Žalovat nebudeme, ale nahlásit to musíme! Jak je současný F.L.Věk

3.4.2018  PrvníZprávy
Nechtěně, ale jako ve správný čas vysílala Česká tedy naše televize opakování třináctidílný televizní seriál F.L.Věk. Některé scénky natočené v roce 1971 jsou tak nadčasové, že žasnete, jak to ti autoři věděli, že i skoro o padesát let později nad tím budeme žasnout. 

 


“Díval jsem se a žasnul,” prohlásil student politologie, který si nepřál být jmenovaný, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu.

Copak Jiráskovo dílo může ještě někoho oslovit. Co vás tedy tak překvapilo?

“V posledním díle je dialog cenzora, který přichází za hercem zpodobňujícího Václava Tháma a upozorňuje jej na jeho výstup, jak hovoří o svobodě. Ten se brání, že jde o svobodu starého mládence, který se nehodlá oženit, ale cenzor na něj naléhá, že lidé to vnímají jinak. Na odchodu mu připomene, že mu to říká přátelsky, že jiný by postupoval jinak zvláště, když na tato vystoupení upozorňují udání, která jeho úřad dostává.”

Jenže to je událost popisující rok 1797 tuším. Jak to má souvislost se současností. Žijeme o 220 let později?

“Jednak možná právě proto se seriál F.L.Věk po své premiéře po roce 1971 až do roku 1990 nevysílal, aby nepobuřoval, ale to není jediná scénka, která je zejména v posledním díle pozoruhodná. Je tam i scénka, jak do Věkova krámu, kde půjčoval knihy přijde komise a zabaví Věkovi knihy. Úředník to zdůvodňuje tím, že v knihách jsou nebezpečné myšlenky. František Věk se jej zcela zbytečně ptá, aniž by očekával chytrou odpověď, jak mohou být nebezpečné myšlenky. Tohle nebyla otázka jen pro rok 1797, kdy se odehrává děj seriálu, ale pro rok 1971, kdy byl seriál natočený, ale obávám se i pro rok 2018, kdy byl už pokolikáté reprízovaný.”

No dobře, ale dneska už tu svobodu projevu máme zajištěnou. Komu má co říci Jiráskovo dílo a ještě k tomu natočené v roce 1971 jako na potvoru v černobílém provedení? Vždyť ty scénky, o kterých hovoříte, v Jiráskově F.L.Věkovi možná ani nenajdete?

“To si právě nejsem jistý. Ten seriál byl natočený podle předlohy Aloise Jiráska, spisovatele, kterého jisté kruhy zatracují a víte proč? Protože Jiráska prosazoval v padesátých letech Zdeněk Nejedlý, což byl komunistický ministr školství a když něco prosazoval komunista, tak je to špatné. Chápejte, jak Jirásek popisuje husitské hnutí jako sociální bouře za lepší společnost. Neslyšíte čas od času, že Jan Žižka byl lupič a vrah. On ten Jirásek, na jehož pohřbu v roce 1930 bylo plné Václavské náměstí, je určitě nějak podezřelý a ten F.L. Věk, má co říci současným lidem?”

– – –

Říká se, že kuriózní neověřené informace, jaká je i ta, co si právě čtete, vydavatelé novin dříve opatřovali latinskou zkratkou N .T. (Non testatum) – neověřeno. Fonetická podoba zkratky “enté” se zvukově podobá německému die Ente, česky tedy kachna. Nu a tak Prvnízprávy.cz pečou Kachnu po neděli …

– – –