Milion proti Babišovi. Kotrba zhodnotil vazby Babiše na StB


Alena Novotná
6. 3. 2018 Sputnik
Najde se milion odpůrců Andreje Babiše? Liberální aktivisté chtějí zezdola přimět premiéra k odchodu z politiky.Jdou po něm, jdou. Občanští aktivisté se chtějí zbavit Andreje Babiše a přinutit ho, aby opustil českou politiku. Založili petici, která má ukázat, jak silný je odpor proti Babišovi. Nehledě na to, že zcela čistě vyhrál volby a jeho hnutí je podle sociologických průzkumů trvale nejsilnějším politickým uskupením v republice.

Kampaň Milion chvilek pro demokracii si dala za úkol shromáždit milion podpisů za Babišovu rezignaci. Sběr podpisů začal symbolicky 25. února — v den sedmdesátého výročí komunistického převratu v Československu. Aktivisté vyčítají Babišovi nejen trestní stíhání, ale právě také jeho působení u StB.

Známý politický a mediální analytik Štěpán Kotrba pro Sputnik zhodnotil novou antibabišovskou kampaň.

Ve dnech, kdy si připomínáme 70. výročí komunistického převratu, se objevila iniciativa na rezignaci Andreje Babiše. Je prý nevhodné, aby byl premiérem naší země trestně stíhaný člověk vedený jako agent StB. Co si o tom myslíte?

Účelové vyjednávací taktiky týkající se Andreje Babiše nemají s 25. únorem 1948 nic společného. Ani odvolání šéfa GIBS (pozn. útvaru pro prověřování činnosti policie), i když iniciačním důvodem událostí od 13. do 25. února 1948 bylo odvolání několika vysokých důstojníků Sboru národní bezpečnosti ministrem vnitra Noskem.

Ze stíhání Babiše je zřetelně vidět politický zájem bývalého předsedy vlády Sobotky, jeho ministra vnitra Chovance — ani jeden nevynikal intelektem — a doznívající předvolební kampaň ČSSD. Až si ČSSD s novým vedením ujasní, co je a co vlastně chce, uklidní se.

A k tomu agentovi StB — víte, mně je třicet let po „sametovém” převratu úplně jedno, jestli byl někdo agentem nebo ne, nebo dokonce jestli byl kmenovým důstojníkem rozvědky bývalého režimu. Ochranou ekonomických zájmů státu v zahraničí se v každé zemi někdo zabývá. Za jakéhokoliv režimu. A je to logické, dostávají-li jednotlivci obrovskou moc rozhodovat kdesi v cizině o nákupech a cenách za celý stát, musí tomu odpovídat i úroveň ochrany a kontroly jejich činnosti.

Víte, za svůj život jsem potkal mezi těmito lidmi závistivé, hamižné svině i vysoce motivované profesionály. Takže nikdy nesoudím předem. Babiše stále považuji za v podstatě apolitického, konzervativního profesionála. Prostě — stará škola. A myslete si o mně co chcete.

Iniciátoři petice chtějí shromáždit 1 milion podpisů za sto dní. Vy byste takovou petici podepsal?

V žádném případě. Nikdy nepodepisuji žádné politické petice. Učinil jsem pouze jednu výjimku — to když stovka ultralevicových aktivistů tvářící se jako katolíci účelově špinila kardinála Duku. Měl jsem potřebu se ho, byť konzervativní socialista a ateista, zastat. Z čistě lidského pohledu.

Tohle není ten případ. Tohle je jednoznačně politická petice. A já jako demokrat ctím výsledky svobodné a demokratické volby občanů. Nikdo dnes nemá k sestavení vlády větší mandát než Andrej Babiš.

Myslíte, že lidi v naší republice opravdu pálí, že premiérem je estébák?

Vidíte, a teď už na zjednodušující a účelově špinící hodnocení předsedy vlády naskakujete i vy. Jak zajíc na mrkev. Kdo je „estébák”? Tajnej, kterej honil Václava Havla s pendrekem v ruce po Malé straně? A nebo diplomat, který hlídal jiné diplomaty kdesi v severním Maroku v Tangeru, aby neokrádali socialistický stát? Případně profesor fyziky, který sledoval pokroky v britském jaderném výzkumu kdesi na univerzitě Londýně?

Jakmile začnete používat nějaký termín, musíte si uvědomit, jak je používán a vnímán ve společnosti. Kdo mu dal jaký význam. A zda opravdu ten význam chcete akceptovat nebo ne.

Mně osobně by vadil ten „estébák” s pendrekem. To byly vymyté mozky. Nevadí mi ale ani teritoriální zástupce zahraničního obchodu Československa v severní Africe, ani profesor londýnské univerzity. Odvážných, chytrých lidí se samostatným úsudkem nebojících se zodpovědnosti jsem si vždy vážil.

Bude mít podle vašeho názoru petice úspěch? Najde se milion signatářů a Babiš to v politice zabalí?

Petice je poslední pokus těch, kteří prohráli parlamentní i prezidentskou volbu, o zúročení získaných hlasů. Dle mě marný pokus. Zeman a Babiš spolu s hejnem politických trpaslíků neschopných se domluvit na čemkoliv, jsou pro některé české oligarchy a jejich finanční a ekonomická impéria noční můra. Oni vědí, že teď jsou na řadě oni jako zdroj nakrmení státního rozpočtu.

Aby bylo na levicový program vlády ANO — na důchody, školství a zdravotnictví, bude třeba někde získat mimořádné příjmy v řádech stovky miliard. Zkasírování politických protivníků, kteří financovali tu plejádu kandidátů proti ANO i Miloši Zemanovi, je nejbližší úkol předsedy vlády, jeho šéfa policie a ministra financí. A když jde miliardářům o miliardy, jde jim nejen o hrdost, ale některým i o život. Takže se budou bránit všemi prostředky. Všemi.

Zneužití hlupáků, naivků a morálních hysteriků v petici je první krok. Následovat může i nějaký pražský „majdan”.


Související články: