Technologie provokací: nové tendence v informační válce

Igor Korotčenko
2. 4. 2018       zdroj
Analýza situace kolem tragédie v Kemerově jasně ukazuje, jaké nové mediální technologie používají nepřátelé Ruska k manipulaci s vědomím veřejnosti, aby se pokusili destabilizovat společensko-politickou situaci a přesunuli ohnisko pozornosti na akcenty, které vyžadují manipulátoři. Je zřejmé, že dnes běžný občan jakékoli informace, šířené oficiálními médii, kontroluje prostřednictvím internetu: sociální sítě, YouTube, Telegram, nezávislé mediální zdroje atd. Zvláště se to týká rezonujících událostí, mezi něž, samozřejmě, patří požár v kemerovském nákupním středisku “Zimní višeň”, kde zemřelo velké množství lidí, včetně dětí. … dokonce i takové tragédie jako v Kemerově “budou používány pro provokace”. 


“To je bohužel skutečnost, s níž budeme muset žít, neboť přesně víme, jaká technologie provokací je pro tyto případy propracována”.

Když už byl 25. března zřejmý rozsah požáru v Kemerově, hned dvě střediska pro provádění operací v oblasti informací Ozbrojených sil Ukrajiny okamžitě začala cíleně pracovat na vytvoření situace chaosu, přičemž k tomu využívala prankery a blogery, kteří s nimi byli ve spojení, a fejkové účty v sociálních sítích. Bylo zjištěno, že kemerovské márnice v den tragédie obtelefonovával ukrajinský pranker Jevgenij Volnov, který se jménem pracovníka ministerstva pro mimořádné události dotazoval, zda jsou s to přijmout 300 těl lidí, kteří zahynuli.

Byly také prováděny operace ohledně vkládání fejků o situaci v Kemerově pomocí aplikace WhatsApp, kde byly vystavovány anonymní zvukové záznamy. Na jednom z nich neznámý člověk informuje, že do márnice bylo přivezeno více než 150 těl. Poté tam podle něj někdo telefonoval a řekl, že se má připravit dalších 80 míst, přičemž prý jen 30 dospělých, ostatní jsou děti. Nebo jiný příklad: nějaká anonymní žena v WhatsApp sdělila, že je “174 mrtvol v márnici na Volgogradské”. Další žena informovala o “355 obětech”. A řekla, že byla informována o tomto “počtu mrtvých” zdrojem na ministerstvu pro mimořádné události a sama že nemá nic společného se záchrannou službou.

Soudě podle rozsahu šíření fejků o kemerovských událostech, k podvratné protiruské činnosti se kromě Ukrajiny připojilo ještě několik dalších středisek pro provádění informačních operací členských zemí NATO. Zde je ukázkový soubor falzifikátů, které byly masivně distribuovány 25. a 26. března: “Obětí je mnohem víc, než říkají a píší. Pravdu skrývají. Je to strašné”, “Podle informací hasičů v Kemerově je nyní 337 mrtvých, 70% z toho jsou děti a předpokládá se dalších 80-100 po odstranění závalů”, “Kemerovo je malé město a toto nákupní středisko je nejnavštěvovanější a málem jediné místo pro trávení volného času všech lidí. Márnice se bez ustání plní a zajišťují rezervní místa. Pouze v jednom sálu kina shořelo 60 lidí, na patře je několik sálů, dětských heren atd.”.

Ruská nesystémová opozice se také připojila, kdo jak mohl a uměl: “nezištně” pro myšlenku “svržení režimu”, jiní – odpracovávali peníze získané od Chodorkovského a zahraničních fondů. Aktivně “pracovali” na šíření fejků i “štáby” Navalného v regionech. Ne příliš nároční v oblasti morálky domácí videoblogeři-milionáři v honbě za hyipem a čtenost pro peníze, vystavovali na YouTube alarmující videa o požáru v Kemerově a “stovkách mrtvých”.

Nová “informační realita” ještě musí být analyzována a pochopena, abychom se mohli dobrat k odpovídajícím závěrům. Ale už teď je jasné, že nejsme pojištěni, bohužel, proti podobným klamavým zprávám, spojeným s nějakými rezonujícími událostmi, ani v budoucnu. Musíme být připraveni na skutečnost, že technologie pro využívání fejků v sociálních sítích a v mediálním prostoru se budou neustále zdokonalovat. K neutralizaci informačních operací, namířených proti Rusku, jsou zapotřebí vhodná protiopatření.

Jak řekl první zástupce vedoucího administrativy prezidenta Ruské federace Sergej Kirijenko ve svém vystoupení na konferenci Nadace pro rozvoj občanské společnosti, dokonce i takové tragédie jako v Kemerově “budou používány pro provokace”. “To je bohužel skutečnost, s níž budeme muset žít, neboť přesně víme, jaká technologie provokací je pro tyto případy propracována”.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová