Le Figaro: Francouzští intelektuálové se postavili proti muslimům!

21. 3. 2018   PrvníZprávy
Sto francouzských intelektuálů zveřejnilo na stránkách Le Figaro otevřený dopis s žádostí o zastavení šíření „islamistického separatismu” ve Francii.
Podle autorů přiznání privilegií islámu jako menšinového náboženství, odporuje zásadám spravedlivého státu a opět činí společnost ohroženou náboženskými válkami.

Le Figaro opublikovalo otevřený dopis kolektivu francouzských intelektuálů proti „islamistickému separatismu” ve Francii. Sto lidí podepsalo dopis, mezi nimi i spisovatelé, učitelé, filmaři, novináři, filozofové, veřejní i státní činitelé.

Autoři dopisu vyjadřují znepokojení nad „podobou růstu islámu” ve Francii. Sjednocuje je, jak uvedli, „pocit, že nejen svoboda myšlení, ale svoboda obecně je ohrožena”.

„Nový islamistický totalitarismus se snaží dobývat území jakýmikoliv prostředky a současně předstírá, že je obětí nesnášenlivosti,”
uvedli autoři dopisu. Například odborová organizace učitelů s názvem SUD Éducation 93 před několika týdny představila návrh vzdělávacího kurzu s názvem „Státní rasismus”, na který nebyli připuštěni „bílí”studenti. A podobné příklady v posledních dnech nejsou v žádném případě vzácností, tvrdí tým. „Tak jsme se dozvěděli, že nejlepším způsobem, jak porazit rasismus, je rozdělit rasy,” ironicky poukázali francouzští intelektuálové.

Podle autorů je ve Francii lze stále častěji slyšet výzvy, že je třeba islámu, menšinovému náboženství, určit zvláštní místo, „tak, aby přestal být ponižován“, stejně jako tvrzení, že hidžáb chrání ženy před muži, a do jisté míry ji pomohl „osamostatnit se“.

„Všechna tato tvrzení spojuje myšlenka, že jediným způsobem, jak ochránit „utlačované”… je oddělit je od ostatních a dát jim privilegia,” zdůraznili autoři dopisu.Přirovnali tuto vizi politiky s apartheidem a zabývají se otázkou: co s těmi, kteří chtějí být muslimem a nechtějí být izolováni od společnosti, stejně jako s těmi, kteří si nezaslouží výsady, ale považují se za „dominantní“.

Řadu let se francouzský stát zakládal na nerozlišování osobních charakteristik, které by mohly vyvolat konflikt. A je to sekulární stát, který chrání menšinové náboženství,uvedli v dopisu. „Tím, že se napadne, se zase staneme oběťmi náboženských válek,”varovali autoři.

Když všichni žijí uvnitř své komunity, své kasty, a v nepřátelství vůči ostatním, kdy každého soudí pouze vlastní, je to v rozporu s duchem Republiky,“ poukázali francouzští intelektuálové. Základem republiky je zřeknutí se privilegovaných práv pro určité kategorie občanů a jeden zákon pro všechny, tedy jednoduše „spravedlnost”.

„Islamismus chce existovat odděleně, protože odmítá jiné, včetně muslimů, kteří nesdílejí jeho hodnoty … islamismus se cítí ponížen, když nedominuje druhým,“ tvrdí autoři.

„Chceme žít v plnohodnotném světě, kde žádné z náboženství nediktuje zákony,”uzavřeli svůj apel francouzští intelektuálové.

Zdroj: lefigaro.fr

Související článek: