Prezident USA se prořekl s libyjským scénářem pro KLDR. Pohrozil, že spálí KLDR jako Libyi s Kaddáfim

18. 5. 2018      zdrojzdroj
Americký prezident Donald Trump se prořekl, že Washington zvažuje možnost “libyjského scénáře” jako jednoho ze způsobů tlaku na Severní Koreu. Tento názor vyjádřil první místopředseda výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti Dmitrij Novikov. Jeho vyjádření uvedla agentura RIA Novosti. Dříve Trump prohlásil, že “libyjský scénář” ve vztahu ke KLDR není možný. Po nějaké době však změnil názor a řekl, že je připraven udělat tento krok, pokud Washington a Pchjongjang nebudou s to se domluvit.


Americký vůdce také poznamenal, že v KLDR bude vybudován jihokorejský model výroby.

Ve svém vystoupení k novinářům u příležitosti jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem Trump prohlásil, že “libyjský model není ten, co je připravený pro KLDR, protože s Muammarem Kaddáfím nebyla dohoda o jeho setrvání v čele státu. Jak píše Bloomberg, Trump dodal, že model bude realizován, pokud nebude uzavřena dohoda. Ale když ji uzavřeme, myslím, že Kim Čong-un bude velmi, velmi šťastný…bude řídit svou zemi. Jeho země bude velmi bohatá”.

“Vojenské základny na území Jižní Koreje jsou samozřejmě podstatnou překážkou ve věci korejského urovnání. Místo toho, aby mluvil o tomto – o odstranění amerických základen, Trump hledá jakési jiné způsoby, jak učinit nějaká atraktivní prohlášení”, řekl Novikov.

Pokud jde o vývoj výroby v Severní Koreji podle jihokorejského modelu, který Trump zmínil, jsou to prozatím jen slova, soudí politik.

“Víme, že USA velmi často neplní své závazky. Časem mohou předkládat nejrůznější podmínky, včetně změny politického režimu v Severní Koreji, k čemuž samozřejmě nebude Pchjongjang v žádném případě připraven. Proto toto prohlášení svědčí o tom, že Trump je nucen vzít v úvahu existenci mezikorejské smlouvy a zlepšení politického klimatu mezi oběma státy”, uzavřel poslanec.

Setkání vůdce KLDR Kim Čong-una a amerického prezidenta by se mělo konat 12. června. Měli by se zabývat možností navazování vztahů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová