“Ve jménu syrských dětí”: byly zveřejněny dopisy, v nichž se Bílé přilby snaží “zverbovat” spoluzakladatele Pink Floyd

Polina Duchanová
21. 4. 2018 zdroj
Novinář Max Blumenthal zveřejnil dopisy zástupce Bílých přileb spoluzakladateli společnosti Pink Floyd Rogeru Watersovi s návrhem na podporu organizace. Podle vyjádření novináře dostal tuto korespondenci od samotného hudebníka, který předtím vystoupil s obviněním na adresu pseudosyrské organizace. Waters sdělil, že Bílé přilby mu nejednou nabízely spolupráci, ale na všechny jejich pokusy hudebník odpovídal mlčením, protože považuje organizaci za nástroj propagandy teroristů. Jak uvedl Blumenthal, Bílé přilby mají v západních a arabských státech velmi mocné patrony, kteří nelitují prostředků na financování organizace. Přičemž byly “přilby” nejednou usvědčeny ze spolupráce s Al-Káidou a jejími spojenci.


Vystoupení spoluzakladatele Pink Floyd Rogera Waterse proti Bílým přilbám během dubnového koncertu v Barceloně je diskutováno v sociálních sítích a médiích. Slova hudebníka, že tato organizace je fejková a slouží zájmům teroristů, zcela odporují obrazu, vytvořenému západními sdělovacími prostředky, veřejnými činiteli a politiky.

Jak zjistil novinář Max Blumenthal, krátce před vystoupením Waterse v Barceloně se s ním kontaktoval jistý fotografický novinář Pascal Hanrion, který se představil jako “stoupenec syrských Bílých přileb a který odhaluje zločiny proti lidskosti v Sýrii, zejména proti dětem”. Řekl, že se účastní různých veřejných akcí na podporu této mise. V souvislosti s tím by Hanrion velmi rád vystoupil z pódia během koncertu, aby “společně poslali poselství “Nejste zapomenuty!” syrským dětem”.

Waters však na žádost Hanriona nijak nezareagoval a namísto toho učinil své vlastní prohlášení za souhlasných výkřiků publika.

“Řeč Rogera Waterse byla velmi uchvacující. Činí smysluplným to, co děláme, tedy to, za co nás napadají (západní média – RT ). A přinutí ty, kteří nás zuřivě napadají, aby se podívali na fakta, na která nebudou mít čím oponovat. Řeč Rogera Waterse jim (médiím – RT) nedovolí, aby to (odhalení – RT) prohlásili za konspirologickou teorii Kremlu”, řekl RT Max Blumenthal, který se zabývá odhalováním činnosti Bílých přileb.
Práce na image

Jak Waters sdělil, zástupci Bílých přileb se jej i dříve snažili zapojit do svých akcí. Provádělo se to prostřednictvím PR-společnosti. V říjnu 2016 byla hudebníkovi nabídnuta účast na charitativním večeru saúdského miliardáře Hani Farsiho, aby “byl zaslechnut hlas civilních hrdinů Sýrie”. Na této akci měla být přítomna manželka dalšího podnikatele, sympatizujícího s Bílými přilbami, ropného magnáta syrského původu Aymana Asfariho.

Ta – Sosan Asfariová – je hlavou této organizace, kterou, mimochodem, vytvořil v roce 2013 bývalý důstojník britské armády James Le Mezurie. Manželé Asfariovi jsou pro sesazení Bašára Asada z funkce prezidenta Syrské arabské republiky.

Roger Waters podle svého vyjádření na pozvání neodpověděl, protože to považoval za “dost podezřelé”.

“A teď se moje nejhorší podezření potvrdila”, řekl spoluzakladatel Pink Floyd Blumenthalovi.

Mezitím si v různém období podařilo Bílým přilbám získat podporu takových osobností, jako jsou američtí herci George Clooney, Ben Affleck, hudebník Justin Timberlake a skupina Coldplay. A společnost Netflix dokonce natočila o organizaci dokument, který v roce 2017 získal Oscara.

“Chtěl bych vyzvat ty celebrity, které se upsaly na podporu Bílých přileb, aby je přestaly podporovat, protože víme, co jsou zač. Neviním je (hvězdy – RT). Na první pohled se zdá být docela přesvědčivým, že Bílé přilby jsou dobří lidé, kteří dělají dobré věci. Nyní však víme, že se snaží přimět Západ k bombardování Sýrie”, řekl Waters novináři.

Jediná ospravedlnění

Jak poznamenal Max Blumenthal v rozhovoru s RT, tato údajně syrská organizace byla vytvořena pouze proto, aby poskytovala důvody pro vměšování se zainteresovaných států do záležitostí Sýrie.

“Bílé přilby jsou jediným zdrojem, na nějž (západní – RT) vlády spoléhají, když ospravedlňují své útoky. Tato organizace, kterou sponzorují vlády zemí Západu a Perského zálivu, je v podstatě nástrojem pro změnu režimů. Spolupracuje s Al-Káidou a jejími spojenci. A toto jsou zdokumentované skutečnosti”, zdůraznil novinář.

Podle jeho informací dostaly během své existence Bílé přilby asi 55 milionů dolarů od ministerstva zahraničí Velké Británie, 23 milionů dolarů od americké Správy pro přechodné iniciativy, jež je útvarem Agentury USA pro mezinárodní rozvoj, a miliony dolarů od Kataru.

Novinář se proto domnívá, že hlas Rogera Waterse v boji za odhalení Bílých přileb je velmi důležitý. Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová