Rusové otrávit Skripala rozhodně nemohli

Lubomír Man
13. 3. 2018
Důvod je jednoduchý. Nejsou na hlavu padlí. Sergej Skripal, jak známo, předával při svém pobytu v  Anglii britské MI6 tajné informace o ruských špionech, a Moskva ho za to v roce 2004 odsoudila na 13 let do vězení. Ale po šesti letech, to je v roce 2010, dostal Skripal milost a Moskva ho vyměnila za ruské špiony uvězněné v USA. Skripal se tedy ocitl znovu v Anglii – a to, co snad ještě lidem z MI6 dosud nedopověděl, měl možnost dopovědět jim nyní.


V tu chvíli byl Skripal pro Rusy odbytá záležitost, která se už nedala ani vylepšit a ani zkazit, nic víc Britům už Skripal prozradit nemohl, takže tomuto agentovi, jak napsal bývalý pracovník ruských zvláštních služeb Ljubimov v Kosomolské pravdě, přestali Rusové věnovat jakoukoli pozornost. „Byl poslán na Západ v rámci výměny. To znamená, že je pro nás naprosto nezajímavý“.

Předpokládat tedy, že Rusové (na čele s Putinem samozřejmě), se v této pro ně de facto už uzavřené situaci jednoho krásného dne roztřásli hněvem, přísahali Skripalovi pomstu a poslali do Anglie emisary s vražedným nervovým plynem, kterým pak tito v obchodním středisku v Salisbury obstříkli prostor, ve kterém se Skripal s dcerou pohybovali, je historka tak absurdní, že jí mohla uvěřit jedině britská premiérka Mayová a americký zahraniční ministr Tillerson. Ti už totiž o vině Ruska mluví jako o téměř hotové věci, a premérka Mayová dala v posledních hodinách Rusku dokonce cosi jako ultimatum: „Pokud Moskva nevysvětlí, jak se dostala nervová látka do Británie, bude to britská vláda považovat za užití síly na jejím území.“

„Je to cirkusové představení v britském parlamentu“ řekla mluvčí ruské diplomacie Zacharovová. “Politická informační kampaň, založená na provokaci.“

Doplňme, že po předpokládaném plynovém útoku na otce a dceru Skripalových v obchodním středisku, vyšli ti ještě v pořádku ven na vzduch, procházeli se blízkým parkem, ale v jednu chvíli se jim udělalo nevolno, posadili se na lavičku – a po pár minutách už na nosítkách směřovali do nemocnice v Salisbury, kde se ve vážném stavu, otec ve stavu vážnějším než jeho 33 letá dcera, nalézají doposud.

Položme si nyní tuto základní otázku: jsou ruští politici tak tupí, že by si nedokázali spočítat, že když budou jednat tak, jak je jim Mayovou a Tillersonem připisováno, půjde celá západní politika a celý západní mediální svět následně tou nejprimitivnější a pro ně též nejvýhodnější cestou a předloží lidstvu celou aféru takto co nejpřehledněji: SKRIPAL ZRADIL A RUSOVÉ SE MU ZA TO POMSTILI TÍM, ŽE HO OTRÁVILI.

Jistě, takováto historka o ukojení zrady vraždou zrádce by obstála v akčním filmu o gangsterech v Chicagu, ale co pohledává ve světě nejvyšší mezinárodní politiky, v níž se co nejúzkostlivěji dbá na to neudělat jediný chybný krok, protože světová veřejnost právě tohle co nejbedlivěji sleduje a hodnotí? A potřísnit si ruce vraždou se přece logicky rovná sebevraždě.

Takže bráno z tohoto hlediska a při uplatnění logiky i při zodpovězení otázky Cui bono, můžeme vinu Ruska na Skripalově otrávení s dobrým svědomím vyloučit.

Ale pozor! Položme si znovu otázku Cui bono a posuďme, komu tedy Skripalovo otrávení skutečně slouží? A vraťme se v té souvislosti zpět k Mayové a Tillersonovi, kteří naplněni vírou, že lidé na Západě jsou svými médií už natolik zpitomělí a tudíž neschopní položit si ani jednu ze shora uvedených otázek, si zcela samozřejmě dovolují obviňovat z pokusu zabít Skripala Rusy a mezi řádky spojovat tento zločin přímo s prezidentem Putinem.

Proč? Protože nejen poněkud nejasný obraz Ruska, ale i obraz konkrétního živého člověka, který na čele toho Ruska stojí, je dobré a výhodné před tváří světa pošpinit.

Takže ještě jednou se zeptejme Cui bono – a odpověď k nám přijde sama.

(A že mě tak napadá cosi mimo shora uvedený velký prostor. Uplatňuje se Cui bono v míře dostatečné na Slovensku? A když ano, kampak ukazuje? Komu ony vraždy dvou lidí v současné chvíli slouží? Vy nevíte?)

– – –