Investiční firma manžela Theresy May se napakovala na bombardování Sýrie

Střely JASSM

Tom D. Rodgers
25.4.2018 Evolve Politics Zvědavec
Je všeobecně známo, že manžel Theresy May, Philip, působí v podstatě jako neoficiální poradce premiérky – což je fakt, dokázaný bývalým konzervativním poslancem za Chichester, Andrew Tyriem, který během Newsnight Profile o manželovi premiérky řekl, že: „Philip evidentně působí, neformálně, jako poradce Theresy. Pravděpodobně stejně, jako působil Denis za Margaret Thatcher.“


Zatímco je zcela zjevné, že téměř všechny sezdané páry fungují jako vzájemní poradci v oblasti příjmů, připuštění Tyrieho, že manžel premiérky má tak velký vliv na rozhodnutí své ženy, je o to znepokojivější kvůli faktu, že pan May – který je ve vysoké řídící pozici v investiční firmě s hodnotou 1,4 bilionu liber – má finanční prospěch z rozhodnutí své ženy.

Theresa May s manželem Philipem. Vypadají spokojeně, že?

Fakt, že Philip May je jak vedoucím pracovníkem ve velmi vlivné investiční firmě, tak je obeznámen s hromadou vnitřních informací z okruhu premiérky – informací, které pokud by vešly ve veřejnou známost, by značně ovlivnily ceny akcií společností, do kterých jeho firma investuje – činí z oficiálního zaměstnání pana Maye obrovský konflikt zájmů, neboť jde o manžela úřadující premiérky.

Nicméně mimo lehkosti, s kterou je schopen sbírat vnitřní důvěrné informace od své ženy ohledně rozhodnutí, která by mohla vést k obrovským ziskům jeho firmy, je zde mnohem temnější konflikt zájmů, který doposud nebyl diskutován.

Philip May je řídícím pracovníkem v Capital Group, investiční firmě, která kupuje akcie společností z různých oborů po celém světě – včetně tisíců akcií největší světové zbrojařské firmy, Lockheed Martin.

Podle Investopedia, Capital Group Philipa Maye vlastnila v březnu 2018 asi 7,09% firmy Lockheed Martin – podíl v hodnotě, v ten okamžik, více než 7 miliard liber. Avšak ostatní zdroje uvádí, že podíl Capital Group na Lockheed Martin může být ve skutečnosti blízko 10%.

Střela s plochou dráhou letu Jassm

14. dubna 2018 premiérka Theresa May nařídila britský vojenský zásah v Sýrii, v reakci na domnělý chemický útok ve městě Douma – nálet, ve kterém měl premiéru nový typ střely s plochou dráhou letu JASSM, vyráběný výlučně Lockheed Martin Corporation.

Debut této nové – a neskutečně drahé – zbraně byl přesně to, o čem americký prezident Donald Trump mluvil, když ve svém tweetu napsal, že zbraně odpálené na Sýrii budou „hezké a nové a „chytré!“

Každá ze střel JASSM, použitá při posledním bombardování Sýrie, stála více než 1,000,000 dolarů, a v důsledku jejich širokého použití během posledního bombardování Sýrie jednotkami Západu cena akcií Lockheed Martin stoupla.

Následně, poté co nálet na Sýrii výrazně vyšrouboval cenu akcií Lockheed Martin, když trhy v pondělí poté otevřely, firma Philipa Maye se na svých investicích do tohoto zbrojařského obra napakovala.

Je evidentní, že výrobci zbraní, jako Lockheed Martin, finančně vydělávají na prodejích a následném použití jejich zbraní ve válce – a dramatický nárůst cen akcií zbrojařských firem po zahájení tak zvané „války proti terorismu“ v r. 2001 je důkazem tohoto absurdního faktu.

Další fakt, tedy že investiční firmy jako Capital Group na těchto krveprolití také vydělávají, je sám o sobě také nechutný.

Ale to, že manžel úřadující britské premiérky má finanční prospěch z rozhodnutí své ženy ohledně toho, jestli poslat britské jednotky do boje nebo ne, by mělo každičkému člověku kdekoliv v zemi, a obzvláště lidem, kteří stále trvají na hlasování pro Konzervativce, přivodit fyzickou nevolnost.

Premiérka rozhodla bombardovat Sýrii – dokonce aniž by to projednala s parlamentem – za plného vědomí, že se investiční firma jejího manžela na zabíjení v důsledku výsledného krveprolití napakuje.

Pokud toto nestačí, abyste zvedli zadek a zaregistrovali, jak nechutně zkorumpovaná a morálně upadlá britská elita skutečně je, pak už vás k tomu nepřiměje nic.


Theresa May’s husband’s Investment Firm made a financial killing from the bombing of Syria vyšel 17. dubna 2018 na Evolve Politics. Překlad v ceně 248 Kč Zvědavec.