Co dá ruské armádě prozkoumání “trofejních” amerických raket

Igor Serebrjanyj
20. 4. 2018 ridus
USA, aniž by si to přály, poskytly ruské straně tajné informace o svých řízených raketách. Nalezení dvou amerických řízených střel, které zasáhly své cíle na území Sýrie, ale nevybuchly, pomůže ruským vojenským inženýrům zjistit nejnovější konstrukce na Západě a zdokonalit svůj systém protiraketové obrany a radioelektronického boje. Dříve bylo Ministerstvem obrany Sýrie oznámeno, že dvě nevybuchlé americké řízené střely, které byly vypuštěny 14. dubna, byly předány ruské armádě. Ve středu byly přepraveny do Ruska.


Je lepší jednou vidět

Je vždy zajímavé si zašťourat v cizích vojenských zařízeních, dokonce i když je zřejmě známo, že žádná zvláštní tajemství se tam nenajdou, řekl portálu Ridus vojenský expert Alexej Ramm.

“Pro vojáky jsou střely spotřebním materiálem, takže je nepravděpodobné, že by do nich instalovali nějaká supertajná technická řešení. Ale v každém případě bude pro inženýry zájímavé si prostě porovnat nepřátelské rakety s vlastními, poměřit si miniaturizaci a nějaké další systémy”, domnívá se Ramm.

Snad nejzajímavějším uzlem konkrétně u řízených střel je pro vývojáře rádiový výškoměr – je to ten přístroj, který dovoluje raketě “obtékat” nepravidelnosti terénu a ztěžuje její zasažitelnost systémem protiraketové obrany, upřesňuje Ramm.

“Je to nejdůležitější prvek řízené rakety. Pokud na nalezených modelech zůstaly neporušený, pomůže nám to pochopit, jaké prostředky radioelektronického boje lze použít, aby se v budoucnu stavěly překážky na cestě těchto střel, abychom je odrazili”, předpokládá expert.

Pokud tato zařízení nebyla při pádu poškozena, pak budou ruští technici s to “oživit” americké hlavice a vidět práci jejich řídících a naváděcích systémů nikoli při počítačovém modelování, ale na vlastní oči. Základní schéma jakékoliv rakety nyní může každý najít ve Wikipedii, ale je lepší jednou vidět než stokrát číst.

Hrdinové předvčerejška

Dokonce i když se americké rakety dostanou do rukou ruských inženýrů pěkně celé, je nepravděpodobné, že objeví pro sebe něco zajímavého “v zásilce”, která se zřítila z nebe (doslova), soudí vojenský expert Dmitrij Jurov.

“Je přece zajímavé prozkoumat cizí techniku, ​​abyste našli něco, o čem jste se sami nedovtípili. Ale pokud jde o řízené střely, ruské Kalibry nejsou jen tak dobré jako americké analogy, převyšují je”, řekl portálu Ridus.

Skutečnost, že taktické a technické charakteristiky Kalibrů převyšují americké “spolužáky”, je doložena skutečností, že když Rusko zasazovalo úder Kalibry na cíle v Sýrii, rakety byly vypuštěny z vod Kaspického moře a prošly přes území tří států.

Američané, Britové a Francouzi zasadili úder na syrské území minulou sobotu z minimální možné vzdálenosti, z nedalekých vodních ploch.

To může znamenat, že NATOvští vojáci si nejsou zcela jisti schopnostmi těchto raket zasahovat cíle z maximální vzdálenosti.

“Jsou informace z některých zdrojů, že se to stalo proto, že pro úder v Sýrii byly použity rakety málem z osmdesátých let, to znamená s končící dobou způsobilosti. Ve skutečnosti to byl způsob jejich likvidace s užitkem. Pokud dvě ” zajaté” rakety k nim patří, ruští inženýři nedostanou vyspělé technologie, ale předvčerejší technologie”, soudí expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová