Perličky měsíce aneb Vyzobáno z webů za duben 2018

Jan Kadubec
29. 4.2018  Outsidermedia

Obsáhlý výběr humorných, zajímavých, originálních, ale i nelogických či myšlenkově zapouzdřených projevů, které se objevily na českém mediálním nebi v měsíci dubnu 2018, a které pro web Outsidermedia vybral pan Jan Kadubec.

*Z blogu P. Ďoubalíka na Nové republice: Ten den jsme s otcem seděli na lavičce v parku, užívali si vzduch britské svobody, najednou naši pozornost přitáhl muž, který se pomalu přibližoval k nám z druhého konce aleje. Něco na něm bylo divného – snad nápis „FSB (Federální služba bezpečnosti)“ na prsou, snad plynová maska, možná čapka – ušanka. V rukách nesl nádobku, podobnou na dezodorant, s nápisem „Plyn Novičok – Prostředek k likvidaci vlastizrádců“. Když přišel k nám, vykřikl „Putin tě pozdravuje, kryso!“ a stříkl z nádobky přímo do tváře mého otce. Já i můj otec jsme se začali dusit a muž v plynové masce začal zpívat hymnu RF. Ale dokončit ji stejně nestačil. Z blízko stojícího auta se ozvala píšťalka a zvolání „Dimo, rychleji, mám dnes ještě schůzku s Trumpem!“ Muž v plynové masce odpověděl: „Už běžím, Vladimire Vladimiroviči!“ a směřoval k autu.

*Když vím, jak to v Rusku funguje, nepochyboval bych moc o tom, že přímý pokyn k likvidaci Skripala vzešel přímo od Vladimira Putina, zaznělo z úst Petra Koláře.

*Jiří Jírovec: Trump, Macron a Mayová se semkli jako vládci světa. Koalice ochotných vypadá lépe než individuální zásah. Asad prý použil chemické zbraně. Trojka světových vůdců okamžitě věděla, jak to bylo. Dokonce tak rychle, že to vypadalo, jako by to sami zorganizovali. USA prý mají – zřejmě nějaké další – důkazy, ale jsou tajné, takže je nemohou zveřejnit. USA také možná mají důkazy, že Putin osobně zastřelil Abrahama Lincolna, potopil Titanic. A pak ještě Putin osobně Novičokem a pohankou vyhubil dinosaury. Důkazy j——„Neprovádějte už žádné kroky, které by nás donutily činit dramatická rozhodnutí.“—– sou ale tajné, tak je USA nemohou zveřejnit. Ale bombardovat Moskvu by USA rády začaly co nejdříve. Dokonce i Emanuel Macron prý má důkazy. Zřejmě mu je dodala jeho kosmetička. Nebo ta paní, co ho adoptovala, když on sám nenašel nikdy dost odvahy začít žít vlastní život jako dospělý muž. „Odvahu“ bombardovat a vraždit nevinné lidi na základě vylhaných obvinění ale zřejmě našel v pohodě.

*Stálý zástupce Velké Británie v OPCW John Foggo dal jasně najevo, že nepochybuje o ruském angažmá v útoku v Salisbury. To, že Rusko předkládá různé jiné možnosti, dokládá jen to, že se snaží zastřít pravdu.

*Rozumný člověk se v politice nemůže spoléhat na žádnou víru. Musí vědět. Britská premiérka se přece nemůže mýlit, natož aby vědomě lhala.

*Jan Schneider: Kdepak Lurdy, kdepak Fatima, o Čenstochové ani nemluvě – chcete-li se podívat na místo čerstvého a nefejkovaného zázraku, dojeďte si do britského městečka Salisbury!

*Paní Mayová, která měla zprávy o situaci v Ghútě z první ruky – od svých zpravodajců -, prohlásila, že útok byl v souladu s mezinárodním právem a že střely byly vypáleny nikoliv proti Syřanům, ale v jejich prospěch. Tedy něco jako humanitární bombardování. Tento vrchol, toto Kilimandžáro pokrytectví už známe.

*Rusko je tak neuvěřitelně důmyslné v rozsévání pochybností a zmatku, šíření falešných zpráv a ve snaze kalit vodu. My si myslíme, že by se měla G7 pokusit vnést do situace jasno, řekl Johnson.

*Jistěže se Západ vždy bude ohánět tím, že chce pomoci Blízkému východu k demokracii a tak ho uzdravit, ale zatím jsme viděli spíše něco, co lze přirovnat k snahám o vyléčení chřipky tím, že pacientovi naočkujeme dýmějový mor.

*Trumpovy tweety: Perfektně provedené údery z této noci. Děkuji Francii a Spojenému království za jejich moudrost a sílu jejich vojsk. Nemohlo to mít ani lepší výsledky. Mise splněna! Jsem tak hrdý na naše úžasné vojáky, kteří brzy budou, jakmile se utratí ty už řádně schválené miliardy, těmi nejlepšími, jaké naše země kdy měla. Nic a nikdo by k tomu nemohl mít tak blízko!

*Připrav se Rusko. Protože rakety přijdou: krásné, nové a inteligentní. Rusko, připrav se, protože přiletí, budou krásné, nové a sofistikované.

*Ladislav Žák: Při tom skóre se zdá, že americké rakety byly krásné a chytré asi jako Donald Trump a Theresa Mayová.

*Oficiální mluvčí Pentagonu Dana Whiteová v průběhu briefingu ujistila, že prakticky všechny rakety pozemní dislokace byly vystřeleny vládními vojsky až poté, co Američané zasáhli cíl. Ruskem vyrobené systémy protivzdušné obrany byly naprosto neefektivní, podotkla Whiteová.

*Jan Schneider: Vztah koalice všehoschopných k mezinárodnímu právu lze přirovnat k hypotetickému případu, kdy by byl Stropnický osočen, že je násilný deviant. Ti, co by jej osočili, by sice volali po náležitém vyšetření, ale pro případ, aby nebyli považováni za spolupachatele dalších případných Stropnického zločinů, by nečekali na soud a vykastrovali by ho… až po nějaké době by se zjistilo, že vlastně Stropnický takto znám byl, ale z nějakých filmových rolí…. sorry, jako, Martine.

*Bylo by zajímavé dozvědět se, kde se Bašár Asad té své zvířeckosti naučil. Při studiích na anglických školách nebo od své anglické manželky? Americký prezident se asi příliš často dívá na americké filmy, které jsou často více než brutální a zvířeckosti je v nich požehnaně. Ale velký a první Američan Bašára Asada už soudil a odsoudil, a tak nezbývá než jej popravit. Jak je i ve Spojených státech zvykem, říká Zbořil.

*Tomáš Zdechovský: Rusko zaútočilo na Ukrajině také bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.

*Carl Bildt: Díky současnosti určované zuřivým Donaldem Trumpem, revizionistou Vladimirem Putinem a bezuzdnými ambicemi čínského vůdce Si Ťin-pchinga se světový pořádek stal problematickým, disfunkčním až nebezpečným. Jak jsme mohli k tomu stavu dospět? Jak se s tímto vypořádat?

*Naléhání americké administrativy na zvýšení výdajů na zbrojení totiž vyvolává pocit, že NATO je spíše než obrannou aliancí spotřebitelským klubem zaměřeným na odbyt amerického zbrojního průmyslu, říká pro ParlamentníListy.cz Marek Kyncl. Srovnáme-li např. úroveň propagandistické akce použité jako záminka k napadení Sýrie s propagandistickou akcí nacistického Německa, jež byla využita k zahájení druhé světové války (napadení na rozhlasovou stanici v Gliwice), vidíme, že současní propagandisté nejsou ochotni vynaložit odpovídající technické a finanční prostředky dokonce ani na fabrikování profesionálně zpracované dezinformace. Obnovení rovnováhy sil mezi Východem a Západem nás samo o sobě nespasí, nicméně nám dá alespoň možnost uchránit vlastní hodnoty, pokud sami budeme chtít. V opačném případě se náš národ stane obětí sociálních a geopolitických experimentů, proti kterým by nacistické zločiny mohly být nevinnou dětskou hrou, uzavírá Kyncl.

*Putin v telefonické rozhovoru upozornil izraelského premiéra Netanyahua, aby se vyhnul akcím, které by destabilizovaly suverenitu Sýrie a vládu Asada. Ruský prezident zdůraznil: „Neprovádějte už žádné kroky, které by nás donutily činit dramatická rozhodnutí.“

*Tereza Spencerová: Současně podle všeho ale žije i varianta, podle níž americké oddíly v Sýrii zůstanou, pokud si to prý Saúdové zaplatí. Nicméně, to mi připadá hodně divné: Americká armáda v žoldu tmářských Saúdů? Americká armáda k pronajmutí? A co kdyby Čína Saúdy přeplatila? Nebo dokonce Rusové!?

*Ivo Šebestík v článku Je nutné vést loajalitu až za hranice spolupachatelství?: „Západ usiluje o zavedení demokracie všude na světě a má na srdci zvyšující se životní úroveň obyvatelstva planety a jeho politická a občanská práva. Vzhledem k tomu, že Západ má takto ušlechtilý cíl, a on sám o sobě je vzorem práva a demokracie, je také oprávněn trestat každého, kdo těmto jeho úmyslům překáží. A to i sankcemi či válkou.“ Pokud by toto tvrzení bylo pravdivé, pak by bylo možno akceptovat západní mocnosti jako nositele pokroku, pro něž je válka jen prostředkem nevyhnutelné „opravy“ světa a existenčních podmínek pro jeho obyvatele, tedy nutným zlem, neboť ony ve skutečnosti směřují k věčnému míru. Pokud by skutečně západní mocnosti sledovaly cíle, které hlásají, pak by bylo pro Českou republiku velkou ctí být členem NATO a podporovat i takové akce, ke kterým by západní mocnosti sáhly individuálně, mimo rámec Aliance. Občané České republiky by takto věděli, že stojí na straně míru, pokroku, bezpečí, především pak práva, spravedlnosti a pravdy. Jenomže právě zde jsme u jádra problému a to přímo v bodě zvratu. Západní mocnosti totiž nesledují cíle, které deklarují. Jejich cíl je toho druhu, že kdyby byl obecně známý, tak by se většina obyčejných a normálních lidí cítila velmi znechucena. Málokdo z obyvatel evropských zemí, a jistě asi jen málokterý Severoameričan, by totiž pociťoval jako svoji občanskou, lidskou a mravní povinnost bojovat, ba dokonce prolévat krev, za ještě větší zisky velkých nadnárodních korporací a za nepředstavitelně vysoké zisky vojenskoprůmyslových komplexů v USA a v západní Evropě. Představovat si, že poddaný někde v podzámčí nesní o ničem více než o tom, aby pan hrabě či vévoda ještě více rozšířili své statky, polnosti a lesy a ještě zvýšili na něj uvalené feudální dávky.

*Zdá se velmi pravděpodobné, že jedna tlupa neandrtálců napadla tlupu druhou s docela transparentními úmysly, které nepotřebovala ukrýt za „své hodnoty“. Jejím cílem bylo jednoduše vyhnat druhou tlupu z území, na kterém rostlo více lesních plodů a od řeky, ke které chodilo více zvěře pít vodu. Taktéž hodlal jistě útočník ukrást prchajícímu nepříteli jeho ženy. Útočící neandrtálec-šéf jistě neroztruboval po lese a po stepi, že nese přepadené tlupě plný ranec hodnot… Na tomto prastarém základním kořistnickém principu agresí se toho za desítky tisíciletí až mnoho nezměnilo. Jenomže moderní kulturní a civilizovaný člověk odmítá sdělit světu, že jedná z primitivních příčin. Že si prostě chce přivlastnit něco, co mu nepatří. Přeje si proto namluvit ostatním (ale i sobě samému), že jeho motivem jsou „vyšší hodnoty“ a že on zůstává kulturním a civilizovaným i tehdy, když se chová jako primitiv.

*Opustit NATO není možné, byť by to bylo velmi čestné řešení. Není možné opustit spojenectví se západními mocnostmi, neboť by to jednak nepřipustily a pak by pro zemi nezbylo než se postavit na stranu jejich nepřátel. Závětří neutrality není v geografickém prostoru Čech, Moravy a Slezska možné. Nezbývá tedy, než se spolu s dalšími zeměmi, které se rovněž nechtějí podílet na proměně Země ve skutečně velice nebezpečné místo ve Vesmíru, pouštět stále znovu do nesmírně obtížného zápasu s drtivou mocí nadnárodních korporací a vojenskoprůmyslových komplexů, která tuto Alianci ovládá, a snažit se napětí ve světě spíše zmírňovat než zvyšovat a hrozby válek oddalovat než je urychlovat.

*Saker: Dovolte mi, abych vám položil jednu otázku: Co bylo hlavním rysem britské politiky vůči Evropě, řekněme například od středověku? Pravda je taková, vždy se jednalo o zažehnutí válek v Evropě. A myslíte si, že tentokrát je to jiné? Myslíte si, že poučka „nejlepší prediktor budoucího chování je minulé chování“ se na Spojené království nevztahuje?! Jistě, londýnská City má spoustu důvodů pro to, aby Rusko zmizlo a bylo zticha. Gavin Williamson, nasládlý hoch pověřený „obranou“ Spojeného království se přece elegantně vyjádřil, že Rusko by mělo „padat a sklapnout pusu“. Vskutku hezké. Dovolte mi dodat, že nic takového se nestane! Britannia se změní na hromadu radioaktivního popela dávno před tím, než Rusko padne a odmlčí se. Taková je prostě realita.

