Ukrajinská služba světu

Jiří Jírovec
1. 6. 2018

Díky jejím politikům mohl svět nahlédnout do kuchyně tajných služeb. Takměř v reálném čase. Zase zabili novináře! Česká i mezinárodní péra byla vytasena a Putin dostal přes držku. Stačí trocha kečupu na zemi a to, že “popravený” upřímně, ale opravdu upřímně nenáviděl Putinovo Rusko. Když divadlo, tak dokonalé. Ani Babčenkova žena se nic nedozvěděla. Třeba je drbna. Z čistě lidského hlediska je možné, že teď lituje, že to nebylo doopravdy. Důležité není jak a co stalo nebo nestalo. Jde o účel, který světí prostředky. Smyslem ukrajinské akce bylo ukázat, že Putin je všeho schopný a Babčenka by zabil, kdyby mu v tom Ukrajinci nezabránili.

Britská vláda má ve své historii nejméně jeden pokus o zfalšování informací (https://www.newyorker.com/magazine/2003/12/08/the-david-kelly-affair). Šlo o “úpravu” zprávy o ZHN v Iráku. Tehdy bylo zapotřebí přitvrdit a  vystrašit svět, že Hussein je nejen má, ale může použít během 45 minut. 
Reportér BBC Andrew Gillian publikoval informaci o tom, že to není pravda. Na rozdíl od českých novinářů, kteří by svoje “zdroje” nikdy neprozradili, se Gillian podělal a tak se dostalo do medií jméno Dr David Kelly. Tento expert OSN se pak zastyděl až z toho měl smrt.
George Bush Jr. se odvolal na zprávu, kterou od Blaira dostal a chtěl zmáčknout knoflík. Pak mu ale poradci řekli, že by to přece jenom vypadalo blbě, kdyby nešel přes OSN. Colin Powell tam předvedl divadlo se zkumavkou a  několika snímky jakýchsi trailerů. A cesta k válce byla otevřena.
Sám Bush lhal, jako když tiskne, když tvrdil, že Hussein může konflikt odvrátit, když se vzdá moci a odejde z Iráku. To určitě, když bylo všechno naplánované, kanóny nabity a vše za nemalý peníz přichystáno. Bush měl v Iráku nedokončenou práci (unfinished job) po taťkovi, který se rozhodl nejít až do Bagdádu.
V souvislosti s Babčenkem řekl rusista Milan Dvořák v ČT (http://www.ceskatelevize.cz/porady/10253218159-zpravy-ve-23/218411023000530/), že si netroufne hodnotit jestli má pravdu Ukrajina, že zabránila jeho vraždě nebo Rusko, že jde o ukrajinskou provokaci.
Obdobné pochybnosti vzbuzuje i případ Skripala a jeho dcery.
Na základě věrohodných informací ze západních zdrojů nelze bezvýhradně věřit tvrzení, že Skripalovi byli otráveni látkou ze skupiny novičoku.
Nelze věřit prohlášení, které podle agentury Reuters učinil šéf britského armádního výzkumného střediska Gary Aitkenhead: „Neurčili jsme přesný zdroj, nicméně jsme poskytli vědecké informace vládě, která pak využila řady zdrojů k sestavení závěrů, o nichž se hovoří. Zároveň potvrdil, že dotyčná otravná látka vyžaduje „ke své výrobě mimořádně složité metody, tedy něco, co je v možnostech hráče, za nímž je stát“.
ČT poskytla svému publiku informaci, že sloučeniny ze skupiny novičoku připraví každý schopnější magistr z oboru organická chemie. Takový chemik si prý odvodí i způsob přípravy, pokud zná strukturní vzorec látky.
Mayová dostala “vědeckou” informaci, která jí umožila naznačit, že novičok neumí nikdo jiný než Rusové a tedy stopy vedou do Kremlu a Putin ať kouká kápnout božskou, jak se jed do GB dostal. Dostal na to 24 hodin, což muselo být dostačující, když ho sám balil a nesl na poštu.
Blair rovněž dostal upravenou informaci. V jeho případě si ale vláda “zpřísnění” zprávy tajné služby sama vyžádala.
Když přidáme inscenovanou vraždu Babčenka, máme tři události, které mají stejný důvod: bylo nutné vypustit ohromující zprávu, která by ovlivnila veřejné mínění. A to se stalo. 

Lid dostal potřebnou dávku propagandy, aby se začal bát a svěřil svůj osud politikům do ochrany.