Britské MZV odstranilo tweet o ruském původu „novičoka”!

Boris Johnson, britský ministr zahraničí

5. 4. 2018 PrvníZprávy

Ministerstvo zahraničí Spojeného království odstranilo ze své zprávy na mikroblogu Twitteru, že látka, kterou byl otráven Sergej Skripal, byla vyrobena v Rusku.

Tweet byl zveřejněn 22. března.

 
Dříve ve středu ruské velvyslanectví ve Velké Británii poukázalo na nesrovnalosti ve vyjádřeních britské strany týkající se vyšetřování případu v Salisbury.

Na účtu velvyslanectví jsou fotografie s citacemi z Twitteru z britského ministerstva zahraničí a laboratoře. V citaci britského ministerstva zahraničí ze dne 22. března se uvádí: „Testy prováděné předními světovými odborníky ve vojenských vědeckých laboratořích a technologií v Porton Downu ukázal, že to byl bojový nervověparalytický agens „Novičok“, vyrobený v Rusku. Porton Down je laboratoř akreditovaná a definovaná OPCW (Organizací pro zákaz chemických zbraní).”

Ve sdělení ze 3. dubna, zveřejněném na Twitteru samotná laboratoř uvedla: „Naši experti označili nervovou látku jako „novičok“. Potvrdit zdroj látky nebylo a nikdy nebude spadat do působnosti naší zodpovědnosti.“

Ovšem hlava laboratoře v Porton Downu sdělil televizi Sky News, že odborníci nebyli schopni určit ani laboratoř která látku vyrobila, ani stát, který měl látku v Salisbury použít. Přesto ihned po odhalení Johnsonových lží a odstranění tweetu britského MZV začala druhá – velmi trapná fáze, která jaksi “omlouvá” britského ministra tvrzením, že laboratoř Porton Down měla jen zjistit o jaký typ otravné látky se jedná a nikoli určit jeho původce (zatímco premiérka Mayová už dávno předtím přesvědčovala britský parlament a EU, že to byl “novičok” a nikdo jiný, než Rusko).

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla, že motivy Londýna ohledně rozpoutání případu Skripal, má přímou souvislost s potřebou Británie zbrojit.

Podle ní se Velká Británie se snaží vyřešit své konjunkturální úkoly tím, že vytváří nepřátelský obraz Ruska.

Připomněla, že v britský tisk otiskl článek britského ministra obrany Gavina Williamsona, ve němž hovoří o „hrozbě“ z Ruska, útok v Salisbury označil za chladnokrevný, a proto požaduje modernizaci vlastních ozbrojených sil.

„Je to přímé spojení: Rusko zaútočilo na Spojené království, dejte nám více peněz, potřebujeme více zbraní. Je zřejmé, že stupeň protiruské rétoriky v Londýně stále překračuje hranici, a prohlášení představitelů stále překračují rámec rozumu,“ řekla Zacharová.

„Jestli lze ignorovat nyní tradiční pro britskou politiku snahu na zadržování naší země na mezinárodní scéně a podporu protiruskému tažení, je tu další důvod, který prokazuje zájem Londýna v inspiraci případu Skripal,“
dodala.

Před pár dny uský náměstek ministra zahraničí Alexander Gruško řekl, že příčinou otravy v západním Salisbury byla nutnost vytvořit „velkého nepřítele“ k ospravedlnění vojenských výdajů.

Související článek:
Ruské MZV: Případ Skripal je provokace, z které těží NATO!