*Viktor Orbán: Taková Afrika bude čelit dvěma možným scénářům svého vývoje. V tom jednom bude schopna zopakovat spektakulární úspěch Asie, kde například Čína, Indie, Indonésie a Vietnam ohromily svět. Všechny tyto země – každá svým vlastním způsobem, ale všechny bleskovou rychlostí – se dokázaly vymanit z chudoby, nastavit své ekonomiky na cestu růstu a již brzy převezmou vedoucí úlohu ve světové ekonomice. Druhý možný scénář nastane ve chvíli, kdy Afrika nebude schopna nastoupit na cestu asijského rozvoje a vytvářet slušné podmínky pro život své mladé generace. Pokud by této mase několika set milionů mladých lidí bylo umožněno vydat se na cestu na sever, pak se Evropa brzy ocitne pod hrozivým tlakem. Budou-li věci pokračovat tímto způsobem, naše kultura, naše identita a naše národy, tak, jak je známe, přestanou existovat. Naše nejhorší noční můra se stane realitou. Západ padne, protože Evropa bude obsazena, aniž by si to sama uvědomovala. Bude to znamenat ospravedlnění názorů těch z nás, kteří si myslí, že civilizace nejsou zabíjeny, ale že páchají sebevraždy samy? Znamená to totiž, že islámská civilizace – která vždy viděla své poslání v přeměně Evropy na to, co nazývá pravou vírou – bude klepat na dveře střední Evropy nejen z jihu, ale také ze západu. Jakkoli se to zdá absurdní, situace je taková, že nebezpečí nám dnes hrozí ze Západu. Přichází k nám od politiků v Bruselu, Berlíně a Paříži. Chtějí, abychom přijali jejich politiku: politiku, která z jejich států vytvořila imigrantské země a která otevřela cestu k úpadku křesťanské kultury a expanzi islámu.

*Blaha: Vyvolávat protiruské nálady je jen a pouze v zájmu lidí, kteří si přejí návrat ke studené válce, dalšímu masivnímu zbrojení a sjednocování národa ve jménu nenávisti vůči Rusku. Západ k takovému jednání vede jen strach, že Rusko s Čínou vytvoří mocenskou protiváhu Západu, díky čemuž poklesne vliv USA ve světě.

*Americký prezident Donald Trump během obědu s hlavami pobaltských zemí prohlásil, že dobré vztahy s Ruskem nechtějí jenom blbci, uvádí list The Independent. „Kdybychom lépe komunikovali s Ruskem, byla by to dobrá věc, ne zlá,“ řekl Trump během obědu s lídry pobaltských států. „A skoro všichni s tím souhlasí, kromě moc blbých lidí.“

*Jak řekl Dick Cheney: „Nevyjednáváme se zlem. Porazíme ho.“
*Rozhodnutí proto leží zde, na východě; zde musí být ruský nepřítel, tento lid, dosahující počtu dvě stě milionů Rusů, zničen na bojišti, jeden člověk po druhém, a musí vykrvácet k smrti. (Heinrich Himmler, říšský vůdce SS)

*Mirko Raduševič: Když francouzský osvícenecký filosof Voltaire prohlásil, že Svatá říše římská nebyla ani svatá ani římská a nebyla ani říší civilizace, můžeme brát za osvícenecký názor výrok, že liberální světový řád již není ani liberální ani světový, natož aby byl řádem.

*Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan minulý týden v Parlamentu poznamenal, že česko-americké spojenectví je pevné a takové i zůstane. S poslanci se rozloučil s tím, že „Amerika tu s vámi byla posledních sto let. Budeme s vámi i dalších sto let. Budeme s vámi vždy a stále.“

*Rád bych čtenářům připomněl výrok Ronalda Reagana. Řekl ho v rámci zkoušky mikrofonu. Ale řekl. Schválně? Přeřeknutí? Freudismus? Či se zapomněl a děl pravdu? Ronald Reagan: „Moji drazí Američané, jsem potěšen, že vám mohu oznámit, že jsem dnes podepsal zákon, který postaví Rusko jednou provždy mimo zákon. Začneme s bombardováním za 5 minut.”

*Neměla by EU těm Maďarům konečně zatrhnout jakékoliv hlasování a dosadit tam říšského protektora? Vždyť ten jejich Orbán se stal pro Západ nebezpečnou hrozbou, jak napsal Washington Post, zareagoval Macek.

