Bývalý ukrajinský voják: Kyjev používal chemické zbraně, pane Trumpe!

– kou –
2.5.2018 OpenUkrainePrvníZprávy

Bývalý ukrajinský voják Alexander Medinskij, který se podílel na operaci ATO v Donbasu, nahrál video zprávu Donaldu Trumpovi, v níž promluvil o  použití chemických zbraní Kyjevem v zóně konfliktu.

Na videu, které bylo zveřejněno na kanálu YouTube Open Ukraine, žádá amerického prezidenta, aby vyšetřil použití chemických zbraní ukrajinskou armádou.

Medinskij zdůraznil, že se obrací na amerického prezidenta jako na „neúprosného bojovníka proti šíření jedovatých látek a používání chemických zbraní hromadného ničení”.

Podle něj v létě roku 2015 Síly speciálních operací (SSO) v rámci generálního štábu Ukrajiny zabavily u dobrovolnického praporu „Donbas“ a převezly do Kyjeva chemickou laboratoř. V ukrajinském hlavním městě pokračovala v práci až do konce roku 2016 a poté byla převedena na jednu ze základen SSO. V laboratoři byly na příkaz vyrobeny chemické látky „na zničení lidské síly”, které byly podle bývalého vojáka brzy použity v Donbasu.

„Jsem připraven svědčit u amerických soudů, FBI, NSA a CIA o tom, že ukrajinská armáda použila chemické zbraně,“ prohlásil Medinskij s tím, že podrobnější informace naznačující osobní údaje účastníků akce předá zaměstnancům americké rozvědky.

Rovněž uvedl, že v SSO existovala doktrína, podle které bylo plánováno použít otravných látek a výbušnin, nejen proti nepřátelským milicím v Donbasu, ale také proti „těm, kteří nesouhlasí s Porošenkovým režimem“. Patří sem i novináři, politici a veřejní činitelé.

„Žádám vás, abyste obrátil pozornost na tyto věci, rovněž vás žádám, abyste vyvinul tlak na režim v Kyjevě a přijal rozhodná opatření proti takovému teroristickému vedení války proti svým vlastním občanům,“ zdůraznil bývalý voják obraceje se k Trumpovi.

V květnu roku 2015 v DLR oznámili, že se Kyjev připravuje na výrobu chemických zbraní. V Doněcku tehdy nevyloučili, že ukrajinská armáda připravuje sabotáž, a obvinila by z toho opolčence.

Později ministerstvo obrany neuznané republiky uvedlo, že ukrajinská armáda pod Slavjanskem vypálila granáty, které „šly k zemi“ a pak se vše pokrylo mlhou.


Související: