Guevara probudil Latinskou Ameriku

Přemysl Votava
16.6.2018 VašeVěc

Ernesto Che Guevara – 14. 6. 1928 až 9. 10. 1967
Jeho jméno i dnes vyvolává u jedněch naději, u druhých strach, až hrůzu. Je dějinnou skutečností, že Che Guevara, se stal symbolem revolty národů třetího světa proti politice USA. Měl svůj sen, proto chtěl zásadně změnit svět. Na rozdíl od jiných viděl skutečný život v latinské Americe. Viděl bídu a nespravedlnost.

V těchto dnech si připomínáme 90. výročí jeho narození. Narodil se v Argentině, tam vystudoval lékařství. Jeho životní cesta, však šla jiným směrem, svůj osud spojil s cestou revoluce. V roce 1959 stál u zrodu vítězné kubánské. Ta zásadně změnila politicky i sociálně celou Latinskou Ameriku. Příklad Kuby ukázal cestu k politické a ekonomické spravedlnosti i dalším státům Latinské Ameriky, Afriky, Asie.

Revoluční Kuba, byla prvním státem Latinské Ameriky, který se vzepřel Spojeným státům americkým. Latinská Amerika byla do té doby jen záhumenkem USA. Teprve s vítězstvím kubánské revoluce v roce 1959 přišla do latinské Ameriky zásadní změna. I přes mnohé pokusy, včetně intervence USA v roce 1961, si Kuba svou samostatnost uhájila. Che Guevara se stal představitelem revoluční Kuby. Několikrát navštívil i Československo.

Osudem Che Guevary bylo to, že chtěl ještě více změnit svět. Jeho tragická smrt v bolivijských horách v říjnu 1967 ukončila jeho vizi o revolučních změnách v celé Jižní a Latinské Americe. Přesto jeho odvaha budí úctu, vstoupila do dějin.

V roce 2016 na Kubu přiletěl tehdejší prezident USA B. Obama a prakticky svou cestou přiznal neúspěch politiky USA vůči Kubě. Sen Che Guevary se naplnil. Kuba zvítězila.

Trička s Che Guevarou jsou stále v kurzu. Che Guevara se stal vzorem pro mladou generaci. Dokázal je oslovit. Guevara i dnes dává mnohým naději a vizi o spravedlivém světě.

Kuba si svou samostatnost uhájila. Dala vzor i ostatním. U začátku této cesty stál Ernesto Che Guevara.

– – –