Rusko varovalo Evropu před vytvořením nové železné opony!

– kou –
21.6.2018 PrvníZprávy
Svět čelí pokusům na vytvoření nové železné opony v Evropě, řekl náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Gruško.

To bude mít „extrémně nepříznivé důsledky pro všechny státy bez výjimky”, citovala diplomata RIA Novosti, který vystoupil na 15. konference Flagmanské Asociace evropských podnikatelů v Rusku.

Podle Gruška byla na Západě bylo vytvořena „pohádka” o Rusku, která nemá nic společného s realitou a která musí být překonána.

Vojenské akce NATO na ruských hranicích označil diplomat za „vyhozené peníze” a odvrácení od ostatních úkolů, které musí být řešeny v bezpečnostní sféře.

„Musíme konstatovat, že Evropská unie nedokázala v uplynulém desetiletí najít zlatou střední cestu ve vztahu s naší zemí,” uzavřel Gruško.

Vztahy mezi Ruskem a Západem se zhoršily kvůli situaci na Ukrajině a okol Krymu. Západ, který obviňuje Moskvu, že se zasahuje do záležitostí Kyjeva, uvalil vůči ní sankce. Rusko podniklo odvetná opatření, přijalo politiku dovozních náhrad a vícekrát označilo obvinění proti němu za neopodstatněné.

Koncem května ruský prezident Vladimír Putin vyzval západní země, aby nepřekračovaly ve vztazích s Ruskem za „červenou čáru”.

Prezident zejména poznamenal, že zájmy Moskvy musí být respektovány, a také vyjádřil obavy, že rozšíření severoatlantické aliance by mohlo představovat pro Rusko hrozbu.

Hlava ruského státu poznamenala, že západní země obviňují Rusko ze „všech smrtelných hříchů” a podle jeho názoru to má na mezinárodní vztahy velmi negativní dopad.

Související: