VIDEO: Donald Trump nařídil raketové údery na Sýrii, připojila se Francie a Velká Británie. Vystřeleno bylo více jak 100 raket, ani jedna nemířila do oblastí v dosahu ruských radarů. Syrská armáda sestřelila desítky raket. Trumpův projev vyděsil jeho voliče, mluvil jako nejtvrdší neocon, to musíte slyšet! [CZ Titulky]

– VK –
14. 4. 2018    AE News
Donald Trump včera večer amerického času svolal do Bílého domu mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní oznámil, že právě před malou chvílí nařídil zahájení raketových úderů na objekty ve východní části Damašku a objekty v Homsu v Sýrii [1]. K úderům se připojila Francie a Velká Británie. Křídlaté americké rakety Tomahawk a britské Storm Shadow mířily na údajné sklady a výrobní závody tzv. prekurzorů pro výrobu chemických zbraní. 


 

Prekurzory jsou vstupní suroviny pro výrobu v průmyslu nebo v zemědělství, ale dají se teoreticky zneužít pro výrobu chemických zbraní. Všechny rakety byly naprogramovány tak, aby se úzkostlivě vyhýbaly ruským základnám a všem známým předsunutým pozicím ruské armády v Sýrii, které byly Američanům známy k datu 12. dubna 2018, tedy o den dříve. Informaci získala naše redakce od našeho zdroje v New Yorku. Informaci již potvrdila i ruská média, že žádná z raket nevstoupila do oblasti v dosahu ruských radarových perimetrů.

Donald Trump na tiskové konferenci.

Informace zatím nejsou úplné, stále přichází nové, ale podle dostupných zpráv nebyly rakety mířeny na žádné významné pozice syrské armády, na kterých se pohybují poradci ruské armády. Na Sýrii bylo vypáleno více než 100 raket a syrská armáda jich desítky sestřelila, což potvrzují videa z Damašku, kde je vidět, jak ze země startují rakety protivzdušné obrany a vzápětí se na obloze objevuje záblesk, jak raketa zasáhne letící Tomahawk a ten exploduje. Syrská armáda tak znovu potvrdila, že disponuje vysoce účinnou protiletadlovou a protiraketovou technikou.

Američané, Britové a Francouzi použili útok typu en-masse, který spočívá v zahlcení vzdušného prostoru vysokým počtem raket, které protiraketová obrana protivníka nestačí všechny evidovat a sledovat
. Ruský systém S-400 na základně Tartus má obrovský dosah a musel vidět část Tomahawků a Storm Shadow raket. Rusové však chránily jen své jednotky a ty základny syrské armády, kde jsou ruští vojáci. Přesto však podle prvních informací se zdá, že útok nebyl veden ani na jednu významnou syrskou vojenskou základnu nebo významné letiště. To je však třeba ještě potvrdit, protože zatím není dostatek informací.
 

Syrská armáda umí sestřelovat americké, nové, skvělé Trumpovy rakety

Syrská armáda tedy disponuje nejmodernější protiraketovou technikou, která dokáže sestřelovat americké a britské rakety, což je technologie, kterou disponuje jen hrstka zemí na světě. Není zatím jasné, jaké protiraketové systémy byly použity, ale minimálně podle videa z Damašku, které se dostalo na veřejnost, to vypadá, že Damašek je pod ochranou druhého ruského systému S-400, dráha a charakter startující rakety odpovídá podle názoru odborníka z ruské televize na systém S-400, případně starší S-300.

Počet, typy a seznam ruských PVO systémů v Sýrii je tajný, pouze se odhaduje z médií podle uniklých fotografií z okolí základen. Rusové a syrská armáda v Sýrii používají klasickou doktrínu, přesun raketových a PVO systémů probíhá pokaždé v noci z místa na místo, takže sledování pozic a počtu PVO systémů je obtížné. Bílý dům již oznámil, že raketový úder byl jednorázový a nejedná se kampaň, která by měla delšího trvání. Níže ve videu vidíte, jak syrská armáda odpaluje raketu, která později na nebi při zásahu Tomahawku exploduje a zničí ho.

Nejdůležitější úlohu zde v uplynulých hodinách sehrál ruský generální štáb a jeho náčelník Valerij Gerasimov, který varoval NATO, že Rusko provede odvetu, pokud bude zraněn nebo zabit jakýkoliv ruský voják. Přestože je třeba ještě počkat na podrobné informace, tato hrozba způsobila, že USA, Francie a Británie zaútočily výhradně na průmyslové budovy a sklady a zřejmě na nevýznamná vojenská místa syrské armády, kde zaručeně Američané věděli, že tam není ani jeden jediný ruský voják. A takových míst je dnes v Sýrii opravdu málo, protože ruští poradci de facto řídí veškeré operace syrské armády.

Ovšem znovu se ukazuje to, o čem jsem hovořil včera na Svobodném vysílači CS. Čas diplomacie skončil, šachové partie jsou minulostí. Američané se chtějí bít, střílet, zabíjet. Spolu se svými vazaly z Londýna a Paříže pošlapávají mezinárodní právo způsobem, jaký jsme neviděli ani v dobách Studené války. Nikdo nečeká na rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Nikdo nečeká na vyšetření chemického útoku, ani v Dúmá v Sýrii, ani v Salisbury v kauze Skripal.

Svět se přiblížil k systému řízení procesů na 6. prioritě a naštěstí to zachránila hrozba vyslaná Američanům od ruského generála

Ještě ve středu chtěla americká armáda svými raketami střílet na desítky syrských základen, které hostí ruské a íránské vojáky. A nestalo se nic, dokud Valerij Gerasimov nesvolal tiskovou konferenci a znovu nezopakoval svojí hrozbu [2] ze 13. března 2018. A na den přesně o měsíc později, symbolicky 13. dubna 2018, oznámil Donald Trump úder na Sýrii, přesně tak, jak 13. března varoval a předpověděl Valerij Gerasimov. Symbol 13. v pátek byl vyslán, nešťastný den. Pro Američany. Tuto válku prohráli dříve, než ji vůbec začali.

Ale hrozba spočívá v tom, že svět se na několik hodin dostal v procesech řízení na nebezpečnou 6. prioritu. A pokud se tohle bude stávat častěji, bude III. sv. válka jen otázkou času. Proto je nezbytné, aby došlo na ruské straně k tvrdší diplomatické rovině a aby se procesy řízení nepropadaly až na 6. prioritu k rukám ruských generálů. Protože systém moci v Rusku stojí na dvou pilířích, na armádě a na gosudárovi. Je však důležité, aby si Vladimir Putin nebral do rukou deštník, když americký “partner” si bere do ruky klacek. Veškerá moc gosudára v Rusku spočívá v tom, jestli má podporu armády, a teprve poté, jestli má podporu lidu.

Exploze zachycená v Damašku.

Právě z tohoto důvodu Boris Jelcin po svém nástupu k moci po rozpadu SSSR začal likvidovat ruský generální štáb a do penze poslal prakticky celé ruské velení. Jejich místa obsadili servilní, nezkušení a narychlo povýšení důstojníci, kteří za Jelcinovy vlády přivedli zemi k rozpadu a do situace, kdy hrozil rozpad Ruska. Dnešní návrat Ruska do pozice respektovaného garanta světové rovnováhy nastal jen díky obnově vojenských kádrů a návratu bývalých sovětských generálů zpátky do služby po nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta v roce 2000. V Rusku však nesmí dojít k pádu gosudára kvůli tomu, že by si znepřátelil armádu. A poslední čistky a vyhazov 11 generálů [3], které Putin vyhodil jen týden po svém znovuzvolení prezidentem, jsou velmi znepokojivým procesem, který v naší redakci opravdu sledujeme s velkými obavami.

Trump mluvil jako nejtvrdší neocon a věty o vznešených válečnících zněly trapně i americkým patriotům

Jenže ještě větší obavy vyvolávají symboly, které vyslal Donald Trump právě včera večer při oznámení úderů na Sýrii. Mluvil totiž doslova jako neocon, jako nejtvrdší jestřáb s patetickými bláboly o vznešených válečnících s odkazem na americké vojáky a o vražedném Asadovi. Reakce Trumpových voličů v chatu na YouTube během přímého přenosu se nedají ani publikovat, ty kletby a nadávky na Trumpa se nedaly ani spočítat. Je jasné, že Trump je pod tlakem, ale jeho řečnická otázka k Rusku a k Íránu, proč se kamarádí s vrahem žen a děti, to působilo opravdu trapně a bizarně, nehledě na to, že Trumpova slova o USA jako nejvýkonnější ekonomice už nejsou pravdivá, protože tuto roli už před 2 lety převzala Čína, právě ta, se kterou chce Trump vést obchodní válku.


Oheň po zásahu raketou na předměstí Damašku.

Tato krátká válečná epizoda zanechala několik poznatků. Rusko je zpátky. Ruská armáda diktuje rytmus v Sýrii. USA už mají problém prodat svoji verzi příběhu i vlastním občanům a voličům. Sýrie ukázala, že dokáže sestřelovat i nové, chytré a skvělé americké rakety. A ani jedna z těch skvělých raket si nedovolila proniknout do prostoru, který kontrolují ruské radary. ****Klacek v ruce amerického šachisty nefunguje****. Ale pozor, to neznamená, že americký soupeř začne znovu hrát hru podle pravidel na 64 polích. Namísto klacku si totiž příště k šachovnici může přinést revolver a varování ruského generální štábu na adresu grázla už nemusí zabrat. Diplomacie tak s dnešním dnem umřela a kdo bude dnes chtít přežít, musí mít silnou PVO, zásoby jídla v protiatomovém krytu a musí zapomenout na řeči o “západních partnerech”, neboť toto slovní spojení už lze dnes považovat s ohledem na vztahy s Ruskem za oxymoron.

 

Aktualizace: Podle informací ruského generálního štábu sestřelila syrská armáda 71 raket nepřítele

Generál Sergej Rudskoj z Generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace oznámil na tiskové konferenci výčet sestřelených raket útočníků a míst, na které tyto rakety mířily. Syrská armáda použila starší ruské PVO systémy, ale i ty se ukázaly jako naprosto dostačující. Tento starší systém se tak skvěle osvědčil a ukázal, že Donald Trump poslal do Sýrie zastaralý šrot, žádné nové, skvělé a chytré rakety.

  • na letiště Duval útočily 4 střely – všechny sestřeleny
  • na letiště Dumeira útočilo 12 střel – všechny sestřeleny
  • na letiště Blaj útočilo 18 střel – všechny sestřeleny
  • na letiště Shayrat útočilo 12 střel – všechny sestřeleny
  • na letiště Mezze útočilo 9 střel – 5 sestřeleno (letiště bylo nepoužívané)
  • na letiště Homs útočilo 16 střel – 13 sestřeleno (letiště nepoškozené)

Dalšími cíli byly objekty v Barzza a Jaramani, na které útočilo 30 střel – 7 sestřeleno. Tyto objekty nebyly používány k výrobě chemických zbraní, jak to prezentovaly západní informace. Více informací najdete zde.

*České titulky v úvodním videu zapnete tlačítkem “CC” v liště videa.

 

Aktualizace

Svobodný vysílač CS ve spolupráci s naší redakci zařazuje dnes v sobotu od 19:00 hodin mimořádný pořad, diskusní debatu k situaci v Sýrii. Probereme poslední informace z Damašku a zhodnotíme vývoj situace po údera USA, Francie a Velké Británie v Sýrii. K tomuto mimořádnému rozhlasovému pořadu jste všichni srdečně zváni.

-VK-
Šéfredaktor AE News