Ropa bez dolarů…

Jaroslav Loudil
28. 3. 2018
Ropa se zatím stále ještě prodává za Dolary. Patrně to už ale nebude dlouho trvat. Čína se totiž loni stala největším dovozcem ropy na světě, když s přehledem porazila USA. Dovezla asi 400 milionů tun, s  meziročním nárůstem dovozu 10 %. A jako světová jednička si může také diktovat podmínky. Právě včera Čína spustila obchodování s – “futures”-  nákupů ropy ve své národní měně Juanech, nikoli už Dolarech. Když to kdysi ohlásil Saddám Husajn, tak byl ihned napaden žoldáky  USA, to samé se stalo v Lybii Kaddáfímu. 

No, na Čínu si USA netroufnou, už po pár dnech a bylo by vymalováno  !  Čína se nyní musí pokusit přesvědčit své kamarády  v  BRICS , Indie, Brazílie,JAR   a své další spojence Pakistán a spol. ,aby se také na Dolar vykašlali a ropu  dováželi jen za svou národní měnu. Podařilo by se tak podrazit Dolaru kolena   a USA by přišly o svou  nezaslouženou výhodu silné měny.

P.S. Jak to dnes zatím !! funguje ve světě s nákupy ropy ? Příklad : Japonsko chce dovézt  pár milionů tun ropy z Kuvajtu. Na devizovém trhu musí nejprve poptávat americké Dolary a vyměnit  za ně své Jeny. Když má nakoupených dost Dolarů ,tak jimi teprve zaplatí Kuvajtu dodanou ropu. Samozřejmě tato “metoda nákupů” dělá z Dolaru silnou měnu, neboť každý dovozce ropy na světě dnes a denně na devizovém trhu musí shánět Dolary. Je to  ponižující metoda , která páchne  i proti větru !  A také díky ní drží dnes Dolar jakž takž svou hodnotu. Je třeba s tím skončit . Čína s  Ruskem můžou pomoci.

https://www.kurzy.cz/zpravy/450191-cina-spustila-obchodovani-ropnych-futures-ve-sve-mene/e-cina-prinuti-saudskou-arabii-obchodovat-ropu-v-cinskych-juanech-61124/