*Vasilij Nebenzja: Nikdo nezplnomocnil západní lídry, aby převzali úlohu světových policajtů. Všude, kam jste přišli, jste přinesli chaos, který tam po vás zůstal. V kalné vodě se pokoušíte lovit ryby. Chápete, do jak nebezpečného bodu jste přivedli svět?

*Marek Kyncl: USA potřebují Rusko dostat do podřízené role za každou cenu, protože v případě, pokud to Rusko ustojí, může se zhroutit celý pořádek dnešního světa, dominance USA a amerického dolaru jako světové měny. Důsledky mohou být nepředstavitelné. Ani Rusko však dnes nemá kam ustupovat, protože Vladimir Putin si je vědom, že prohra v libovolném z rozehraných konfliktů (Sýrie, Ukrajina) může znamenat konec stávajícího systému a nejspíš i rozpad státu. Toho si bylo, na podvědomé úrovni, vědomo i ruské obyvatelstvo při nedávných volbách, ve kterých Putin s převahou 76 procent zvítězil. Vladimir Putin se otevřenému konfliktu vyhýbá podobně, jako se SSSR vyhýbal konfliktu s hitlerovským Německem do roku 1941.

*Trump se opřel i do svého předchůdce v Bílém domě. Podle něj kdyby Barack Obama konal, „zvíře Asad“ už by bylo minulostí. Divadelní výstup nebo snaha získat politické body? Oskar Krejčí: To u Trumpa nikdy nevíme. Podobná divoká prohlášení měl i u Kim Čong-una a jindy ho rád vidí. Trump je člověk, který neváží slova tak, jak jsme zvyklí, pokud jde o mezinárodní politiku. Pro něj je politika zvláštní prostředí byznysu. Spojené státy se po takových prohlášeních stávají nevěrohodným partnerem, a to pro jakoukoli dohodu ekonomickou, politickou i vojenskou.

*Izrael je v naprosté idyle se světovým centrem salafismu v Saúdské Arábii.

*Martin Koller: Já bych připomněl to, že v předlistopadovém období komunistická propaganda psala o válkách a americké agresi pod vlajkou dolaru. Já jsem tomu tehdy nevěřil. Dneska tomu už bohužel na základě praktických zkušeností věřím.

*Amerika ví nejlépe, jak by se zeměkoule měla otáčet.

*Kdy budou Islámský stát a al-Kájda přizvány do NATO? Už je stejně podporujeme – i vojensky, tak co?

*Před 100 lety 14 států intervenovalo vojensky do Ruska. Snad mají rozum a nepokusí se o reprízu.

*Přestože se války v současné době vedou způsoby, které se od dob minulých liší, neměli bychom zapomínat ani na to, že za dobrodružstvím se do různých zemí vydávají lidé s pasy ČR, kteří chtějí „pomáhat, ale i chránit“. Často dokonce i tam, kde o to nikdo nestojí. Úsilím brutálních středověkých dobyvatelů. Dokonce nejen ve jménu dobra a kříže, ale bezostyšně a na rozkaz bankovního světa, který se za to už ani nestydí, končí komentář Zdeněk Zbořil.

*Rostislav Iščenko poznamenal, že spojenců mají USA pro své cíle na Blízkém východě řádově méně. Nebohého Husajna se vypravilo zabít málem 30 států, ale proti Asadovi – tři.

*Slovo dostala také levicová ekonomka Ilona Švihlíková, která zdůraznila, že neustále rostou zbrojní výdaje ve víře, že se prozbrojíme a probombardujeme k míru, ale to přece není možné.

*Informační válka, kterou prý dnes prožíváme, má i své generály. „Stropnický si zkusil i roli maršálka, když dirigoval novináře do útoku proti pravdě,“ uvedla spisovatelka Procházková.

*Evropská unie nyní disponuje větší a opresívnější byrokracií než bývalý Sovětský svaz.

*Valentin Katasonov: Všechny komoditní trhy ve světě jsou přesycené, globalizace obchodu se blíží k hranici. Nadále je možně přerozdělit trhy jen silou.

*Jan Keller: Globalizace osvobodila velké koncerny od ohledů na národní státy. Přechod kapitalismu z průmyslové fáze do fáze finanční podřídil produktivní kapitál kapitálu spekulativnímu. Na obou těchto procesech určitá část obyvatelstva vydělala, většina je jimi však ohrožována.

*O. Krejčí: Dějiny nemáme soudit, dějinám se máme snažit porozumět. Bez uspěchané stalinské industrializace by nebylo vítězství ve světové válce a dnešní možnosti kritizovat Stalina by se nedožili Slované, Židé, Romové… Obraz Stachanova nahradil Baťa, Fučíka vystřídali bratři Mašínové. Hlavu ale zvedají také neonacisté. To není jen důsledek rozpadu společenskovědního vzdělání či produkt ideologických komplexů provozovatelů hlavních médií. Není náhoda, že jak na Slovensku, tak i v Česku je to pravice, která dokáže svolávat velké manifestace.

*Zde bych připomněl, že americké a britské bombardovací letectvo pobilo na našem území kolem 10 000 lidí (počet raněných a invalidů není upřesněn), především v letech 1944 a 1945, což je víc mrtvých, než v československém odboji na všech frontách druhé světové války, nebo v době heydrichiády. Zatímco na komunistickém sjezdu pravděpodobně neseděl ani jeden vrah, mnozí ze současných demokratických vrahů z takzvaného Západu, případně z Balkánu a islámských zemí si žijí a nikdo proti nim nedemonstruje.

*Kalifornie, jejíž ulice jsou podle slov jedné z Allenových postav tak čisté proto, že všechen odpad vyhazují do hollywoodských filmů. Woody Allen je tu pro vás, nároční diváci, my „normální“ se mu na hony vyhýbáme. „Zločiny a poklesky“ nijak nevybočují z tvorby slavného režiséra a scénáristy. Nudné typy žen-užvaněné, nesympatické intelektuálky-jakoby strojem času přenesené ze současnosti do roku 1989. A mužské role darmo mluvit… Čmeláci, co bzučí, ale píchnou (si) 1x za rok. A tak jediné, co mi utkvělo v paměti je nezapomenutelná hláška: „Naposled jsem byl v ženský, když jsem navštívil sochu Svobody.“

*Vladimír Franta: Lyndon Johnson řekl svému manažerovi kampaně, aby spustil masivní fámu o dlouholetém zvyku svého oponenta užívat si styk s jeho (oponentovými) vlastními sviněmi ze dvorku.
„Propána, nemůže nám projít nazývat ho (oponenta) ‚š*katérem prasat‘,“ protestoval manažér kampaně. „Nikdo nám to nebude věřit.“
„To vím,“ odvětil Johnson. „Ale ať to ten zk*rv*syn zkusí popřít.”

*Když má kráva pět telat, první je „pravda“, ostatní jsou „kachny“.

*Rusové lžou jinak než Západ. Rusové občas něco neřeknou. Američané si vymýšlí realitu od základu. Přiznám se, že své známé jako rusista „štvu“, když tvrdím, že Rusové naši zemi sice 20 let okupovali, avšak nesvrhávali na naše města bomby jako Američané. Ti shodili bomby na konci 2. světové války minimálně na 13 našich největších měst včetně Prahy (ztráty na životech se šplhaly do tisíců). Rusové nerozprašovali nad našimi lesy agresivní defolianty, ani z nebes na nás nelili tekutý fosfor, ani napalm, ani na nás neshazovali munici obsahující ochuzený uran.

*Paul Craig Roberts z interview pro Herland Report: Kdyby se Rusko a Čína spojily v navzájem spolupracující ekonomický celek, od Evropy a USA oddělený, zaznamenalo by Rusko na Východě nesmírný růst moci, zatímco pro moc západní by to představovalo totální kolaps. Bylo by to cosi jako světová revoluce a byla by to též poslední věc, po které by toužily západní banky, jejichž hlavní funkcí je expandovat západní finanční hegemonii do celého světa.

*Herec Pavel Nový: Můj děda a můj otec mi říkávali, že komunista a Rus lže, i když mluví pravdu. Uvědomte si, že celý bolševický převrat byla vzpoura neschopných. Kdo zakládal družstva? Netáhla, která nic nedokázala a jenom kradla! Já jsem si kdysi – protože se to furt omílalo – přečetl celý Kapitál. To je taková snůška věcí! A všechny jsou od někoho jiného, jen ne od Marxe. On byl normální vykradač, dokonce nevymyslel ani to pověstné „Proletáři všech zemí, spojte se!“ Měl prachy od Engelse, což byl kluk z bohatý rodiny, jež vlastnila továrny, a tak ho mohl financovat, jinak by neměl co jíst. Marx byl bez něj netáhlo první třídy! Navzdory tomu byl Karel Marx v britské anketě BBC vyhlášen nejvýznamnějším myslitelem celého minulého tisíciletí! Ano, ti co myslí stejně jako on, tak ho mají za „myslitele“. Jako Vladimír Iljič – to je stejný „myslitel“. Sociálně spravedlivá společnost fungovala možná tak za Reagana v USA a za Margaret Thatcherové v Británii.

*Tomáš Cikrt: Na učení Marxe já osobně neshledávám nic, co by mělo oslovovat budoucí generace, je to učení s chybou ve svém genetickém kódu, která je neopravitelná a nebezpečná. Dokud je společnost svobodná, je možné rozmařilost socialistů napravit pravicovou odpovědností.
Marx: Teprve až velká sociální revoluce ovládne vymoženosti buržoazní epochy, světový trh a moderní výrobní síly, a podřídí je společné kontrole nejpokročilejších národů, teprve pak se přestane lidský pokrok podobat onomu odpornému pohanskému bůžku, který nechtěl pít nektar jinak než z lebek zavražděných.

*Tereza Spencerová: Někdejší afghánský prezident Hamíd Karzáí, kterého si do čela loutkové vlády dosadily samotné USA, nyní viní ty samé USA, že zhoršují bezpečnostní situaci v jeho zemi a jsou hlavní příčinou celkové destabilizace. A mimochodem, Česká republika coby spolehlivý a solidární spojenec tam celou dobu vysílá vojáky, aby… aby co? Víme vlastně ještě proč? Nebo „jedeme“ jen z jakési poslušné setrvačnosti?

*Pavel Janíčko: Považovat účast na zahraničních misích, zejména tedy na americké okupaci Afghánistánu, za prvek boje proti islámskému terorismu, je věc z kategorie komických výstupů na nějaké pokleslé estrádě. Pan prezident by se měl zamyslet možná spíš nad tím, jak hodnotit období po listopadu 1989. Já vidím čtyřicet let socialismu v této zemi jako epochu, kde se konečně reálně pracovalo na tom, aby lidé neupadali do pastí chudoby, aby nemusely řešit základní existenční problémy, aby tedy mohli žít skutečně důstojně. V tomto ohledu byly sliby komunistů skutečně plněny. Ano, hospodářský mechanismus nebyl ještě dostatečně propracován ve smyslu většího důrazu na inovace a intenzivní rozvoj, ale v každém případě se ekonomické výsledky skutečné dostávaly k jejich tvůrcům a znamenaly zlepšení jejich života, zatímco v dnešním kapitalismu se inovační a konkurenční aktivity mohou snadno proti jejich tvůrcům obrátit, protože jejich výsledky se přivlastňují tuzemští, a hlavně zahraniční velkokapitalisté.

*Vít Klíma: Jsme kolonie a jako taková si budoucnost neurčujeme.

*Můžete samozřejmě tuto spodinu odepsat a bagatelizovat. Jenže tihle lidé mají také volební právo a hrozí, že uvrhnou Českou republiku do katastrofy, varuje Jan Čulík a vyzývá k celonárodní diskusi, co s touto spodinou, bohužel disponující volebním právem, dělat.

*Romové žijí pohodlně i bez práce. Jsou totiž průběžně odškodňováni za to, že před rokem 1989 do práce chodit museli.

*Myšlenka, že stát rodinu nahradí, totiž vůbec není nová. Je to již více než 2 400 let, co řecký filozof Platón přišel se stejným nápadem. Podle něj by hned po narození mělo být dítě matce odebráno a předáno státním jeslím. Matka by do jeslí směla chodit dítě kojit, ale nikdy by se nedozvěděla, které dítě je její. Dítě by zároveň nikdy nevědělo, kdo je jeho rodič. Dítě by se ke všem starším lidem chovalo jako ke svým rodičům a ke stejně starým lidem jako k sestrám a bratrům. Jen tak by se děti zbavily svých soukromých zájmů a hájily společné zájmy státu. Láska a manželství podle Platóna jen odvádí lidi od práce a obchodu a nemá v moderní společnosti co dělat. Lidé mají mít paralelní, nezávislé a dočasné vztahy.

*Ve vyspělé demokracii platí, co říká Karel Infeld Prácheňský v Záskoku: „Já pán, ty pán, ale kdo má peňauze je ještě větší pán.“

*Ivo Šebestík: Mainstreamová média by měla mít povinnost uvádět u svých produktů varování ministra kultury, které by mohlo znít asi takto: „Informace námi zprostředkované nemusí odpovídat pravdě.“ Anebo „Ministr kultury varuje: Nadměrné sledování našeho zpravodajství a komentářů může poškodit vaše zdraví!“

*Karel Marx byl přesvědčen o tom, že náboženství je opium lidstva, ale naši moderní kapitalisté pomohli vynalézt mnohem lepší opium – sociální média.

*Pokud by Babiš získal vnitro, tak si instaluje svého policejního prezidenta a šéfa Služby kriminální policie a vyšetřování a pak přijde vlna zatýkání jak za Heydricha.

*Vladimír Franta: Když například inscenují Oněgina, vykládají si titulního hrdinu a jeho přítele Lenského jako homosexuály. Protože jiný blízký vztah mezi muži si nedovedou představit… A různí tvůrci se obvykle ospravedlňují tím argumentem, že to vše dělají pro diváky, kteří se prý jinak nedokážou identifikovat se starým textem a pro něž je tudíž třeba najít čitelnější ekvivalenty v naší realitě. Ale je tomu tak? Připomeňme si, že pro socialistické diváky se také nacházely čitelnější socialistické ekvivalenty, které udělaly z Hamleta pokrokového aktivistu a z Anny Kareninové oběť třídního egoismu…

*Martin Koller: Můžeme bez nadsázky konstatovat, že boloňský systém školství, který byl v EU zaveden roku 1998 na základě spolupráce Německa, Itálie, Francie a Velké Británie s cílem transformovat evropské školství do americké podoby, přinesl ovoce. Když se k němu přidají inkluze a multikulturalismus, o výsledek je postaráno. Nelze se divit, že výsledky evropského školství se stále více propadají, zvláště ve velkých městech, především ve srovnání s asijskými zeměmi, zato se přibližují africké úrovni. Realitou ponížení většiny obyvatel Evropy je stockholmský syndrom oběti milující svoje únosce či otroka radostně si natahujícího okovy a pějícího ódu na radost.

*Jistě, ten kdo má povědomí o tom, že SPD je fašistická strana a nezabrání tomu, či nepodá trestní oznámení, stává se podle § 23 trestního zákona spolupachatelem. Trestní sazba je zde tuším od dvou let.

*Michal Rollo: Stěžejní výrazy jako „vláda“ či „premiér“ se v češtině nedají říci jedním slovem. Zásadně souslovím. Takže vláda se česky zásadně říká „vláda v demisi“ a pro nejvyššího vládního představitele má čeština složený výraz „trestně stíhaný premiér“. Co tak udělovat tituly jako „dosud nestíhaný politik“. Či „dosud nestíhaný poslanec“. Anebo „dosud nestíhaný senátor“. „Dosud nestíhaný bankéř“ by mohl být také hezkým oceněním. Mnohým zasloužilým koryfejům naší scény by takový titul určitě slušel. A ve spojení s konkrétními jmény by mohla vzniknout sousloví, která by nám mohl závidět svět. Začít by se možná dalo abecedně… Když už máme těch sto let republiky.

*„Ve věku 86 let zemřel ve Spojených státech Miloš Zeman, Miloš Forman, omlouvám se,“ zaznělo ve zprávách Českého rozhlasu Plus 14. dubna o půl čtvrté odpoledne.

*Je to dobrý článek, především tím, že bez ohledu na malý rozsah představuje celou encyklopedii chyb.

*Americký velvyslanec Stephen B. King v Praze vystoupil v CEVRO Institutu s projevem na téma „Česko-americké vztahy – dalších sto let právě začíná“. Akci moderoval exministr Alexandr Vondra. Mluvil o transatlantickém poutu v „našich srdcích“. Poté promluvil americký velvyslanec Stephen B. King. Američané dle něj pomohli obnovit ekonomiku a demokracii v ČR finanční pomocí prostřednictvím US Aid či podpořili vstup ČR do NATO. Naše národy mají dle něj přátelské vztahy, protože sdílejí stejné hodnoty svobody, demokracie a lidských práv. Američané pomohli v ČR vytvořit tisíce pracovních míst. Útok na USA je útokem na Českou republiku a útok na Českou republiku je útokem na USA. Vydaný Jevgenij Nikulin způsobil velkým firmám v Silicon Valley škody za miliony dolarů. V této otázce se dle Kinga se Zemanem „shodli, že se na ní neshodnou“. Vondra v reakci na Kingův proslov řekl, že šlo o velkolepou řeč. Po zvolení Trumpa se prý Vondra bál, že pokud Putin dá Trumpovi lepší nabídku, tak ten nás prý prodá. Podle Vondry nesmí být na našem území vakuum, které by Rusové využili, ale s Ruskem se mluvit musí. Dle Kinga USA chtějí soutěžit s Ruskem v ekonomice, ale ne na vojenském poli. Zvítězili bychom, ale za velkou cenu. (Zbývá ještě dodat: S USA na věčné časy a nikdy jinak!)

– – –