Jiří Paroubek: Proboha, zastavte tu sebedestrukci

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) na pietě za padlé vojáky

Jiří Paroubek
10.5.2018 VašeVěc
Největším hitem posledních dnů, kdy dobíhalo jednání o programu a struktuře budoucí koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD, nejsou programové otázky, či nějaké jiné pozitivní téma, ale Jaroslav Foldyna, který se odvážil k účasti na každoročně se opakující akci ruských Nočních vlků aneb, jak je označují česká pravicová média, „Putinových motorkářů“.


Je až neuvěřitelné vidět, jak někteří činitelé ČSSD, včetně poslanců – a tím nemám ani tak na mysli předsedu ČSSD Hamáčka, jemuž to plně přísluší – komentují zřejmě z nedostatku jiných politických témat, návštěvu J. Foldyny na akci ruských motorkářů a následný incident s českými odpůrci motorokářů. Nechápu, proč se tolik představitelů ČSSD cítilo povinováno vyjádřit k „činu“ Jaroslava Foldyny. Byl někde, kde se zúčastňoval každý rok.
Primárně zřejmě mířil nikoliv na setkání s ruskými motorkáři, ale na akci k uctění památky sovětských vojáků, kteří zemřeli na konci války při osvobozování Československa. Spíš by se novináři měli zeptat, proč zrovna na takovou akci dorazili tzv. aktivisté, tedy ti, kteří pořvávali na Rusy a nechovali se právě konstruktivně a důstojně, přiměřeně pietní akci, které se vlastně zúčastnili.
Jak já to vidím, tak většina zbývajícího a bývalého volebního elektorátu ČSSD je rusofilská. Představa, že reprezentanti jeho vlastní strany, jejímž je Foldyna místopředsedou, jej sami po výzvě rusožroutských medií vlastně ochotně profackují, a to před tváří celé české veřejnosti, určitě neprospěje sociální demokracii k obnově jejího voličského elektorátu.
Kromě toho, voliči nemají rádi rozhádané strany. Je jen škoda, že český tisk takovouto příležitost, která ukazuje hluboké názorové rozdělení ČSSD, dostal. Pokud se budou chyby tohoto typu opakovat a nebudou uzavřeny například rychlým setkáním Hamáčka s Foldynou a jejich společnou rozumnou reakcí, bude to jen další střípek do obrazu sociální demokracie, jako slábnoucí strany, kterou voliči příliš nezajímají.
Na podzim ovšem čekají stranu významné volby. Komunální a také doplňovací volby do třetiny senátu. Do té doby by strana neměla dělat zbytečné chyby a měla by se soustředit – pokud to vnitrostranické referendum odsouhlasí – na svou účast ve vládě. Při tom stále předpokládám, že ve vládě z pěti odborně velmi zdatných a morálně neprůstřelných ministrů za ČSSD, budou nejméně tři mediální hvězdy, které svým zářivým svitem zastíní A. Babiše a další představitele hnutí ANO ve vládě.