Kazachstán otevřel dokořán dveře do Kaspiku pro USA, ale narazí na nás

27. 4. 2018      zdroj
Kazašský senát schválil dokument, který otevře dokořán dveře do Kaspického moře pro USA. Je pochopitelné, že Rusko nemůže na tuto výzvu nereagovat. Experti se domnívají, že přístavy se nakonec stanou americkými vojenskými základnami v Kaspickém moři. Takže je mohou používat Amerika a spojenci, včetně útoku na své potenciální nepřátele – Rusko a Čínu, hraničící s Kazachstánem.


Senátem schválená dohoda postoupí k podpisu Nursultana Nazarbajeva v nejbližších dnech. Dokument dovolí USA používat přístavy Aktau a Kuryk k přepravě určitých “speciálních nákladů”.

Celá trasa speciálních nákladů projde Gruzií a Ázerbájdžánem, pak přes Kaspické moře do Kazachstánu, poté zamíří železnicí do Uzbekistánu a do koncového místa – Afghánistánu. Takže nebudou využívány pouze kazašské přístavy, ale také železniční stanice Saryagaš, Keles, Beineu-Karakalpakia.

Experti se domnívají, že přístavy se nakonec stanou americkými vojenskými základnami v Kaspickém moři. Takže je mohou používat Amerika a spojenci, včetně útoku na své potenciální nepřátele – Rusko a Čínu, hraničící s Kazachstánem.

USA útočí na Rusko z Kazachstánu

Připomeňme si, že v loňském roce USA zadržely měnové úspory Kazachstánu, uložené v amerických bankách, ve výši 22 miliard dolarů, což se rovná objemu ročního rozpočtu země. Nyní Washington rozehrává tento trumf.

Moskva takový vývoj událostí předpokládala. Začátkem dubna byla do dagestánského města Kaspijsk převedena z Astrachaně Kaspická flotila, která bude několikanásobně posílena vojáky, což dříve oznámil Sergej Šojgu.

Také tam již byla zahájena rozsáhlá výstavba. Budují se kotviště, mola, bydlení pro armádu a různé obslužné budovy. Rusko hodlá posílit i tyto hranice v rámci ostatních činností k zajištění bezpečnosti země.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová