NATO zvýšilo sedminásobně jednotky ve východní Evropě a Pobaltí!

Britští vojáci letí do Lotyšska

– kou –
22.6.2018  PrvníZprávy
NATO výrazně zvýšilo bojový potenciál na hranicích s Ruskem na pozadí hysterické rétoriky Polska a pobaltských států o „ruské invazi“, sílu vojska zesedminásobilo, uvedl.

„Na pozadí hysterie vedení pobaltských států a Polska o údajné blížící se ruské agresi proti nim se počet vojáků NATO v Pobaltí, Polsku, Rumunsku a Bulharsku v roce 2015 zvýšil z 2 až 15 tisíc lidí. V průběhu cvičení skupiny NATO se zvyšuje na 40-60 tisíc vojáků,” citovala RIA Novosti Šojgu, který hovořil na prvním zasedání rady ministra obrany Ruské federace, které se konalo na Krymu.

Navíc, jak ministr řekl, se na zasedání Rady NATO 8. června letošního roku rozhodlo o vytvoření dvou nových velení, odpovědných za ochranu námořních tras v severním Atlantiku a zajištění převozu vojáků z kontinentálních Spojených států na evropské válčiště.

“Dopravní infrastruktura pro přepravu vojsk do východní Evropy se aktivně zlepšuje a postupy pro překračování hranic vojenskými kontingenty jsou zjednodušeny,” uvedl Šojgu.

Připomněl, že od roku 2020 plánuje NATO zavést do bojové pohotovosti do 30 dnů nejméně 30 praporů, 30 vzdušných eskader a 30 válečných lodí.
„Vyvstává otázka: proč se to všechno dělá a proti komu?” zeptal se ruský ministr obrany.

„Od počátku roku se v jihozápadu strategickém směru uskutečnilo 13 velkých cvičení, jichž se zúčastnilo více než 40 000 vojáků a 2 000 jednotek vojenské techniky, což nás nutí provést symetrické kroky k neutralizaci vznikajících hrozeb,” uvedl Šojgu. Poznamenal, že Rusko nezvyšuje počet svých vojáků na linii styku s NATO, ale jde to na vrub nové vojenské techniky a bojové připravenosti stávajících jednotek.

Nárůst sil NATO v Povaltí a Polsku přiznává i generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. A vcelku monotónně opakuje, že posilování NATO v těchto oblastech má za účel odvrátit a ne vyvolat konflikt. No jistě, a neustálé rozšiřování NATO je jakási mírová mise lidí dobré vůle.

– – –