Obavy Trumpa kvůli setkání s Kim Čong-unem

22. 5. 2018       zdroj
Americký prezident Donald Trump se obává summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, plánovaným na 12. června. Oznámil to list New York Times s odkazem na vlastní zdroje. Hlavně se hlava státu obává, že se setkání může změnit na politickou ostudu, poznamenávají noviny. Pán Bílého domu si upřesňuje u asistentů, zda mu vůbec stojí za to si brát na sebe toto riziko.


Podle partnerů New York Times se americký prezident velmi rozhněval na prohlášení Pchjongjangu o jeho připravenosti odmítnout účast na jednání. Trump telefonoval prezidentovi Jižní Koreje Mun Če-inovi, aby zjistil, proč Kimova slova odporují tomu, co řekl dříve.

Zároveň si poradci amerického prezidenta postěžovali, že americký vůdce projevuje příliš velký zájem o nadcházející summit. Nejsou si také jisti tím, do jaké míry je prezident obeznámen se severokorejským jaderným programem.

18. května Trump varoval Čong-una před možným opakováním “libyjského scénáře”, pokud se oběma zemím nepodaří dohodnout. Podle vyjádření prezidenta USA nepostihne Kima osud libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, pokud dodrží svůj slib, že se zbaví jaderných zbraní.

Setkání obou představitelů by se mělo konat 12. června v Singapuru. Avšak 16. května Pchjongjang poznamenal, že může znovu zvážit svou účast na summitu KLDR-USA. Je to spojeno s tím, že Severní Korea nechce vyjednávat se zemí, která podle jejího názoru vyžaduje jednostranné zřeknutí se jaderných zbraní.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová