Další setkání Kim Čong-una, tentokrát v Rusku

9. 6. 2018      Lenta
Předseda vlády Japonska Šinzó Abe by se poprvé mohl osobně setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Rusku. Píšou o tom 9. června noviny The Mainichi. Mohlo by to proběhnout na okraj Východního ekonomického fóra ve Vladivostoku, které se bude konat v září tohoto roku. Je třeba poznamenat, že Abe i Kim jsou pozváni, ale zatím není známo, zda pozvánky přijmou.


Podle zdrojů v japonské vládě hodlá Tokio zahájit neformální rozhovory s KLDR o následné organizaci setkání. První kontakty se mohou konat v Singapuru během vrcholné schůzky hlavy KLDR s americkým prezidentem Donaldem Trumpem 12. června. Japonsko tam hodlá vyslat Abeho poradce pro národní bezpečnost Šotara Jačiho.

Navíc Tokio očekává, že v rámci konference o bezpečnosti Ulánbátárský dialog se uskuteční rozhovory ve dnech 14.-15. června v Mongolsku. Předpokládá se, že přijímající strana se stane prostředníkem a že z Pchjongjangu se jich zúčastní zástupce Institutu pro odzbrojení a mír, jednoho z oddělení Ministerstva zahraničních věcí Korejské lidově demokratické republiky.

Poté se v srpnu očekává navazování kontaktů a setkání ministrů zahraničí obou zemí v Singapuru. Takže nejbližší možný okamžik pro osobní jednání mezi Abem a Kim Čong-unem spadá právě na summit ve Vladivostoku. Následně se předpokládá dohodnutí summitu v Tokiu nebo v Pchjongjangu. Noviny poukazují na to, že kontakty zemí nebudou jednoduché, a to i kvůli dlouhotrvajícímu problému s unesenými japonskými občany.

Dříve Japonsko požádalo jihokorejské úřady, aby pomohly uspořádat setkání na nejvyšší úrovni s vůdcem KLDR.

V Tokiu se domnívají, že bezpečnostní služby KLDR unesly od 70. let 17 Japonců. Pchjongjang předtím přiznal tuto skutečnost ve vztahu k 13 osobám: pět z nich se mohlo vrátit do své vlasti na počátku 21. století, ostatní podle severokorejských úřadů zahynuly. Japonsko soudí, že KLDR nezveřejnila celou pravdu o osudu osmi Japonců a že mohou být stále ještě naživu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová