Politici by měli žádat Nejvyššího státního zástupce Zemana, aby konal

Jiří Jírovec
6. 2. 2018
Řešení vládní krize není v rukou Babiše, jak se snaží naznačit jeho političtí oponenti.

Vše je v rukou Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten totiž může velmi rychle rozhodnout, jestli závěry policie vůbec umožňují sestavit takovou žalobu, která by obstála před soudem. Jeho instituce přece případ dozoruje a pokud státní zástupci berou práci jen trochu vážně, musejí již teď mít dostatečnou představu o tom, jak závažné informace policejní vyšetřování přineslo a co se s nimi dá dělat.

V mediích se tu a tam objevují objevují analýzy, které naznačují, že v  případě Čapího hnízda nedošlo k porušení zákona a pokud někdo něco zbabral, byla to administrativní část celého procesu, kde se zpracovávala žádost pro EU.
Je-li Pavel Zeman opravdu nezávislý, měl by zveřejnit, kdo trestní oznámení podal, kdo rozhodl o  tom, že nebude odloženo a kdo oznámil celou věc EU. Důvěra v nestrannost policie, státních zastupitelství a soudů je ohrožena netransparentností celého procesu. Slušná společnost nemůže stavět na anonymech.
Policie by měla vysvětlit, proč bylo v srpnu 2017 odloženo trestní oznámení, které podal ve věci anonymních odposlechů Andrej Babiš. Opět jsou důležitá jména. 

Otázka je, proč objasnění okolností celého případu nežádají předsedové politických stran. Měli by žádat, aby Pavel Zeman v zájmu státu konal. Vědí totiž dobře, že Babiš je nevinen do té doby než bude pravomocně odsouzen a že jiná cesta stejně není.