Svoboda slova ano, ale jen pro ty pravé “ELITY”. V Českých lvech zaznělo, že Zemanova kritika ČT je útok na její nezávislost.

Radim Valenčík
11. 3. 2018       RadimValenčíkPíše
Nějak mně to hlava nebere. Podle mě svoboda slova mimo jiné znamená, že každý může kritizovat každého. Televize prezidenta (což dělá), prezident televizi (což dělá) – a to je v pořádku. Můžeme pak polemizovat, zda je kritika oprávněné, či nikoli. Můžeme například klást otázku, zda je úplně normální a morální, když se ze zákona námi povinně placená média (teda ta veřejnoprávní), jako ČRo a ČT, chovají “antichartovsky” – v hlavních zpravodajských relacích uvádějí jen kritická stanoviska k výrokům Zemana, ale o samotných výrocích neinformují.

 

Pozastavil jsem se nad tím, ale to vše je ještě v rámci svobody slova, viz:
Podle mě jednostranné informování veřejnoprávními médii za účelem manipulace s lidmi není ani normální, ani morální, ale budiž.
Ale s touto formulací už mám velký problém:
Útok znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana na media a svobodu slova v naší zemi, jehož se dopustil ve svém inauguračním projevu, znovu potvrdil dlouhodobý nebezpečný nenávistný útok na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na naší politiku a společnost. Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež a nesnesou kritický názor.”
Takže v této logice určitá media Zemana kritizovat mohou, to je svoboda slova, ale Zeman určitá média kritizovat nemůže, protože pro Zemana svoboda slova neplatí?!
Já bych takovýto pohled nazval právě potlačováním svobody slova. A to přímo z podstaty věci samotné.
Názor proti názoru, jakkoli kontroverzní, není a z principu nemůže být potlačováním svobody slova.
Potlačování slova začíná teprve tam, kde se začínají používat represivní nástroje: Sestavování seznamů nepohodlných médií a osob, vyvíjení politického a ekonomického tlaku na ty, kteří těmto médiím dávají reklamy… To už je “přes čáru”. Tady je svoboda slova omezována.
Ale to Zeman nedělá. To přece dělají jiní.
Zneužít k demonstraci ztráty posledních zbytků soudnosti Českého lva? To už považuji opravdu za hodně velké odcizení “elit” realitě. “Elity”, které si svobodu slova vykládají jen jako svobodu slova pro sebe, jsou nepřátelské vůči občanům vlastní země. K tomu viz: