Opravdu si chce Západ dělat legraci z „ruského medvěda“? – Washington má v úmyslu „odsouhlasovat“ s Moskvou bleskové globální údery


Boris Dmitrijev
22. 4. 2018 
Politikus.ru
Americké fantazie jsou stále vynalézavější. Prakticky všechna světová masmédia informovala o znepokojení, které zachvátilo Výzkumné středisko Kongresu Spojených států.


Poplach vyvolal u analytiků sloužících americkým zákonodárcům předpoklad, že Rusové mohou „nesprávně“ zareagovat na průlet amerických raket nad jejich územím. Američtí stratégové jsou, jak známo, dosud zaujati koncepcí „bleskového globálního úderu“. Jeho smysl spočívá v tom, že americká armáda, válečné námořnictvo a letectvo uštědří mohutný úder nejadernými prostředky velícím centrům, pozicím raket a raketovým lodím a letištím protivníka, aby ho zbavily možnosti úderu odvetného a donutit ho tak ke kapitulaci.

Ve zprávě Střediska se uvádí, že případů nejaderných úderů americkými vojáky proti možnému protivníkovi, při nichž mohou rakety létat nad územím Ruska nebo Číny, by mohly Peking nebo Moskva využít k odvetnému jadrnému úderu, aniž by stihly hrozbu vyhodnotit.

V dokumentu se uvádí, že v zájmu snížení „rizika nepochopení“ by mohl Washington dopředu informovat ruskou stranu o záměru vypuštění balistických raket s nejadernou náloží, nebo vytvořit speciální horké linky pro spojení po jejich startu.

Hloupost této konstrukce ale spočívá v následujícím: Cílem „bleskového úderu“ je odzbrojit pro USA nepřátelského protivníka předtím, než stihne uvést své síly do bojové pohotovosti a na oplátku udeřit. Těmito protivníky jsou – Rusko, Čína a KLDR. K takovým zemím lze v extenzivním výkladu přiřadit i Pákistán. Ostatní země disponující jadernými zbraněmi a mající nezbytné technické možnosti jsou mezi americkými přáteli a spojenci. Takže „globální úder“ by mohl směřovat když ne přímo proti Rusku, tak proti některému z jeho spřátelených zemí. A předpoklad, že naše země poskytne svůj vzdušný prostor pro útoky proti svým přátelům, je příliš fantastický i pro Američany. No a očekávat, že Moskva bude vůbec přihlížet manévrům raket země, která Rusko řadí mezi své hlavní protivníky, u svých hranic – je přinejmenším podivné.

Samozřejmě tvrdit, že hlavy amerického vedení fungují stejně jako u normálních lidí, je čím dál obtížnější. Pokud tomu ale tak je, pak lze předpokládat, že celé to informační podání ve vztahu k odsouhlasování průletu raket má řešit následující úkoly: Za prvé oznámit světu a americké veřejnosti, že USA – dokonce v situaci rostoucí ruské obranyschopnosti – jsou i nadále schopny uskutečnit „globální úder“ a za druhé se tak Bílý dům pokouší na naši zemi tlačit.

Zdroj: VPK

– – –

Sergej Lavrov varoval nepokojný Západ

 

Anton Orlovskij 
 
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poskytl v interview agentuře RIA Novosti řadu prohlášení k výsledkům jednání se svým rakouským kolegou Sebastianem Kurzem a zvláštním vyslance OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou. Lavrov vyzvedl horké téma útoku západní koalice na území SAR a fakticky dal Západu ultimatum.
Šéf ruského ministerstva zahraničí se snažil srozumitelně vyložit, co stojíPolitikus.ru za nestydatým chováním západního establishmentu a poukázat na skutečné záměry sil, které vynáší absurdní obvinění na adresu ruské a syrské vlády. Sergej Lavrov spočítal, že hlavními viníky útoku na Sýrii jsou USA, Británie a Francie. Právě na ně klade odpovědnost za útok na konkrétní syrské objekty. Lavrov neúnavný Západ varoval. Mimochodem, údery samotné Lavrov nazval „aktem agrese“, zdůraznil, že takové jednání západních „partnerů“ Rusku rozvázalo ruce, a Moskva bez ohledu na jakékoli podmínky možná začne s dodávkami zbraní Sýrii, m.j. i komplexů S-300. Jeho slova se stala jakýmsi vzkazem západnímu establishmentu: „Rusko nestrpí podobné provokace!“

Rusko se především opírá o mezinárodní právo a požaduje, aby suverenita jeho skutečných partnerů byla ve světě respektována.

Zdroj: Politikus.ru

Vybral a přeložil: st.hroch 180422