Vrchní velitel NATO: Potřebujeme v Evropě více vojáků

17. 3. 2018      zdroj
Americký generál Skaparotti si Kongresu postěžoval na nedostatek vojenských sil. Severoatlantická aliance potřebuje mít více vojáků na území Evropy, řekl v americkém Kongresu vrchní velitel sil NATO v Evropě generál Curtis Skaparrotti.


Podle Skaparottiho rotační přítomnost vojsk v Evropě nezabezpečuje požadovanou úroveň a je třeba vytvářet dodatečné podmínky pro trvalé rozmístění vojsk v této oblasti vojenských operací.

“Co se týká rotační nebo trvalé přítomnosti, jsem přesvědčen, že potřebujeme více sil v Evropě. Nemyslím si, že naše pozice dosáhly vyhovující a požadované úrovně. Proto si myslím, že by to chtělo tam mít stálé síly”, řekl Skaparrotti při slyšení v Kongresu USA.

Připomeňme si, že rotační (na směny) umístění sil NATO je nejintenzivněji používáno u západních hranic Ruska. Představitelé NATO tvrdí, že je to způsobeno jejich přáním nezhoršovat vojenskou konfrontaci.

Avšak rotační přítomnost zajišťuje postupné seznamování se velkého počtu útvarů a jednotek s potenciálním bojištěm.

Jak IA Regnum informovala, podle údajů Ministerstva obrany Ruské federace je již v Evropě beze zbytku vytvořeno materiální a logistické zázemí pro přesun další skupiny amerických vojsk o počtu až 400 tisíc osob.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová