70 milionů dolarů za zkoušky chemických zbraní: laboratoř v Portonu Down (GB) pracuje pro USA!

Jiří Baťa
2. 4. 2018
Biologická laboratoř, v blízkosti které žil dvojitý agent Sergei Skripal a jeho dcera, testovala v posledních letech britského předchůdce “Novičoku” – jedovatou látku VX. Shodou okolností byly prováděny pokusy na morčatech. Stejné morčata dříve choval i Skripal a to do doby, než bývalého plukovníka GRU otrávili. Samotné britské laboratoře dlouhodobě studují a testují toxické látky na kontraktech s USA za několik milionů dolarů a pozorně sledují vývoj v Rusku. V Portonu Down pečlivě zkoumali uspávací plyn, který byl rovněž postřikován speciálními službami při vypuštění rukojmí v ruském Divadelním centru Dubrovka v roce 2002.

Ex plukovník Sergej Skripal a jeho dcera Julia byl otráven před více než třemi týdny, aniž by se šetření blížilo k odhalení případu. Na začátku britská média uvedla, že mohli být otráveni v restauraci v nákupním centru ve městě Salisbury, na hřbitově nebo v autě. Scotland Yard přišel s novou verzí, neboť nejsilnější koncentrace „Novičoku“ se prý nacházejí na klice domovních dveří Skripalova domu. I přes naprostý nedostatek oficiálních důkazů to však nijak neovlivňuje tvrzení Londýna, že otrava Skripala a jeho dcery je práce Ruska.

Mezi tím byly zjištěny další podrobnosti o činnosti Laboratoře Věda obrany a technologie (Dstl) v Porton Down, který je jen 13 kilometrů od místa, kde Skripal s dcerou žili. Jak již bylo zmíněno, v uzavřené státní Výzkumné instituci jsou studovány vlivy chemických, biologických a radiologických materiálů na bezpečnost a stav britské armády. Program CBR Service zkoumá fyzická rizika biologických a chemických zbraní a vyvíjí prostředky pro jejich identifikaci a monitorování. Bez tvorby jedovatých látek a pokusů s nimi je taková práce v laboratoři nemožná. To potvrzuje vyšetřování o aktivitách Dstl., prováděné bulharskou novinářkou Dilyanou Gaitandzhievy, která byla zveřejněna před několika dny. Ze zprávy vyplývá, že britská laboratoř pokračuje v provádění pokusů s chemickými zbraněmi pro ministerstvo obrany Spojeného království a USA. V roce 2015 laboratoř dokonce zkoumala vliv toxických látek VX a VM na morčata. Je ironií, že na základě výzkumu VX byly navrženy jako „začátečníci“, dvě morčata, které žila v domácnosti bývalého plukovníka GRU. Všechny práce na výzkumu a studiu toxických látek ex-plukovníka Skripala se nacházejí v Dstl.

Předchůdce “Novičoku” v Portonu Down

Vývoj a výzkum “Novičoku” byl pozitivní reakcí Sovětského svazu na vytvoření britského jedovatého agenta (plynu) VX, který sloužil jako model pro sovětské vědce. “Rookie” je skupina agentů modelovaných na základě VX s nahrazením různých chemických skupin za účelem zvýšení letality. VR, Substance 33, A-232 a A-234, stejně jako všechny typy “Novičoků“” jsou vysvětleny a popsány v článku na webových stránkách University of Melbourne profesora George Breytberga.

Otravná bojová látka VX byla zakázána v r. 1993, kdy byla přijata Úmluva o chemických zbraních. Pokusy s toxickými činidly se ale nezastavily a tak např. 8. dubna 2015 se na webových stránkách amerického Národního centra pro biotechnologické informace se objevil vědecký článek 8 britských vědců z Laboratoře Věda obrany a technologie (Dstl) v Porton Down o tom, jak byla provedena „Studie toxicity a zdravotních protiopatření na VM a VX». Tyto práce byly financovány britským ministerstvem obrany a byly tím vytvořeny podmínky doporučení pro zničení chemických zbraní v Sýrii. Esence, které laboratoř syntetizovala jako jedovaté látky VM, VX, jejich směs a účinky testovala na morčatech, aby zjistila dopad a účinky na lidi. Jak je také zmíněno, všechny chemikálie, které byly použity k výrobě VM a VX, byly zakoupeny ve Velké Británii od společností Perkin-Elmer a VWR.

(Podrobnosti: https://eadaily.com/ru/news/2018/03/31/70-mln-za-testy-himoruzhiya-laboratoriya-v-porton-daune-rabotaet-na-ssha?utm_source=push)