O co jde ODS

Jiří Jírovec
30. 5. 2018
Reakce na článek Lubomíra Mana “Co by to „demokrat“ Petr Fiala vlastně chtěl?”
Petr Fiala má jediný cíl, totiž nepřipustit, aby vznikla Babišova vláda. Samozřejmě hrozí nebezpečím, že se v Česku přiblíží nebo dostanou k moci “extrémistické strany”. ODS mohla přijmout úvodní nabídku ANO na vytvoření koalice. Kdyby to byla udělala, pravděpodobně by se tím zbavila konkurence ČSSD, KSČM a SPD. Prý to nebylo možné, protože ODS cosi slíbila svým voličům. 


Možná kouření v hospodách a zrušení EET. Nic jiného člověka nenapadá. K tomu samozřejmě přispělo obvinění Babiše a Faltýnka, které vymyslela ČSSD za panování Sobotky a Chovance.

Čapí hnízdo má tři roviny: Původní “ryze kapitalistický” záměr cosi vytvořit, schvalování žádosti o dotaci EU úřady Bendla a následně Ratha a naposled tu politickou, tedy snahu odrovnat Babiše a Faltýnka a tím i ANO.

V mediích se objevil (a nebyl vyvrácen) názor, že kdyby Babiš nevstoupil do politiky, žádná kauza by nevznikla.

Těch padesát miliónů je mimochodem jen čtvrtina toho co zaplatil pan Soukup za dvě patra v pankráckém véčku. Nejsou to žádné velké peníze. Nepochybně byly, spolu s daleko větším balíkem, prostavěny a formálně vzato se dostaly těm malým firmám, které objekt postavily.

Symbolicky řečeno, ODS převzala štafetový kolík od ČSSD a pokouší se dokončit hon. Není to lehké, protože cokoli je vysloveno proti Babišovi se vrací jako bumerang.

Jako příklad lze zmínit obvinění, že Babiš chce ovládnout policii, aby potlačil vyšetřování Čapího hnízda.Takové tvrzení ovšem znamená, že je možné, aby “držitel” MV vyšetřování zadal.

Babišovi političtí oponenti se děsí toho, že jednobarevná vláda, z principu operativnější než koalice, může řešit problémy, které se nahromadily. Jakýkoli úspěch bude znamenat růst preferencí ANO.

Fialovi je ukradené, že se česká politická scéna topí v obviňování Babiše, že poslanci marní čas na mimořádných schůzích. Nezajímá ho bytová krize, důchody, vyloučené oblasti, které jsou nedůstojné 21. století, obchodování s chudobou ani exekuce, tedy problémy, která ohrožují nějakých 10% populace. Je to politik uhlazenosti sňatkového podvodníka s argumentací poručíka Duba.