Jaderná katastrofa. Hrozné, v jakých jsme rukou. Profesor Krejčí má přesná fakta, co teď začíná hrozit

rozhovor s profesorem Oskarem Krejčím
3.5.2018     ParlementníListy
„Izrael vytváří vojenskou rovnováhu na Blízkém východě prostřednictvím jaderných zbraní a o tom se vůbec nemluví. Tedy, pardon, nemluví se o nich v západním světě.“ Profesor Oskar Krejčí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz analyzuje situaci v souvislosti s tvrzením izraelského premiéra o porušování dohody o omezení íránského výzkumu jádra. „Někdo intenzivně pracuje na tom, aby se nesmysly o konfliktu civilizací staly realitou. Představa o tom, že všechny donutíme silou dělat to, co chceme, je prostě naivní,“ říká také politolog.


P.L.: Benjamin Netanjahu se postaral o pořádný rozruch, když vystoupil v televizi a veřejnost informoval o údajném porušování dohody o omezení íránského výzkumu jádra, kterou v roce 2015 podepsal Írán s USA, Velkou Británií, Ruskem, Francií, Čínou, Německem a Evropskou unií. Izrael podle Netanjahua získal kopie íránských archivů, které porušování dohody dokazují. V reakci na jeho vystoupení média citovala agenturu Reuters, která informovala o vyjádření Bílého domu ve smyslu, že USA dlouho věděly, že Írán má silný tajný program jaderných zbraní. Doplňme, že Írán prohlásil, že lhář je Netanjahu. Co z toho usuzovat?

Oskar Krejčí: Od doby, kdy americký ministr zahraničí USA Colin Powell vystoupil v Radě bezpečnosti a na obrázcích ukázal údajné chemické zbraně v Iráku, málokdo uvěří politikům, když prezentují nějaké obrázky. Fakt, že Netanjahu ukazoval nějaké archivy, za prvé neznamená, že víme, co v nich je a zda jsou o současném výzkumu, nebo o výzkumu před rokem 2015, kdy byla podepsaná dohoda s Íránem. Za druhé, jeho vystoupení bylo načasované, protože koncem týdne se má americký prezident Donald Trump vyjádřit k dohodě o íránském jaderném programu.

Musíme si také udělat představu o tom, co se vlastně kolem jaderných zbraní ve světě děje. Když se podíváme na údaje, které zveřejnila Federace amerických vědců, pak na začátku tohoto roku bylo ve světě 14 200 jaderných náloží. Z toho 93 procent mají Ruská federace a Spojené státy. V seznamu vlastníků jaderných zbraní nenajdeme Írán – ale pozor, najdeme tam Izrael. Podle citované zprávy Federace amerických vědců má Izrael 80 jaderných náloží. V analýzách, které dávají k dispozici, je připojená poznámka, že Izrael vyrobil plutonium, které umožňuje výrobu sto až dvou set jaderných náloží. Americká zpravodajská komunita odhaduje, že jich ale prý vyrobil osmdesát. Znovu opakuji, Írán nemá žádnou jadernou nálož a Izrael jich má osmdesát. Pro představu, pokud jde o humbuk kolem Koreje, Severní Korea má přibližně patnáct jaderných náloží. Na celém Středním východě kromě Pákistánu není žádná jiná jaderná mocnost kromě Izraele.

P.L.: Jisté pochybnosti o tom, zda Írán dohodu dodržuje, ale panují dlouhodobě…

Oskar Krejčí: Pokud jde o Írán, od roku 2003 Mezinárodní agentura pro atomovou energii upozorňuje, že ztrácí přehled o tom, co se vlastně s jaderným programem Íránu děje. Co to znamená? Mezinárodní agentura pro atomovou energii je kontrolní institucí, která dohlíží na plnění smlouvy o nešíření jaderných zbraní, což je ta nejdůležitější dohoda o kontrole zbrojení na světě. Je z roku 1968, platná je od roku 1970 a ke dnešnímu dni má 191 účastníků. To znamená, že podepsalo či ratifikovalo ji 191 států. Írán to udělal, Izrael to neudělal. Izrael smlouvu o nešíření jaderných zbraní nepodepsal. Kromě Izraele tak neučinily ještě Pákistán, Indie, Jižní Súdán… Zvláštní je Severní Korea, která podepsala, a pak v roce 2003 od této smlouvy odstoupila. Právě od tohoto roku Mezinárodní agentura pro atomovou energii upozornila, že se v Íránu něco děje.

Rok 2003 je důležitý, protože s největší pravděpodobností jde o reakci zmíněných států na americkou intervenci v Iráku. Severní Korea a možná i Írán si uvědomily, že bez jaderných zbraní jsou napadnutelní. Začal velký zmatek kolem íránského jaderného programu, který byl do značné míry zklidněn v roce 2015, kdy Írán, stálí členové Rady bezpečnosti OSN – tedy oficiální jaderné mocnosti – plus Evropská unie podepsaly komplexní plán akcí, který je zaměřený na kontrolu jaderného programu Íránu. Proč to takto říkám? Smlouva o nešíření jaderných zbraní dává každému státu právo na …. …. ….. …. ….

(celý text rozhovoru najdete ZDE)