátku dort a koho z něho nakonec bolelo břicho kvůli smíchání krvavých konfliktů s frázemi o svobodě, demokracii a lidských právech typu humanitárních bombardování…? Václav Havel – humanitární bombardování…

PS: Mosty a dálnice jsou v USA v havarijním stavu, prostě se rozpadají; v kvalitě infrastruktury se Spojené státy propadly na 25. místo na světě. Donald Trump proto nedávno v Poselství o stavu Unie vyhlásil bilionový program jejich obnovy…

Neví se, zdali se bude týkat i města Reading v Pensylvánii – ocelového srdce Ameriky, v němž však pece zhasly, teď jsou v Číně. Města zchudla, místní se cítí podvedeni a dezertovali k Donaldu Trumpovi. Ten jim přes své klasické žvásty, jak bude Amerika největší na světě, slíbil, že pece zase zapálí. Ale sám kupuje ocel také v Číně, je tam levná.

Někdejší ocelárna v pensylvánském městě Bethlehem (2. listopadu 2016) Autor: Profimedia.cz

Konkurovat nešlo. Čína takhle například zlikvidovala americké hliníkárny: ještě v roce 2000 byla největším výrobcem aluminia Amerika, ale do loňska zvýšila Čína výrobu o 1 200 procent a ceny klesly tak, že výroba se v USA už nevyplatí. Třeba kolem města Hannibal v Ohiu, kde byly hliníkárny, dnes bývalí dělníci, jak to popsala agentura AP, vzpomínají, jak jezdili na dovolenou, kupovali si terénní vozy a motorové čluny. Teď jsou rádi, že si mohou přivydělat posekáním trávy…

Ocelárny, jež město živily, jsou vyhaslé, ocel se teď vyrábí v Číně. Tkalcovny – a to v Readingu bývaly největší v Americe, jsou už v Mexiku. Na Pensylvánii není Reading nijak výjimečné město. Kdyby tam dorazil Islámský stát, radši by táhnul dál. Pomysleli by si, že tuhle díru už vybombardoval někdo před nimi…