Iščenko: Ukrajina je schopna zvolit za prezidenta i ropuchu, ale její politika vůči Rusku zůstane nezměněna

Rostislav Iščenko
24. 5. 2018    antifashist
Na Ukrajině je možné zvolit za prezidenta dokonce i ropuchu. Dostatečnou míru nenáročnosti voličů zajistí speciální propaganda. Avšak ať se stane prezidentem Ukrajiny po Petru Porošenkovi kdokoli, dokonce i vůdce komunistů Petr Simoněnko, její bude politika vůči Rusku zůstane nezměněna. Maximem budou kosmetické úpravy kurzu zahraniční politiky, která zachová euroatlantickou orientaci. Takovou prognózu učinil portálu ukraina.ru politolog Rostislav Iščenko.


“Pokud jde o Zelenského a Vakarčuka, pak na Ukrajině je možné všechno. Na Ukrajině je možné zvolit i ropuchu za prezidenta, zejména za současných podmínek. Když ji budou každý den ukazovat v televizi a říkat, že ropucha je velmi chytrá, a co je nejdůležitější – ropucha nepotřebuje paláce, jachty, limuzíny a především bankovní účty, takže vyjde daňové poplatníky levněji, klidně pro ni budou hlasovat”, řekl Iščenko.

Podle něj není Porošenko v povědomí mnoha Ukrajinců o moc lepší než ropucha. V každém případě na vítězi voleb nic nezávisí.

“Pokud bude na Ukrajině dovoleno, aby kandidoval Petr Simoněnko a volby vyhraje, politika Ukrajiny se nezmění. Mohou nastat kosmetické a taktické změny, ale v zásadě bude zachován směr ukrajinské politiky na integraci do euroatlantických struktur a přerušení vztahů s Ruskem bude zachováno vždy”, uvedl politolog.

Důvodem je to, že ukrajinská elita se bojí integrace s Ruskem, neboť to podemílá základ její ekonomické nadvlády a tím i její moci.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová