Lež je v titulku, tak dělá mainstream propagandu

Ivan David
5. 4. 2018
Novinky.cz jsou skutečným konspiračním webem. Každý, kdo provozuje web ví, že třetina čtenářů čte jen titulky, zřídka perex, třetina některé perexy a někdy i článek, pokud je krátký. Jen zlomek čtenářů dočte článek do konce. Proto je v titulku lživé tvrzení, v perexu jakoby bližší podrobnosti, v článku se pak jasné tvrzení poněkud relativizuje (“zřejmě”, “s nejvyšší pravděpodobností”, “jak tvrdí přestavitel”, “píše deník…”) a na konci článku, když je hloupý čtenář (cílová skupina) indoktrinován, se může vyskytnout i zpochybnění lži uvedené v titulku.

Pěkným příkladěm titulek z Novinek: Britská rozvědka odhalila místo výroby jedu novičok, píšou The Times , v perexu se dočítáme: “Bezpečnostní služby Velké Británie se domnívají, že odhalily místo, kde by měla být ruská tajná laboratoř.”, v samotném článku pak: “Bezpečnostní experti si nejsou stoprocentně jisti, ale o místě výroby jsou přesvědčeni s vysokou mírou pravděpodobnosti, píšou The Times.” Na konci dlouhého článku najdeme větu: “Vědci v chemických laboratořích v Porton Downu ale ruský původ bojové látky neprokázali.”

Takže co briské bezpečnostní služby opravdu vědí? “Zatím” nic. Ale v povrchním čtenáři byl manipulativním řazením tvrzení vytvořen pocit, že už je to “na beton”. Jejich konspirativní teorie byla jejich lživým článkem “potvrzena”.

A aby byl účinek větší, rádi by měli cenzuru proti jiným zdrojům informací a informační monopol pod vedením “ministerstva pravdy”.