Porošenkův projev v Mnichově se proměnil v naprosté selhání. Zacharová: Porošenko v Mnichově máchal pomuchlanou a špinavou vlajkou EU před poloprázdným sálem. Porošenkovu ostudu v Mnichově vystřídal triumf Lavrova

Jelena Ostrjaková
18. 2. 2018      zdrojzdrojzdrojzdroj
V Kyjevě mohutně anoncované vystoupení Porošenka na právě zahájené konferenci o bezpečnosti v Mnichově se konalo před poloprázdným sálem. Takové záběry ukázal 5. kanál, který patří ukrajinskému prezidentovi a který vysílal přímý přenos z této události. Jak uváděl PolitNavigator, v předvečer předseda výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačev oznámil, že Porošenko neobdržel právo na plnohodnotný projev na Mnichovské bezpečnostní konferenci.


“Obvykle hlavy států dostávají možnost vyjádřit se zevrubně. Porošenkovi se této možnosti nedostalo. Vystoupí dnes večer jako komentátor sekce, která vůbec není zaměřena na Ukrajinu, ale na problém vzájemných vztahů mezi NATO a EU, který zde všechny znepokojuje. Kromě tohoto komentáře k otázce, která je mu cizí, se pro Porošenka na konferenci v Mnichově místo nenašlo”, řekl Kosačev.

Zacharová: Porošenko v Mnichově máchal pomuchlanou a špinavou vlajkou EU před poloprázdným sálem

Oficiální zástupkyně Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Marie Zacharová konstatovala, že prezident Ukrajiny Petr Porošenko při svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci před poloprázdným sálem “máchal” vlajkou Evropské unie. Zacharová to napsala 17. února na své stránce na americké sociální síti Facebook.

Podle Porošenka byla vlajka vyvěšena ukrajinskými vojáky “jako symbol východní hranice Evropské unie” v Avdějevce. “Doufám, že tam bude”. Prohlásil Porošenko.

Zacharová připomněla, že dříve již Porošenko při svých vystoupeních na různých mezinárodních akcích předváděl různé předměty. Třásl také přebaly ruských průkazů s tvrzením, že se jedná o průkazy ruských vojáků, kteří vtrhli na Ukrajinu.

Mával i kovovým kusem autobusu, který údajně napadli domobranci Donbasu.

Porošenkovu ostudu v Mnichově vystřídal triumf Lavrova

Ministr zahraničí RF Sergej Lavrov dnes vystoupil před plným sálem na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Bylo to v ostrém kontrastu se včerejším protiruským vystoupením Petra Porošenka, na něž zůstalo pouze několik desítek lidí.

Lavrov sdělil, že posuzovat situaci v Evropě z pohledu prizmatu “hry s nulovým součtem” je extrémně nebezpečné.

“Vidíme před sebou jediný výsledek: vnitřním konfliktem zasaženou Ukrajinu, která byla svého času, mimochodem, v rámci přípravy dohody o přidružení s Evropskou unií, ultimativně postavena před nepřirozenou volbu – buď se Západem, nebo s Ruskem”, řekl Lavrov.

Připomněl, že během Euromajdanu vedoucí představitelé EU v podstatě podpořili protiústavní převrat na Ukrajině, sděluje dopisovatel PolitNavigatora.

“Dnes je země s obrovským vitálním potenciálem a talentovanými lidmi degradována na zemi, která není schopna se samostatně řídit. Rusko jako nikdo jiný má zájem o vyřešení vnitřní ukrajinské krize. Právní rámec je připraven, je jím Minský “Soubor opatření”. Avšak zatím jsou příslušné snahy kontaktní skupiny a “normandského formátu” otevřeně sabotovány Kyjevem, kde se na oficiální úrovni hovoří o vojenském scénáři. Jsem si jist, že EU chápe nebezpečí tohoto vývoje”, řekl Lavrov.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová