„Pojď, vole, uleješ se z fyziky“ – aneb největší studentské demonstrace od Listopadu 1989

Michal Rusek
15.3.2018  Literárky
Tak především: Je to docela velká odvaha, mluvit jménem všeho studentstva, nemyslíte?
Výjimečně si dovolím anonymně zveřejnit soukromou poštu, nicméně vím, že se jedná o gymnázium v Brně:

►Mé dítě přišlo ze školy s tím, že jediné relevantní informace, které dostalo, byly od učitelky předmětu kolidujícího s termínem čtvrteční akce. Ta uvedla, že kdo bude chtít, může se akce zúčastnit a absenci bude mít omluvenu, ač je na hodinu naplánována písemka. Většina třídy pak řešila, jestli jít raději na písemku, nebo jít šaškovat ven.

Takže vysloveně „povinně“ jako manipulace ze strany školy zde zřejmě nezaznělo. Nicméně otázka je, jestli vůbec je nějaký rozdíl, zda to byla manipulace dětí ze strany školy, nebo manipulace dětí ze strany starších studentů. V konečném důsledku je to přece jedno. Děti jsou manipulovány…

Jsou to opravdu doslova děti, vždyť studenti nižšího gymnázia teprve od 12 let věku celou akci vnímají v drtivé většině právě jako žebrání u lidí o podpisy a organizované šaškování před školou, protože starší studenti to tak odhlasovali na Studentském parlamentu.

Až chorobně agilním starším studentům tak organizátoři této akce dali do rukou zbraň v podobě zdání vlastní důležitosti v duchu výkřiku: „Světe uhni, teď přicházím já!“ Dost možná jsme byli v jejich věku stejní, nicméně podobné záškodnicky našeptané egoonanie tehdy rozhodně neprobíhaly v době vyučování a s posvěcením škol.

Nezávisle na tomto jsem se pak také dozvěděla od matky, která má dítě na jiné škole, že tam probíhal „nábor“ duší ze strany starších studentů slovy „Pojď, vole, uleješ se z fyziky…“.

To celé je strašně špatně.

Škola mého dítěte je jinak úžasná, opravdu se mi ulevilo, že za tím „povinně“ nestojí příkaz shůry. Nicméně ani toto nemůže přebít ten patos a úchylnost velkých demonstrací „mládeže“, které mají dokazovat, jak si už i děti a mladí uvědomují neutěšený stav naší politiky, přičemž ovšem z velké části stojí na vratkých základech „ulití se ze školy“.

Hlav do zveřejněných statistik ale bude dost…◄

 * * *

To, čeho budeme velmi pravděpodobně tento čtvrtek 15. března 2018 v poledne svědky, nelze interpretovat jako potřebný zájem mladých lidí o politiku. Spíše jde o pravý opak. Je to ukázka, jak snadno lze i děti začít zneužívat politicky. Na koni bude ten, kdo ulici, nebo studenty, ovládne.

Všimněme si, že nejde v žádném případě o spontánní studentské akce, ale o akce centrálně organizované profesionálními managery z Prahy. Jde o specifickou politickou akci, která má vytvořit zdání, že jde o široký „lidový“ nesouhlas studentů s aktuální politikou. Už dnes můžeme tušit, že po skončení akce se uvede, že proti vládě Andreje Babiše protestovalo v celé zemi (například) 200 tisíc studentů a následně nastoupí „Evropské hodnoty“ s jejich kontakty do ciziny, takže brzy se občané v EU, třeba Němci, dozvědí, že v „…České republice byly největší studentské nepokoje od Listopadu 1989“. – Na toto si opravdu počkejme. Ale komu se tento pohled na ČR nyní hodí? A komu ve světě se hodí negativní pohled na chaotické Slovensko?

Nevěřím, že organizátorům akce jde prioritně o naši ústavu, to je pouze záminka, která dobře a vysoce eticky vypadá. Nevěřím organizátorovi akce, panu Luboši Louženskému, když na mém FB prohlásil, že vlastně ani neví, které strany jím organizovanou akci studentů podporují (viz ukázka facebooková diskuse níže). Tak naivní kdokoliv, kdo takto profesionálně organizuje podobně velkou akci, být nemůže. Je evidentní, že to budou stejní lidé, kteří přišli před týdnem na náměstí, tehdy pod záminkou, že jde o pendrek Ondráčka z doby před 29 lety. Hesla však byla aktuální: proti Zemanovi, proti Babišovi.

 

Takže nejde jen o vysokoškoláky, ale i o střední školy, gymnázia, kde jsou děti již od 12 let. Podobný politický zájem měl kdysi Hitler se svými Hitlerjugend, ale též i bolševik, který „podchytil“ a organizoval děti skrze Jiskry, Pionýr a později dospívající mládež v Socialistickém svazu mládeže známějším pod zkratkou SSM.

Střední školy by neměly být jakkoliv politizovány. Ředitelé SŠ, ale ani rektoři VŠ, by neměli chápat veřejné (ze státních prostředků placené) školy, které řídí, jako nástroj jakékoliv politické akce dle svého soukromého politického přesvědčení. To je absolutně nevhodný aktivismus!

Školy musí zůstat apolitické.

A dále: Pokud organizátoři akce neznají jméno Bakala a jím způsobenou škodu občanům České republiky, nemohou si dát jako logo celé akce metr, kterým údajně měří všem stejně. Nebo snad netuší, že v kauze GAUNERA BAKALY jde nejméně o 20 mld. korun? Přičemž existuje i údaj, že Bakala z OKD postupně vytuneloval až přes 100 mld. korun? Opravdu neví, že i soud potvrdil, že slovo gauner není v jeho případě pomluva: Zaorálek nazval Bakalu gaunerem. Odvolací soud rozhodl, že se nemusí omluvit? Proč studentům nevadí, jak velkou část českých médií tento gauner Bakala ovládá? To má být stejný metr?

Pokud logo akce STEJNÝ METR PRO VŠECHNY není přímá vědomá lež, tak už zbývá jen jediný možný výklad: Musí jít o velmi smutnou neznalost moderní historie naší země, tedy reálií, kterých jsme od Listopadu 1989 v ČSFR a ČR, my starší, postupně svědky.